Tröttnat på julstressen? Här är 18 genvägar till en enklare jul!

Gör knäcken i mikron, spritsa ut köttbullarna och rengör din brända kastrull med risgrynsgröt på ett kick! Här är 18 personliga tips för en lite enklare och smidigare jul.

18 knep för en enklare jul:

1. Knäck i mikron? Uppvärmd glögg som svämmat över? Fyll en skål till hälften med vatten, pressad citron och en droppe diskmedel. Låt mikron gå några minuter och torka rent.

Pierre Sandström

2. Knäckformarna vill gärna välta när man fyller dem. Om du först smörjer brickan eller plåten med smör, så står de stadigt.

Susanne Harling

3. När jag gör köttbullar spritsar jag ut dem i kokande vatten och steker sedan alla köttbullarna efter att det är färdigt. Det går fortare och hålet i spritsen kan man klippa till önskad storlek.

Mari Rudenå

4. Att slänga ut julgranen är förenat med en massa barr. Men stoppa i hela granen i ett påslakan och bär ut!

Aino Samuelsson

5. För att inte risgrynsgröten ska brännas fast brukar jag först smälta lite margarin i kastrullen innan jag kokar den.

Siv Eriksson


LÄS ÄVEN: Snabbt och enkelt julgodis – 5 goda recept


6. Alternativ till julpapper: Köp små dukar på loppis att använda som omslag. De kostar ingenting och du får unika paket. Mottagaren kan dessutom använda dem en gång till.

Kerstin Spångberg

7. Kastruller med inbränd mat, till exempel sås eller gröt, är lätta att rengöra om du har i lite ljummet vatten och en matsked bakpulver och låter det stå över natten. Allt det brända lossnar.

Inger Anne Hulbækdal

8.  Mitt bästa tips är att lägga folie i botten på ugnen så blir rengöringen så mycket lättare!

Catarina Friberg

9. När all lök ska hackas till köttbullar och Jansson, kan man ta hjälp av en vanlig tändsticka, för att slippa bli tårögd. Bit i änden, med svavlet längs ut. Voilà! Inga tårar!

Ylva Haglund

10. För att få pajdegen mjuk, smidig, elastisk och superlätt att arbeta med blandar du i en dryg tesked ättika i den. Smakar ingenting när pajen är klar!              

Cathrine Moberg

11. Ugnsrengöring i juletid: 1 dl såpa i ugnen på 100 grader ca 1 tim. Tvätta/torka sedan av med vatten!

Eleonore Sörlin


LÄS ÄVEN: Sjärnkockens bästa tips för ett billigare julbord med mindre matsvinn


12. När man bakar pepparkakor brukar alltid degen fastna i brödkaveln, lägg plastfolie eller en uppklippt plastpåse över degen så behöver du inte mjöla.

Maria Wahlström

13. Stearin på glasljusstakar får man bort genom att sätta dem i mikrovågsugn någon minut. Sedan är det lätt att torka bort.

Bo Sonelin          

14. Har du fått för mycket salt i grytan – lägg i en skalad och skivad rå potatis. Låt det puttra en liten stund och vips! Saltet sugs upp i potatisen och maten går att äta.

Lex Björsmo

15. Gratis juldoft i huset får du om du lägger apelsinskal och kryddnejlikor i tvättpåsar och hänger dem på elementen.

Marie-Louise Petersson

16. Lägg en fuktig disktrasa under skärbrädan när du ska arbeta på den så ligger den stilla.

Mona Lisa Andersson

17. Om du råkat bränna risgrynsgröten så täck botten i grytan med grönsåpa. Lägg på ett lock och låt stå över natten. Nästa morgon är det bara att skölja ur och grytan är som ny.

Malin Riemann

18. Julprydnader av halm blir sköra och mörka av damm efter en tid. Doppa prydnaderna i hett vatten och häng upp dem att torka. De blir som nya.

Ing-Britt Gillberg


LÄS ÄVEN: Recept: Saffransbullar med vit choklad


Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen