Så sänker du kostnaderna och sparar pengar hemma

Vill du sänka utgifterna hemma? Utöver långsiktiga investeringar, som värmepump och tilläggsisolering, finns det flera små knep som tillsammans kan göra stor skillnad.

När det gäller att sänka kostnaderna inomhus och spara pengar finns det en rad stora investeringar som gör skillnad, som att tilläggsisolera samt byta värmesystem och fönster. Men om budgeten inte tillåter finns det flera andra knep som kan bidra till att få ner kostnaderna hemma. 

Sänk inomhustemperaturen och satsa på en extra kofta eller pläd. Pläd från Design, Lina Johansson.

När det handlar om vatten förbrukar en person i genomsnitt 140 liter per dygn och en familj med två vuxna och två barn runt 150–200 kubikmeter vatten per år, enligt Vattenfall. En förbrukning du kan sänka genom att bland annat tänka på att stänga av kranen när du borstar tänderna, duscha i stället för att bada och diska i maskin om du har en. Att åtgärda läckande kranar är en annan pusselbit som kan spara dig onödiga utgifter. Enligt Vattenfall kan en varmvattenkran som läcker kosta så mycket som 20 000 kronor per år. 

Vad vattnet kostar skiljer sig dock mycket åt beroende på var i landet du bor. Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten varierade kostnaden år 2021 mellan
3 200 kronor och 15 600 kronor, en prisskillnad på över 500 procent. 

Spara pengar i tvättstugan genom att undvika halvfulla maskiner. Tvättstugan Maja från Vedum med mycket utrymme för lufttorkning.

Appar till hjälp

För den som har svårt att själv hålla koll på elförbrukningen finns det flera smarta appar och gadgets att använda sig av – Greenely, Tibber och Wiser för att nämna några. Flera av de större traditionella elbolagen erbjuder även appar för att man som kund ska få bättre koll på läget.

Ett större, långsiktig investering är att byta ut gamla fönster. Här syns fönster från Elitfönster.

5 saker du kan göra hemma – för att spara pengar

1. Få koll på kylskåpet

Ett städat kylskåp gör att du får bättre koll på matvarorna och gör att du inte köper mer än du behöver. Du undviker även att maten hinner bli dålig innan den används. Det är även bra att se till att kyl och frys är inställda på rätt temperatur. I kylskåpet ska det vara 5 grader och i frysen –18 grader. 

2. Sänk inomhustemperaturen 

Det finns en anledning till att tipset lyfts fram om och om igen. Faktum är att du kan sänka kostnaderna. Enligt Vattenfall minskar du din energianvändning med fem procent för varje grad du sänker. En studie som Tibber genomförde 2021 visade även att en grads sänkning kan ge en besparing på över 2 370 kronor per år.

3. Täta fönster och dörrar 

Nya tätningslister till dörrar är en förhållandevis liten kostnad, ofta ligger priset på omkring 500 kronor. När huset är bättre isolerat kan värmen hålla sig kvar bättre och det går inte åt lika mycket energi.

4. Kör fulla tvättmaskiner – och torktumla så lite som möjligt 

Spara pengar genom att börja tvätta fulla maskiner. Du kan spara 6 000 liter vatten på ett år genom att ta bort en av tre tvättmaskiner för bomullstvätt. Lufttorka hellre än att torktumla. En äldre tork­tumlare kan förbruka 2,9 kWh för en tvätt medan en ny av energisnål modell förbrukar cirka hälften.

5. Lägre temperatur i varmvattenberedaren 

Om du sänker varmvattentemperaturen från 80 grader till 60 grader kan du enligt Vattenfall spara 3 000 kronor per år vid en varmvattenanvändning på 100 m3 per år.

Rulla till toppen