Paret älskar den franska vintagestilen: ”Perfekta fynden”

Var sak har sin plats när det julpyntas i Søs och Jens hem. Traditioner och franska vintagefynd som samlats under många år skapar en elegant och personlig stämning i deras ljusa villa utanför Köpenhamn.

Traditionerna har huvudrollen när det ska julpyntas hemma hos Søs och Jens Liisberg, ägare till Köpenhamnsbutiken Fil de Fer som gjort sig känd för sitt utbud av handplockad fransk vintage. Søs börjar alltid pynta sista veckan i november, och det är en tid hon ser fram emot. Inte minst med tanke på alla vackra juldekorationer som paret samlat genom åren.

– Jag tycker väldigt mycket om våra traditioner. Och alla ljus, både inne och ute. Det kommer in lite nytt varje år, men de flesta av våra saker har sina fasta platser. Så har det alltid varit, inte minst för våra barns skull, som nu är vuxna och har fått egna barn. Till exempel hänger jag alltid vackra gamla julkulor i vårt stora fönster, en tradition som jag också har tagit med till butiken, säger Søs.

I vardagsrummet ger levande ljus i antika franska ljusstakar och stora vita soffor en mjuk vinterstämning. Till jul hängs en stor mistel i takkronan.
I den vita hörnsoffan finns gott om plats för gäster. Takkronan i mässing och med blommor i vitt opalglas är klassiskt fransk, soffbordet är nytt och köpt i Cannes. Golvlampan är från Jieldé och barn­figuren är arvegods.
Søs och Jens Liisberg tillsammans med hunden Olga.

När Søs och Jens tog över den franska vintage­butiken i centrala Köpenhamn 2016 var det en gammal dröm som gick i uppfyllelse. Søs hade en bakgrund som psykoterapeut och Jens var i it-branschen men de hade en gemensam kärlek till den franska vintagestilen och jakten på de perfekta fynden.

De små strassbeströdda granarna glimmar i vinterljuset.
Värmeljusen i de gamla gröna vintageglasen får de strassbeströdda granarna att glimma lite extra.
Søs och Jens julbord är pyntat med klassiska vita linneservetter, en vacker servis, valnötter och små strassbeströdda granar. Tavlan i bakgrunden är en gammal italiensk reklam för olivolja som paret hittade i Villefranche.

Små skatter överallt

Den mångåriga kärleken till Frankrike avspeglar sig tydligt i den stora ljusa villan i Hellerup. De vackert patinerade möbler är luftigt placerade så att man kan gå på upptäcksfärd bland alla små skatter som finns överallt. Och nu i juletider, när allt pynt packas upp, finns här mycket att se.

– Jag har kvar julpynt från när jag flyttade hemifrån för 40 år sedan. En del funkar inte längre, men det mesta gör det. Jag har alltid älskat det franska, så de saker jag har passar fint ihop, säger Søs.

I vitrinskåpet har Søs och Jens samlat sina glas- och porslins­­favoriter. Det mesta är fynd från franska loppmarknader.
Det stora luftiga köket med vita luckor och ljust trä är diskret pyntat med röda äpplen och små enbärsträd som satts i gamla lerkrukor. Mattan är fyndad i Lyon.
Julgranen står i en stor gammal kruka och kan planteras ut igen när julen är slut. Trädet är pyntat med gamla franska hängen och levande ljus som reflekteras vackert i den stora spegeln.
I alkoven i det kombinerade mat- och vardagsrummet har Søs skapat en skön julstämning. I fönstret hänger gamla julkulor i osynliga fiskelinor och på väggen hänger en enkel krans. Både stolen och lampan från Jieldé är fransk vintage.

Också julbordet är präglat av både traditioner och franska influenser. Själva julafton tillbringas alltid med familjen, men varje år bjuder Søs också in åtta väninnor till jullunch. Det är en grupp med vänner som hon har umgåtts med i årtionden.

– Det ligger alltid fast, vad livet än må bjuda på, och så har det varit i väldigt många år. Folk skulle dö av skratt om de såg alla de gammaldags julrätter som bjuds, men jag älskar de här upprepningarna, de är helt fantastiska!

Rulla till toppen