Dessert till nyår: Mjuk sockerkaka med rom och hjortronsås

Vet du inte vad du ska göra för dessert till nyår? Prova den här goda mjuka sockerkakan med rom och hjortronsås!

Mjuk sockerkaka med rom och hjortronsås 

6 port

Ingredienser:

2 dl strösocker 
2 ägg 
3 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker 
75 g smör 
1 dl mjölk

Hjortronsås

5 msk hjortronsylt 
2 msk vatten

Till servering

3 msk mörk rom 
1 1/2 dl valnötter, grovhackade 
3 dl vispgrädde 
oxalis

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175  grader. Vispa socker och ägg ljust och pösigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Smält smöret i en liten kastrull och häll i mjölken. Rör ner smörblandningen i äggvispet. Tillsätt de torra ingredienserna och  rör om.
  2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter. En provsticka ska komma ut ren. 
  3. Hjortronsås: Blanda hjortronsylt och vatten i en liten kastrull. Värm på låg värme och rör så att såsen går ihop. 
  4. Servering: Bryt sockerkakan i olika stora bitar och droppa den mörka rommen över hälften av dem. Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelhög värme. Vispa grädden löst med elvisp.
  5. Lägg ca 50 g kakbitar, både med och utan rom, i varje serveringsglas. Häll lite av hjortronsåsen ovanpå och runt kakbitarna, lägg på en stor klick grädde och strö på valnötter. Garnera med oxalis. 
Rulla till toppen