Recept: Två olika sorters glögg med äpple och apelsin

Hemgjord glögg smakar fantastiskt och kan kryddas efter eget tycke och smak. Inspireras av våra två varianter med härlig smak av äpple och apelsin.

Recept på två sorters glögg:

Röd glögg med apelsin

4 port

Ingredienser:

2 apelsiner
4 kardemummafrön
4 kryddnejlikor
4 stjärnanis
2 kanelstänger
1 dl portvin
1 dl mörk rom
1 flaska kryddigt rött vin
50 g strimlad mandel
50 g russin

Gör så här:

Skär av skalet av apelsinerna och hacka det. Lägg apelsinskal, kryddor, portvin, mörk rom och rödvin i en kastrull och värm till strax under kokpunkten. Ta grytan från värmen och låt glöggen dra åt sig smakerna – gärna länge. Vid servering värmer du glöggen till strax under kokpunkten. Fördela russin, mandel och stjärnanis i ett glas och häll glöggen över.


LÄS ÄVEN: Snabbt och enkelt julgodis – 5 goda recept


Vit äppelglögg med calvados

4 port

Ingredienser:

1 liter äppelmust
2 kanelstänger
4 kryddnejlikor
2 stjärnanis
4 kardemummafrön
1 äpple
50 g flisad mandel
4 kanelstänger till dekoration
8 cl calvados (kan uteslutas)

Gör så här:

Häll musten i en kastrull tillsammans med kryddorna. Värm till strax under kokpunkten. Ta kastrullen från värmen och låt glöggen dra åt sig smakerna – gärna länge. Vid servering, värm äppelglöggen till strax under kokpunkten. Sila bort kryddorna. Halvera äpplet, ta ur kärnhuset och skär äpplet i små tärningar. Fördela äppeltärningar, mandel, kanelstänger och calvados i fyra glas och häll glöggen över.

Rulla till toppen