Familjens nostalgiska jul i 1920-talshuset: ””Jag har börjat bli lite smått galen i porslinstomtar”

Advent och jul är årets höjdpunkt hos familjen Rabogliatti Enmalm i Grängesberg. Deras renoverade villa från 1920-talet pyntas och inreds uteslutande med vintage- och antikfynd.

Upptakten inför jul är viktig för familjen Rabogliatti Enmalm i Grängesberg.

– Varje söndag i advent tänder vi ljus och fikar tillsammans. Vi pysslar och bakar, och på Lucia har vi som tradition att jag och barnen lussar för Pontus, berättar Jasmin Rabogliatti Enmalm.

Till första advent är den stiliga 1920-talsvillan nystädad och Jasmin har i god tid tagit fram juldekorationer och plockat in vackra saker från naturen. Det blir äldre tiders pynt i en härlig blandning: trivsamma halmbockar, tomteparader i papper, änglaspel, amaryllisar och torkade apelsinskivor.

– Det är mycket nostalgi, sådant jag känner igen från min egen barndom, säger Jasmin. Men inget kommer från min uppväxt, utan allt är köpt second hand.

Hon fortsätter med ett skratt:

– För några år sedan ville jag inte ha så mycket rött men nu tycker jag att det är fint. Man ändrar sig. Jag har också börjat bli lite smått galen i porslinstomtar, men jag hoppas jag kan hålla det på en rimlig nivå!


LÄS ÄVEN: Strålande jul på slottet med gran i varje rum: “Det här är ett riktigt julhus”


Antikt bord med pinnstolar och kristallkrona
Dukat för adventsfika med hembakad saffranskaka. Porslinet ”Grön Anna” har Jasmin samlat på länge och nu har hon många delar.
Jasmin använder gärna granris till alla sorters juldekorationer. Här en enkel, vacker krans.
Jasmin är stjärna på att få föremål med olika historia, stil och färg att bilda enheter. Här ett fint arrangemang i en hörna i stora sovrummet skapad med sekretär, stol, fotogenlampor, gamla fotografier, spegellampetter och en mängd andra saker.

Hela huset är dekorerat med tända ljus, röda äpplen och massor av granris. Vackra, enkla inslag som knappt kostar något. Det gör däremot de gamla julgranskulor som Jasmin varje år jagar efter på nätauktioner.

– Det är lätt att ryckas med i budgivningen på Tradera … Men det måste vara äkta pynt i granen och trädet måste självklart vara äkta det också. Att vara ute tillsammans hela familjen för att leta efter julgran ihop är så mysigt!

Återskapade saknade originaldetaljer

Liksom julpyntet har det mesta i huset inhandlats på andrahandsmarknaden, via nätauktioner, på antikbodar eller loppisar. Varje rum i huset har planerats noga, renoverats och sedan inretts med Jasmins gamla möbler och prylar. Det är i dag svårt att föreställa sig att huset Jasmin och Pontus köpte 2016 var omgjort på 1980-talet och nästan helt utan spår av originaldetaljer.

– Jag har alltid haft dille på äldre hus och drömmen var ett med två våningar och brutet tak, säger Jasmin. Så här i efterhand förstår jag inte att vi vågade köpa just det här, men vi såg potentialen.

Så, gravida som de var med sitt andra gemensamma barn, gav sig Jasmin och Pontus in på en riktig husresa. De renoverade ett rum i taget, gjorde om kök och badrum och byggde ut det som i dag rymmer matplats och vardagsrum. Alla höga golvsocklar har Pontus byggt. Radiatorerna i utbyggnaden är gamla som köpts i återbruksaffär och renoverats upp och de nya fönster som satts in i utbyggnaden är i äldre stil.

– Vi är inte på flera ställen samtidigt när vi renoverar. Och jag grottar ner mig och börjar leta grejer till ett rum i taget. Det brukar börja med tapeten.

Otaliga små granar har ställts fram på tomten där trädgården ännu inte hunnit växa upp.
sovrum med blå tapet sänggavel
Stora sovrummet med tapeten ”Nocturne” från Boråstapeter. Sänggavel från Mio. På hyllan står ljusstakar och en vacker gammal skolplansch tillsammans med en samling porslinselefanter, varav någon av Vicke Lindstrand för Upsala-Ekeby.

LÄS ÄVEN: 10 roliga saker du inte visste om hyacinter 


Satte stilen med möbler i brunt trä

Till utbyggnaden visste Jasmin tidigt vilken tapet hon ville ha och att hon skulle sätta stilen med bruna trämöbler. Mässing var fint till, så det återfinns i lampetter, speglar och ljusstakar.

– Jag tycker att bruna möbler är så vackra, speciellt sådana med patina. Alla rum behöver minst en brun möbel, det ger en sådan varm, härligt gammaldags känsla och en ordentlig tyngd i rummet, förklarar Jasmin.

