Sjärnkockens bästa tips för ett billigare julbord med mindre matsvinn

Många räknar med att spendera 2 320 kr på julmat i år, men hela 16 procent av maten slängs efter firandet. Här ger kocken Paul Svensson sina bästa tips för att minska matsvinnet.

En ny undersökning av företaget Hello Fresh visar att svenska hushåll räknar med att spendera 2 320 kr på julmat i år. Men hela 16 procent slängs efter jul, till ett värde av nära 400 kr. Så hur kan man tänka för att dra ner på kostnaderna och för att julbordet ska bli lite mer hållbart? Stjärnkocken Pauls Svensson ger sina bästa tips.


LÄS ÄVEN: Recept till julbordet – 5 goda favoriter att bjuda på


1. Skippa buffén för att sänka kostnaderna

Att servera buffé ger både mer matsvinn och kostar mer än att servera enskilda rätter. Undersökningen visar att  hushåll som serverar buffé planerar att handla julmat för 2 362 kronor. Hushåll som lagar enskilda maträtter som serveras en och en till bordet, räknar i stället med att spendera 500 kronor mindre.

– Vi måste laga efter läge. Och läget nu är kritiskt både klimatmässigt och ekonomiskt. Det är därför dags att tänka över det traditionella julbordet. Det serveras otroligt stora mängder av onödig mat och i många fall maträtter som bara några få tycker om. Istället kan man lyxa till en julig trerättersmiddag och ändå sänka sina kostnader, säger Paul Svensson.

2. Planera

För att dra ner på kostnader och minska sitt matsvinn gäller det att planera ordentligt.

– Det viktigaste av allt är planering och beräkning av portioner inför julen. Men släng inte din inköpslista efter att du har handlat, för du är faktiskt inte klar där. Spara istället inköpslistan för att ta en titt på den efter jul för att se vad du kan minska till nästa firande. Det är ett enkelt sätt att bli mer medveten om sitt konsumtionsmönster, säger Paul Svensson.


LÄS ÄVEN: Snabbt och enkelt julgodis – 5 goda recept


3. Gör nya rätter av julresterna

Den största anledningen till att julmaten slängs är att julmaten inte hinner ätas upp. Den näst största anledningen är att man tröttnar på julmaten och längtar efter andra rätter. Men att maten slängs på grund av detta går att undvika, Julskinkan är en stora favorit på julbordet men är också den maträtt som lämnar mest rester. Skinkan går att använda i många olika typer av maträtter som pasta, gratänger eller grytor, även efter jul. Du kan också strimla resterna och använda som topping till nyårsdagens pizza.

4. Skicka med en matlåda

Paul Svensson rekommenderar även att man ska agera snabbt när man inser att julmaten kommer lämna rester. Gör en matlåda och skicka hem dina gäster med en doggy bag, fylld med maten från julfirandet. På så sätt tar du bättre hand om både miljön och skänker dina nära och kära något att se fram emot under mellandagarna. Det är en vinn-vinn-situation för alla inblandade


LÄS ÄVEN: Dessert till advent: Saffrans­pannacotta i glas


Rulla till toppen