Kika in i villan från 1914: “Alla färgval har gjorts med utgångspunkt i tapeten”

Den vackra villan är drygt 100 år och har renoverats med känsla för husets historia. Här bor Kaja och Anders med sina två döttrar.

Vid en lugn återvändsgränd, med skogen åt ena hållet och staden åt det andra, ligger den gamla villan som fått namnet Villa Winther. Huset stod klart 1914 och i arkiven är det registrerat som ”byggmästarjugend”, men huset har också många drag av nyklassicism. Sedan Kaja och Anders tog över villan 2020 har den genomgått en totalrenovering.

– Jag har alltid önskat mig ett stort gammalt hus med själ, säger Kaja Eid Naustdal.

Och ett hus med själ har hon verkligen fått. Med varsam hand har hon och Anders sett till att huset fått en välbehövlig uppgradering, utan att kompromissa med känsla för stil och historia. Men innan familjen flyttade in i maj 2021 ändrades några av rummens funktioner. 

– För att få ett stort kök med matplats i samma rum flyttade vi köket. Vi rev en vägg och fick samtidigt tre rum i fil och en garderob intill hallen. På övervåningen byggde vi om hallen och flyttade dörrar för att få ett större badrum och sovrum, säger Kaja, som dokumenterat hela processen på huset eget Instagramkonto.


LÄS ÄVEN: 9 vackra sekelskifteshem att inspireras av


Det blå rummet är målat i kulören ”6378 Iconic” från Jotun. Soffa ”Söderhamn”, Ikea, med ben och överdrag från Bemz. Bord från Ygg & Lyng. Kristallkronan är antik. Vägglampa ”265”, Flos.
Här bor: Kaja Eid Naustdal, Anders Brusgaard och barnen Marie och Hennie. Jobbar som: Kaja är försäljningschef och Anders är försäkrings­mäklare Hus: Villa på 350 kvm, byggd 1914, ritad av Christian Eilertsen. Instagram: @villawinther1914
Redan i hallen möts man av den finstämda färgskalan som sedan återkommer i hela huset.
Det antika bordet köpte Kaja för 15 år sedan. Vas från Anna von Lipa.
I det bruna rummet står en antik sekretär. Målning av Ingebjørg Støyva. Bordslampa ”Flowerpot” av Verner Panton, &tradition. Tak, dörrar, karmar och lister är målade med ”1624 Letthet”, Jotun.

Tapeten satte färgskalan

Villa Winther har många originaldetaljer kvar – som fasad, fönster, dörrar, invändiga paneler, tak, trappa, lister och andra dekorativa detaljer. Det mesta finns kvar och har renoverats.

– Det har varit viktigt för oss att samspela med husets stil och själ, men vi vill samtidigt ha en inredning som reflekterar oss som bor här, säger Kaja.

Hon och Anders har inrett med en kombination av moderna skandinaviska möbler, designklassiker, konst, äldre tapetmönster, antika kristallkronor och ärvda möbler.

Till vänster hänger en ärvd målning av Kajas farmor, till höger ett inramat foto av Mario Testino. Stol från Home & Cottage.
Tapeten ”The Brook”, från Morris & Co, har fått sätta färgpaletten för hela hemmet. Matbord från Six Bond Street. Stolar ”Y-stolen” av Hans J Wegner, Carl Hansen & Son. Vägglampa, Jieldé.
Köksväggen är målad i kulören ”1303 Observe” från Jotun. Köksinredning från norska Strai Kjøkken, bänkskiva i Easystone.
Över köksbänken hänger ett inramat foto av Mario Testino. Skålar på fot från Kid Interiør.

Paret visste genast vilken tapet de skulle ha i matsalen, ”The Brook” från William Morris, och att färgpaletten i blått, grönt och sand skulle få styra inredningen i resten av huset. 

– Det var här vi började och alla färgval har gjorts med utgångspunkt i tapeten, säger Kaja.

– Vi har försökt att få till ett helhetsintryck och en atmosfär så att rummen hänger ihop. Jag tycker att vi har fått till det och jag hoppas att andra känner stämningen när de kommer hit.


LÄS ÄVEN: Sekelskifte med en modern twist – så skapar du stilen


Antika möbler och modern design

Hon har inrett med en lyckad kombination av antika möbler och modern skandinavisk design och designklassiker.

– Mycket har vi tagit med oss från tidigare hem, men alla textilier är nyinköpta för att passa in i paletten. 

Vissa möbler har också valts med hänsyn till att familjen är en barnfamilj och med tanken att möblerna ska kunna uppgraderas senare. Överallt i hemmet finns föremål köpta på resor, böcker och arvegods.

Tapeten ”The Brook”, från Morris & Co, har fått sätta färgpaletten för hela hemmet. Matbord från Six Bond Street. Stolar ”Y-stolen” av Hans J Wegner, Carl Hansen & Son. Vägglampa, Jieldé.
I en nisch i den platsbyggda garderobslösningen står en ärvd, antik byrå. Även stolen är antik. Bild av Hariton Pushwagner. Rosa sparbössa köpt i Paris. Taket är målat i kulören ”Observe”, Jotun.
Tapet ”Mary Isobel” från Morris & Co. Sänggavel från Six Bond Street. Nattygsbordet är arvegods. Vas från Lyngby. 
Den fina originaltrappan har renoverats varsamt.

LÄS ÄVEN: Personligt och harmoniskt i det varsamt renoverade sekelskifteshuset


Kaja och Anders älskar sitt hus, en känsla de delar med sina grannar som alla är entusiastiska ägare av hus från tidigt 1900-tal.

– Grannskapet präglas av att de som bor här älskar sina hus – vår gata har till och med en egen sång med sexton verser, som vi sjunger när vi har gatufest, säger Kaja.

Scroll to Top