Inredningen som gör dig gladare – allt om TikTok-trenden ”dopamine decorating”

Inredningstrenden "dopamine decorating" handlar om att inreda med sådant som gör dig glad. Här ger vi fem konkreta tips på hur du kan inreda enligt trenden.

Ditt hem bör vara en plats som gör dig glad – så lyder trenden som blivit viral på TikTok. ”Dopamine decorating”, som har florerat i sociala medier i ett par år, känns fortfarande lika aktuell. Kort sagt handlar det om att inreda ditt hem med färger och mönster som har en positiv effekt på humöret och måendet. Så hur gör man? Här ger vi fem konkreta tips på hur du kan tänka.


LÄS ÄVEN: Färgstark maximalism – så fixar du inredningsstilen


Foto Maze

1. Utgå från din favoritfärg

En bra utgångspunkt är att välja en kulör som du verkligen tycker om. Innan du applicerar färgen i ett helt rum kan det dock vara bra att läsa på lite kring neurodesign för att ta reda på vilken effekt färgen kan ha. Ska du inreda sovrummet kan det till exempel vara en god idé att undvika så kallades signalfärger som orange, rött och gult då de kan ha en triggande effekt på nervsystemet. Kulörer som främjar lugn och ro är bland annat grönt och blått.

Foto Jotun

2. Inred med mönster

Våga lyfta in mer mönster i inredningen! Samma utgångspunkt gäller som vid färgval – välj ett mönster du tycker extra mycket om och som väcker en bra känsla. Det kan vara en mönstrad tapet, en matta, ett överkast eller massor av mönstrade kuddfodral i soffan.

Foto Rebel Walls
Foto Classic Collection

3. Välj oväntade inredningsdetaljer

Inred ditt hem med inredningsdetaljer som får dig att dra på smilbanden. Det kan vara en kruka med ett ansikte som du hittat på loppis, en färgglad ljusstake eller en stor klase vindruvor i glas som du placerar på bordet. Bäst fynd gör du oftast på loppis och auktion.


LÄS ÄVEN: 5 inredningstrender inför 2024 – läs redaktionens spaningar


Foto Belarte Studio

4. Lyssna inåt

Fast att många av bilderna som sprids på ”dopamine decoration” ofta är färgstarka och fyllda med mönster betyder inte det att du måste göra exakt likadant. Kanske trivs du extra bra i en harmonisk miljö med gröna väggar och massor av gröna växter? Det viktiga här är att lyssna inåt och fundera kring i vilken miljö och med vilka kulörer du trivs allra bäst med.

Foto Belarte Studio

5. Väck dina gladaste minnen

Inred med saker som betyder något för dig och som kan framkalla glada och kärleksfulla minnen av människor, platser eller upplevelser. Det kan vara personliga fotografier på väggarna, ett fint fynd från en resa eller saker du har fått från någon du tycker om.


LÄS ÄVEN: Förändra med färg – 5 fina och enkla färgknep!


Foto Hay
Rulla till toppen