Vet du inte vad du ska göra för dessert till nyår? Prova den här goda mjuka sockerkakan med rom och hjortronsås!
Mjuk sockerkaka med rom och hjortronsås
6 port

Ingredienser:
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 dl mjölk
Hjortronsås
5 msk hjortronsylt
2 msk vatten
Till servering
3 msk mörk rom
1 1/2 dl valnötter, grovhackade
3 dl vispgrädde
oxalis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg ljust och pösigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Smält smöret i en liten kastrull och häll i mjölken. Rör ner smörblandningen i äggvispet. Tillsätt de torra ingredienserna och rör om.
- Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter. En provsticka ska komma ut ren.
- Hjortronsås: Blanda hjortronsylt och vatten i en liten kastrull. Värm på låg värme och rör så att såsen går ihop.
- Servering: Bryt sockerkakan i olika stora bitar och droppa den mörka rommen över hälften av dem. Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelhög värme. Vispa grädden löst med elvisp.
- Lägg ca 50 g kakbitar, både med och utan rom, i varje serveringsglas. Häll lite av hjortronsåsen ovanpå och runt kakbitarna, lägg på en stor klick grädde och strö på valnötter. Garnera med oxalis.

