Baka gyllene saffransgifflar med smak av vanilj och en fyllning av mandelmassa. Lika vackra som goda!
Saffransgifflar
24 stycken
Ingredienser:
25 g jäst
2 paket saffran à 1/2 g
1/2 dl strösocker
3 dl mjölk
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1/2 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling
Fyllning
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
75 g mandelmassa, riven
Garnering
florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med 1 msk av sockret.
- Värm mjölken med saffranet till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt resten av sockret, smöret i bitar, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
- Fyllning: Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och mandelmassa.
- Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje till en rundel, 35 cm i diameter. Sporra ut 12 snibbar av varje.
- Lägg en klick fyllning på den breda delen av snibben. Rulla ihop och lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter
- Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Garnering: Pudra med florsocker.