Valen av färg och tapet i varje rum är väl genomtänkta och så här långt har Jasmin inte ångrat något.

– Längre fram kan vi i så fall byta någon möbel eller detalj. Förr tänkte jag att rummen skulle matcha sins­emellan men den tanken har jag släppt. Så var det också förr i tiden, färg och mönster i olika rum behövde inte passa ihop.

Mysig soffhörna med plats för hela familjen. Borden är loppisfynd och soffan kommer från Mio. Matta, Ikea. William Morris mönster återkommer i tyg på kuddarna liksom på tapeten.
Utbyggnaden rymmer vardagsrumsdel och matplats. De nya fönstren i gammal stil kommer från Westcoast Windows. I ett fönster står några av Jasmins älskade halmbockar på rad. Borden är loppisfynd och soffan kommer från Mio. Matta, Ikea. William Morris mönster återkommer i tyg på kuddarna liksom på tapeten. 
barnrum med gammal säng sänghimmel och julgran
De tre barnen har egna små julgranar på sina rum. Melvins rum är tapetserat med ”Nora” från Boråstapeter. På väggen en gammal kast från ett tryckeri, perfekt för småprylar. Korg, Mio. Sänghimmel, Hemtex. Girlang med stjärnor från H&M Home.

Hjärtat klappar för vintage

Så länge Jasmin kan minnas har hennes hjärta klappat för äldre föremål och miljöer.

– Jag scrollar Marketplace och Blocket i stället för att kolla på tv. Förr fick jag med hela familjen på utflykter uppåt Dalarna för att gå på loppisar men under pandemin blev det inte så ofta. Och nu verkar barnen ha tröttnat, så numera får jag det som egentid i stället!

Vid köksfönstret byggdes en mysig sitthörna där barnen gärna sitter när det lagas mat i köket.
Jasmin tyckte det var så roligt att leta gamla lantliga prylar till köket. Det lilla bordet används ofta när familjen har gäster och det ska dukas upp buffé eller fika.
Vägghyllan i köket rymmer en kaffekvarn och massor av julpynt. Konsoler från sekelskifte.se, hyllplanen har Jasmin och Pontus fixat själva. Alla vita snickerier i huset är målade med S0502-Y, även kökshyllan.
Julstämningen sätts av en praktfull bukett med amaryllis i ett stort lerkrus. Kristallkronan i barockstil är ett Blocketfynd. Porslinet är den gamla Rörstrandsklassikern ”Grön Anna”.

Med åren har Jasmins samlingar av gamla möbler och ting blivit stor och nyligen tog hon steget att låta intresset bli ett arbete. I somras fick hon möjlighet att hyra en trivsam lokal i Disponentparken i Grängesberg och där öppnade Jasmins Antikhandel under sommarmånaderna.

– Det var jätteroligt och gick över förväntan. En kund tog flygplan hit, hennes man är pilot. De landade i Klenshyttan och kom sedan med buss och ryggsäckar.

Sommarminnen i all ära, nu är det vinter och julen närmar sig. Det stora matbordet är dukat för adventsfika, en nybakad saffranskaka doftar i kapp med nejlikor, granris och apelsiner. Jasmins omsorg syns i varje detalj och varje liten vrå i huset.

– Det är årets absolut mysigaste högtid, jag älskar julen. Det är något magiskt och så har jag känt hela livet. Det är så roligt att numera få ge barnen det som jag själv fick när jag var liten. Tid, mys, värme, gott att äta och en del klappar blir det ju också, berättar Jasmin.

Den gamla skänken är liksom nästan alla möbler ett loppisfynd. Den har målats om i lindblomsgrön färg. 
Mönstrad tapet och vägg dekorerad med äldre tiders föremål
Hallen pryds av tapeten ”Pimpernel”, mönster av William Morris. Print med motiv av Carl Larsson. En gammal knoppbräda får agera förvaring för fina städsaker och små korgar.
En hörna i hallen med skolplansch, enkelt bord och ljusstakar. Jasmin har faktiskt kapat av ett bord på mitten. Perfekt när man har litet utrymme men ändå vill pynta, tycker hon.

LÄS ÄVEN: Slå in julens finaste paket – 8 kreativa tips och inslagningsidéer


En kvinna i ett frostigt landskap bär en liten gran i kruka
Jasmin pyntar både ute och inne med massor av granris och små granar. Under sommaren drev hon Jasmins Antikhandel i Disponentparken i Grängesberg men nu under vintern hålls verksamheten igång på Instagram.
Renoverat 1920-talshus i frostigt landskap
Familjens 1920-talsvilla i Grängesberg med utbyggnaden som rymmer matplats och vardagsrum.
Rulla till toppen