Blir du stressad av ”perfekta” julbilder? Psykologen tipsar om hur du hanterar sociala medier i jul 

Irriterar du dig på perfekta julbilder i ditt sociala medier-flöde? Här ger psykologiprofessorn sina bästa tips på hur du kan hantera sociala medier under julhelgerna.

Många blir irriterade av ”perfekta” julbilder i sociala medier och störs av att nära och kära använder mobilen under firandet. Trots det använder 84 procent mobilen på julafton, det visar en ny undersökning av Tele2. Undersökningen visar även att 47 procent upplever att sociala medier gör så att julen börjar tidigare för varje år och 32 procent har irriterats av ”julskryt” i sociala medier. Så hur kan man göra för att hantera sociala medier i jul för att minska julstressen? Lisa Thorell, professor i psykologi vid Karolinska Institutet, ger sina bästa tips.


LÄS ÄVEN: Tröttnat på julstressen? Här är 18 genvägar till en enklare jul!


Så hanterar du sociala medier i jul:

1. Använd digitala enheter till sådant som ger dig värde

Undvik att slöscrolla på sociala medier om innehållet som finns där stressar dig. Lägg i stället fokus på att hålla kontakt med nära och kära eller titta på en film tillsammans. 

2. Ta en paus och logga ut

Sociala medier kan vara ett roligt sätt att följa nära och kära men försök logga ut en stund och var närvarande i ditt eget firande. 

3. Kom ihåg att sociala medier inte visar upp hela verkligenheten 

Allt är inte så perfekt som det ser ut på bild. Kom ihåg att det bakom kameran finns brända pepparkakor, en barrande gran eller missnöjda barn i nästan alla hushåll. 

4. Bestäm tillsammans när och hur mycket ni använder era digitala enheter

Sätt upp riktlinjer i familjen för att undvika att bli irriterande på varandras skärmanvändande. Exempelvis att alla lägger bort sina skärmar under julbordet.

5. Känn ingen press på att du själv måste uppdatera med perfekt innehåll 

Fota för ditt eget minnes skull och försök njuta av stunden i stället för att visa upp en till synes perfekt jul för andra. Kanske kan du till och med bjuda på en bild på det stökiga köket eller den slarvigt inslagna julklappen.  


LÄS ÄVEN: Snabbt och enkelt julgodis – 5 goda recept


Lisa Thorell, professor i psykologi vid Karolinska Institutet.
Rulla till toppen