Ettan på 35 kvadrat blev lyxig minivåning: “När man tänker att något gått galet då är inredningen lyckad!”

Inredaren Geir Oterkjær hämtade inspiration från naturen på hösten och lyxiga hotellsviter när han fick i uppdrag att inreda en övernattningslägenhet på 35 kvadratmeter.

Drömmen var en övernattningslägenhet med exklusiv hotellkänsla. Ettan på Kungsholmen i Stockholm är bara 35 kvadratmeter stor och ligger i ett ganska anonymt 50-talshus, så inredningsdesignern Geir Oterkjær fick en riktig utmaning. Genom sitt arbete som inredare på Slettvoll är han van att kombinera funktion och estetik, och det var precis det som behövdes här. Det handlar inte enbart om ett hem som är vackert att se på, utan det är hur man ska leva i hemmet som är det viktigaste.

– Eftersom detta inte skulle vara ett komplett inrett hem var det inte nödvändigt att tänka lika mycket på funktion som jag vanligtvis gör. Lägenheten används i första hand som övernattningsbostad och jag ville skapa en skön och avslappnad plats för god sömn, mindre måltider eller en drink i soffan. Det behövdes inte speciellt mycket förvarings­utrymme eller ett stort kök, berättar han.


LÄS ÄVEN: Inred ytsmart – 5 compact living-tips för få kvadrat


Färgstarka höstlöv i en vas av Karl Lagerfeld för Rosenthal. Ett sådant föremål kräver en piedestal, tänkte Geir, och snickrade en själv.
Den exklusiva hotellkänslan förstärks av den måttbeställda sisalmattan, Slettvoll. Geir var i extas när han hittade den randiga soffan secondhand för bara 150 kronor. Vitt metallbord från Chilli.se. Gardinerna är från Ikea, men Geir har sytt på en kamelfärgad bård för att fånga upp väggfärgen.

Varmbrun färg

Eftersom lägenheten används mest på hösten och vintern lät Geir de årstiderna styra färgvalen. Han bestämde sig tidigt för att experimentera med färger för att ge karaktär och känsla till den lilla lägenheten.

– Det här är en lägenhet man inte ska bo i varje dag och då kan man passa på att dra på lite extra. Min inredningsstil är ofta maskulin och tydlig och denna lägenhet är inget undantag. Den nästan fulsnygga kameltonen balanserar på gränsen till att bli för mycket. Jag måste erkänna att när målaren kommit halvvägs och jag kom för att inspektera höll jag på att svimma. Det kräver mod att få en färg som denna att skina, den kan lätt tippa över och bli töntig, säger han.


LÄS ÄVEN: 4 tips för hur du skapar ett hem som håller i längden


Den runda vasen kostade bara 15 kronor på loppis. Torso från Slettvoll.
Den varma bruna väggfärgen stramas upp av kontraster i svart och vitt. Det gamla bordet från en loppis passar fint ihop med stolen ”Piet” från Slettvoll.
Lampan ”Scones” designades av Serge Mouille 1954 och fungerar som ett utropstecken på väggen i läshörnan. Skinnstol från Slettvoll. Skissen är ett självporträtt av den norske scenografen Arnt Thommessen.
Fotografen Dennis Eriksson har designat krokarna, som finns på bland annat Clas Ohlson.

Men så är det absolut inte. Geir visste precis hur han skulle få den varma bruna färgen att framstå som både sofistikerad och elegant.

– Det var väldigt viktigt att få in vitt och svart, som stramar upp och ger en mer arkitektonisk känsla, säger han. 

Vita lister, ljusa gardiner och strama svarta detaljer samspelar elegant med väggarna. Att den varma bruna kulören återkommer i möbler och detaljer bidrar också till den eleganta helheten. Mjuka textilier mjukar upp det mörka och maskulina och gröna växter gör att lägenheten känns bebodd och levande. Aloe vera-plantan i fönstret är ett smart val för en övernattningslägenhet, den bidrar till att ge rummet en fräsch känsla, men klarar sig länge utan vatten.

Geir hittar ofta små skatter när han är ute med hunden. Kastanjerna ligger i en loppisskål och även vaserna är gamla. Bricka från Slettvoll.
Lägenheten är inte till för stora middagar, men köket har rum för en liten matplats. Det runda matbordet från Ikea har betsats brunt. Stolar ”Odger”, Ikea. Ljus matta från Slettvoll.

Lyxig sänggavel

Eftersom lägenheten är liten har sängen fått huvudfokus och den generösa sänggaveln understryker hotellkänslan. En liten läshörna och en nätt soffa placerade framför sängen är också ett grepp taget från hotellvärlden. För att få en mjuk och naturlig känsla har golven fått måttanpassade sisalmattor.

– När man har en liten yta gäller det att använda rummet så bra som möjligt. Små mattor gör att rummet verkar mindre, medan stora mattor gör det större, säger Geir.

Den randiga soffan fyndad på loppis är en perfekt plats för en tupplur, tycker hunden Svante.
Det var naturligt att ge sängen huvudrollen i övernattnings­lägenheten, tyckte inredningsdesignern Geir Oterkjær och gav den en generös sänggavel som är måttbeställd från Slettvoll.

Geir kan nog närmast sägas ha doktorsgrad i skattjakt på loppisar och secondhandbutiker och måste då och då kväva en fnissning när han berättar vad han betalt för de unika skatterna. Som den randiga soffan som ser ut att vara designad till lägenheten – köpt för 150 kronor. Den runda vasen kostade 15 kronor på en loppmarknad. Det gamla bordet i valnöt med gulddetaljer är ett annat fynd och en perfekt kontrast till det moderna metallbordets origamiform. Geir älskar att blanda stilar och tycker om när det kraschar lite.

– Man kan gott få sätta kaffet i halsen då och då. När det nästan skär sig och man tänker att något har gått galet, det är då man skapar en lyckad inredning, enligt min åsikt!


LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar – inred smart och snyggt på liten yta


Geirs 4 bästa inredningstips

  • Våga dra på. I en övernattningslägenhet kan man dra på med färger lite extra då man inte lever i det dygnet runt.
  • Tänk på funktion och estetik. Hur lever jag här, och hur kan jag få det estetiskt snyggt samtidigt som det ska vara praktiskt? Planera! 
  • Använd mycket textilier för ett ombonat intryck.
  • Sätt din känsla och ”go for it 100 procent”! Är du övertygad så blir dina gäster det också.
Scroll to Top