Därför firar vi julstjärnans dag den 12 december

Den 12 december är julstjärnans dag. Firandet har en genuin historia, och är inte bara ett påhitt från handelns sida. Vi firar med tips på hur du sköter stjärnan och ett par nya sätt att använda blomman i inredningen!

Från Mexiko

Joel Poinsett var amerikansk ambassadör i Mexiko i slutet av 1800-talet. Han var också en passionerad botaniker. Under sin tid i Mexiko odlade han sitt intresse, och föll bland annat för julstjärnebuskarna. I Mexikos subtropiska klimat växte de sig nämligen upp till fyra meter höga på sina ställen. Joel Poinsett tog med sig ett par skott hem till USA och resten är historia. Blomman fick namnet Poinsetta efter Joel och blev snart en populär julblomma i USA och Europa. Den 12 december firas julstjärnans dag till minne av Joel Poinsettas dödsdag.


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med din julstjärna och behåller den till nästa år – 4 viktiga skötselråd


Julstjärnans dag – så sköter du blomman på bästa sätt
Det går utmärkt att använda julstjärnan som snittblomma. Här har blomsterkreatören Anna Gouteva skapat en dramatisk bukett. Foto: Lina Arvidsson/Stars of Europe

I Mexiko kallas julstjärnan Flores de la Noche Buena – ”den heliga nattens blommor”. Den aztekiska mytologin berättar hur julstjärnan fick sin röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda. 

Så här sköter du julstjärnan:

  • Placera den ljust och soligt så håller färgen på högbladen bäst.
  • Vattna med ljummet vatten, låt aldrig jorden torka ut helt.
  • Rötterna är i botten av krukan, så vattna gärna på fat.
  • Julstjärnan är mycket känslig för kyla. Under 15°C kan den tappa bladen. 
  • Ställ den aldrig i drag. 

De röda högbladen kommer att falla av efter en tid, det innebär att julstjärnan vilar. Ta hand om den så blommar* den igen nästa säsong. Ställ den svalt och vattna sparsamt, lite näring då och då skadar inte. 

*Visste du att de röda högbladen egentligen inte är julstjärnans kronblad? Julstjärnans riktiga blommor är små, gula och placerade där högbladen möts.


LÄS ÄVEN: Populära julblommor 2023 – här är svenskarnas favoriter


Julstjärnans dag – så sköter du blomman på bästa sätt
För ett maxat intryck: para julstjärnan med andra färgstarka blommor och trendiga blomstermönster. Foto: Blomsterfrämjandet

Julstjärnan som snittblomma

Har du tur, och lite skicklighet, kan julstjärnan stå upp till två veckor som snittblomma. Doppa hastigt snittytan i 60 grader varmt vatten så fort du skurit av stjälken, och sen direkt ner i kallt vatten. Då stoppas mjölksaften upp.

Julstjärnans dag – så sköter du blomman på bästa sätt
Vacker som bordsdekoration i småvaser. Vill du ha mer julkänsla väljer du den klassiskt röda. Foto: Lina Arvidsson/Stars of Europe

Blommorna håller sig relativt länge även utan vatten och passar därför utmärkt att dekorera med. Om du sprayar den med ett tunt lager hårspray – ett gammalt husmorsknep – håller de ännu längre. 


LÄS ÄVEN: Julkorten har blivit älskade samlarobjekt som säljs på auktion: ” Jag gillar att ha många olika”


Julstjärnans dag – så sköter du blomman på bästa sätt
Ett bord med upphöjd glasskiva är guld värt för den som vill skapa personlig styling hemma. Foto: Lina Arvidsson/Stars of Europe
Julstjärnans dag – så sköter du blomman på bästa sätt
Rulla till toppen