Giovanna Hilke: “Min design är känslomässig”

Giovanna Hilke är en kreativ kraft som både designar och utvecklar sitt företag med samma glöd.

Under de senaste åren har jag träffat Giovanna Hilke vid några olika tillfällen när hon har presenterat nyheter i sitt företag Hilke Collection, och jag har alltid ryckts med av hennes entusiasm och energi. Kollektionen hon har skapat har växt närmast ofattbart snabbt och företaget som startade för mindre än tio år sedan har numera många återförsäljare. 

För att bättre förstå Hilke Collection satte jag mig på tåget från Stockholm till Linköping, där företaget nyligen flyttat till större lokaler i an gammal lokverkstad. I det nyinredda showroomet, som också fungerar som butik och huvudkontor, jobbar Giovanna tillsammans med bästa vännen Angelique, backoffice manager, och lillasyster Mollie, account manager. Det är också de som själva renoverat och inrett hela lokalen, som har en välkomnande och samtidigt lyxig känsla som står i skarp kontrast mot området utanför. Väggarna är målade med den egna kulören ”Lycke Hilke Mare”, en blå färg som fångar mycket av känslan i företaget och som precis som alla Hilkes produkter har ett italienskt namn – ”mare” är hav på italienska. 


LÄS ÄVEN: Designers Guild-grundaren Tricia Guild i stor intervju med Hus & Hem


Väggvärgen ”Lycke Hilke Mare” är framtagen i samarbete med färgföretaget Lycke/Happy Homes. Från showroomet i Linköping styrs Hilke Collection, som säljs runtom i Sverige och även har drygt 30 återförsäljare utomlands. 

Kan du berätta lite om dig själv och bakgrunden till Hilke?

– Min kreativitet har alltid varit en central del av mig och har sina rötter i en familj präglad av konstnärlighet. Redan som barn ägnade jag mig åt skissande och poesiskrivande. Min mamma är konstnärlig, morfar var uppfinnare, pappa drev sitt eget företag, och min farfar, i Italien, skapade sitt eget vin och var även konstnär. Det är en arvsklenod av kreativitet som inspirerar mig varje dag. Jag utbildade mig till maskiningenjör och arbetade som det ett tag, men när jag var gravid med mitt andra barn blev min pappa sjuk i cancer och åtta dagar innan barnet föddes dog han. Då kände jag att jag inte kunde leva det livet längre. Jag ville inte sitta framför en dator – jag är mer än så!

Servettringarna har motivet ”Anima Gemella”, som Giovanna gjorde innan hon startade Hilke Collection.

Började göra ljusstakar

Efter att ha rest till Stockholm för att besöka Formexmässan 2014 tillsammans med sin mamma blev Giovanna inspirerad att säga upp sig och starta ett företag. Utan att ha en riktigt tydlig plan började hon göra ljusstakar av rör och så småningom även betongbord. Fler och fler hörde talas om de unika produkterna, en sida på Facebook ledde till en webbshop där hon även sålde andras produkter, och snart öppnade hon en butik mitt i Linköping. Butiken hade många trogna kunder och trots att den var liten blev den en plats dit folk gick för att prata en stund och titta in, även om de inte handlade alla gånger. 

Men längtan efter att rita och producera egna produkter blev starkare och starkare och med sin bakgrund som maskiningenjör kände hon att mässing var ett givet material. De första produkterna i det som var starten på Hilke Collection var grytunderlägget ”Anima Gemella” och ljusstakar, och det var med dem i bagaget hon valde att själv ställa ut på Formexmässan i Stockholm 2016. Mässan blev en succé för Hilke och sedan dess har kollektionen växt med hundratals produkter.


LÄS ÄVEN: Designchefen på Fritz Hansen: “Inga av våra möbler kan göras utan en mänsklig hand”


Hus arbetar du med kollektionen?

– Jag kan bara designa när jag är sugen. Till exempel designade jag 300 smycken på två månader, men sedan dröjde det 4–5 månader innan jag var sugen igen. Min design är känslomässig och jag hittar inspiration överallt. Jag kan inte riktigt förklara det, men jag ser designen. Jag ritar allt för hand på skisspapper – det ger mer känsla än att jobba i datorn. 

Armband ”Illuminare” i förgyllt silver.

Hur får produkterna namn?

– Alla namn är på italienska. Min pappa var halvitalienare och det är ett sätt att hedra honom. Varje produkt har en story.

En sådan historia är den om det första grytunderlägget, som fick namnet ”Anima Gemella”, själsfrände. Giovanna berättar hur hon var i sin mammas ateljé efter det att hennes pappa gått bort och ritade formen. Den var som en känsla som måste komma ut och ta form och till en början tyckte hon inte alls om den. Men hennes mamma uppmuntrade henne att använda skissen till den första produkten och nu är cirkeln med den korsliknande formen inuti en form som blivit en signatur för Hilke och som återkommer i både inredningsprodukter och smycken.


LÄS ÄVEN: Så rengör du ugnsplåten – med enkla husmorsknepet!


Giovanna har stora planer för Hilke och med tanke på hur snabbt företaget gått från att hon skötte allt, inklusive lager, hemma i bostaden till vad det är nu, är det bara en tidsfråga innan hon erövrar världen. Ändå är det fortfarande så att det är Giovanna Hilke som är Hilke Collection – hon utvecklar både designen och företaget. När vi träffas har hon precis avslöjat att Lilliestråle Mässing blir en del av Hilke Collection och hon har också nyligen kommit hem från Paris där Hilke Collection ställde ut på inredningsmässan Maison & Objet, och i januari är det dags att ställa ut på Ambiente i Frankfurt.

Glasunderlägg ”Anima Gemella”, självfrände.
Karin Ohlsson-Leijon och Giovanna Hilke i butiken i Linköping.

Hur hinner du?

– -Jag är medveten om min egen hälsa och välmående. Efter en utmanande period 2018 har jag lärt mig att sätta gränser och värdesätta viktiga saker i livet. Helgerna är speciella för mig, och jag undviker att arbeta på kvällarna. Regelbunden träning och hälsosam kost är viktiga inslag i mitt liv, och jag fokuserar på det som verkligen betyder något för mig och umgås extra mycket med familjen under stressiga perioder och pausar när det behövs. 

Scroll to Top