Så skapar du ett elegant och inspirerande kök

I Sverige och resten av Norden investerar vi mycket pengar i våra kök. Köket är trots allt hemmets hjärta och den plats där vi tillbringar långa stunder med familj och vänner. Det är därför många bostadsägare lägger mycket fokus och resurser på att få köket att kännas så lyxigt och praktiskt som möjligt.

ANNONS. Innehåll från Wineandbarrels.se och inte från Hus & Hems redaktion.

Behöver du inspiration och tips på hur du kan ge ditt just ditt kök en lyxigare touch? Då har du hittat rätt artikel. Vi har samlat våra bästa tips på hur du uppgraderar ditt kök till nästa nivå.

Vackra och moderna vitvaror

Något av det mest resurskrävande vid köksrenoveringar är att byta ut vitvaror. Detta är också anledningen till att vi startar med detta tips. Att byta ut en gammal spishäll mot en modern induktionshäl och en ny inbyggnadsugn gör inte bara matlagningen enklare, det ger hela köket en modernare och lyxigare känsla. En vinkyl är en annan apparat som verkligen utstrålar lyx.

Idag finns mängder av olika vinkylar som kommer att sätta ton på resten av köket. Om du har en vinkyl i köket bredvid en snygg side-by-side-kyl kan du tydligt se att personen som bor i hemmet uppskattar mat och goda viner. Speciellt om du är en samlare eller dricker mycket vin är en vinkyl ett måste. En stor kyl med inbyggd ismaskin är också något som bara känns lyxigt och verkligen uppskattas under varma sommardagar.

En espressomaskin är också något som kan sätta rätt ton i ditt kök och göra ditt morgonkaffe himmelskt. Detta är dock en maskin som behöver lite plats. Den ska gärna inte stå inklämd. Det är den oftast alldeles för vacker för. På en större och rymlig köksbänk så kan en vacker espressomaskin bli något som varje öga får svårt att undvika. Dessutom ger den mer smak och fröjd till kaffeälskaren.

Skapa en ny känsla med rätt köksluckor

Du behöver inte riva ut och bygga om hela köket för att ge rummet en ny känsla. Att byta ut slitna, gamla köksluckor mot något som ser lite lyxigare ut i moderna material kan göra en enorm skillnad för hela köket.

Vill du verkligen ge ditt kök ett ansiktslyft så byt ut de klassiska vita luckorna mot en färg som matchar dig och dina önskemål. Våga satsa på ett kök med lite mer personlighet. Matta färger av grönt, mörkblått och grått kan uppfattas som vågat men sätter verkligen en lyxig ton till ditt kök. Speciellt med ett vackert trägolv.

Glöm inte bort väggar och snygga textilier

Ett annat enkelt trick kan vara att köpa nya kökshanddukar, dukar, sittdynor eller andra textilier i köket som är lätta att byta ut. Både för den som lagar mat och för den som äter i köket är detta uppskattade detaljer. Det finns dessutom mängder av snygga produkter att köpa, som passar till just ditt kök.

Många glömmer dessutom bort väggarna i köket och låter dem stå tomma. Men att hänga upp en fin tavla eller en vacker hylla full med personliga saker, kan rama in hela rummet på ett lyxigt sätt. Du kan också kombinera flera små tavlor på samma vägg för att skapa ett slags collage som matchar resten av kökets tema. Motiv som har något med mat att göra är alltid lite extra välkommet.

Kökslampor som skapar en rymlig atmosfär

Nu har vi kommit till en riktigt viktig och ibland väldigt kostsam del. Här finns det två viktiga punkter att ta med när du köper kökslampor. För det första ska de vara praktiska. De ska göra arbetet som sker i köket lite lättare.

För det andra så sätter de verkligen en viktig ton i ditt kök. Designen på lamporna kan alltså ta lite olika riktningar men det är viktigt att detta blir bra och matchar resten av köket. De ska ge en lyxig känsla vid matbordet men vara praktiska där du står och arbetar. Som tur är finns det massor av inspiration att hämta.

Så ta med färger och vacker design in i köket, skapa en atmosfär och ett rum som ingen vill lämna.

Scroll to Top