Ikea återupplivar klassiker från 60- och 70-talen – se kollektionen här!

Ikoniska designklassiker från Ikeas 60- och 70-tal får nytt ljus. Nu lanseras tredje upplagan av kollektionen Nytillverkad.

Det är åter igen dags för Ikea att dyka ner i arkivet och väcka älskade designklassiker till liv. Vi har tidigare bjudits på både 80-talsikoner och 1950-tal, men nu är det alltså dags för en ny era att få ny kostym i kollektionen Nytillverkad.

– Vintagemöbler har gjort en stor comeback på senare tid, och det finns en växande efterfrågan på vissa IKEA produkter som har blivit riktiga samlarfavoriter. Därför har vi beslutat att ta tillbaka ett urval av våra designikoner, och vi är glada över att se intresset från kunder i alla åldrar, särskilt unga människor som upptäcker vårt designarv och använder dessa levande lösningar för att uttrycka sig i hemmet. För oss är dessa produkter essensen av demokratisk design, de är tidlösa eftersom de kombinerar en vacker form, en bra funktion, hållbarhet, ett överkomligt pris och kvalitet som håller länge, säger Johan Ejdemo, Global Design Manager, Ikea.


LÄS ÄVEN: Ikea släpper fler ikoniska produkter från förr – se kollektionen här!


Matta Bullerremsa.
Kuddfodral Ängsfibbla.
Kuddfodral Ängsfibbla och fåtölj Dyvlinge.

Ikeas mest inflytelserika designers

Den nya kollektionen är inspirerad av en tid då ungdomskultur, popmusik och politiska protester formade världen. I kollektionen syns flera ikoniska föremål av de inflytelserika formgivarna Karin Mobring och Gillis Lundgren. Med sin klassiskt, lantliga och skandinaviska stil ansågs Karin vara en av Ikeas mest produktiva och trendsättande formgivare på 1970-talet. Som designer på Ikea utvecklade hon omkring hundra produkter – varav en av hennes mest ikoniska ”Cromi” sidobord nu, återlanseras. I Nytillverkad har bordet fått det nya namnet ”Baggboda”.


LÄS ÄVEN: Första nyheterna 2024 från Ikea – se bilderna här!


Sidobord Baggboda.
Sidobord Baggboda.
Fåtölj Dyvlinge.

Ikonisk fåtölj

Gillis Lundgren står bakom den ikoniska fåtöljen ”Mila”, som även den dyker upp i ny tappning under det nya namnet ”Dyvlinge”. Andra möbler som gör comeback är fåtöljen ”Puck” från 1969 som nu har fått namnet ”Sotenäs”.


LÄS ÄVEN: Ikea släpper kollektion för smartare och snyggare hemmaträning – se bilderna!


Fåtölj Sotenäs.
Matta Bullerremsa.
Fåtölj Dyvlinge.

Uttrycksfulla mönster

Kollektionen bjuder även på en hel del mönster, designade av Sven Fristedt och Ehlén Johansson, två samtida formgivare som spelat en viktig roll i utformningen av kollektionen. På 60- och 70-talen designade Sven Fristedt flera mönster som nu används på kuddfodralet ”Streckfly” och det förknippat tyget ”Ängsfibbla”. Ehlén Johansson är en av Sveriges mest framstående formgivare och står bakom vasen ”Skogstundra”.

Vas Skogstundra.
Vas Skogstundra.
Tyglängd Streckfly.
Tredje släppet av kollektionen Nytillverkad.

Den tredje lanseringen av kollektionen Nytillverkad kommer att finnas tillgänglig på Ikeas varuhus och på ikea.se från 29 december 2023. 

Rulla till toppen