Baka den här underbara uppochner-kakan med apelsin och pistagenötter. Den här kakan är lika vacker som god.
Uppochner-kaka med apelsin och pistaschnötter
8 personer

Ingredienser:
190 g smör, rumsvarmt
190 g strösocker + lite till formen
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
100 g vetemjöl
90 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1/4 tsk salt
2 msk socker till formen
3 apelsiner
Glasyr & topping:
1 msk apelsinmarmelad
1 msk osaltade pistaschnötter
eventuellt ätligt bladguld
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund springform, ca 20 cm i diameter, och smörj kanterna med lite smör.
- Vispa smör, socker och vaniljsocker i en skål. Tillsätt 1 ägg i taget, vispa efter varje ägg. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver, kardemumma och salt, och vänd ner mjölblandningen i smeten. Strö ett tunt lager socker över botten av formen. Skala apelsinerna och skär dem i tunna skivor. Lägg apelsinskivorna tätt intill varandra på formens botten och bred ut smeten över apelsinskivorna. Grädda kakan i ugnen i 45–50 minuter, tills den precis är genomgräddad. Låt svalna på galler innan du vänder upp kakan på ett fat med apelsinskivorna uppåt.
- Glasyr: Smält marmeladen och pensla kakan med marmeladen för en blank yta. Strö över hackade pistaschnötter och ev flagor av ätligt bladguld före servering.

