5 dukningar för jul och nyår – inredarens bästa tips

Sätt guldkant på vinterns festligheter med en vacker dukning. Här bjuder Hus & Hems inredare Matilda Appelberg på sina bästa dukningstips.

Nu sätter vi guldkant på vinters alla middagsbjudningar. För vad vore denna mörka årstid utan inspirerande dukningar och goda middagar i härligt sällskap? Här får du tips på enkla detaljer som ger en festlig känsla. 


LÄS ÄVEN: Inredarens bästa tips för en mysigare jul – detaljerna som gör skillnad


5 dukningstips för julens fester:

1. Krispigt och snövitt

Duka med inspiration från vinterlandskapet i snövita och silvriga toner. Detta är krispig dukning där färgskalan sätter stilen och allt från porslin till vinkylare är väl genomtänkt. I taket hänger blickfånget vid detta middagsbord – en kvist fylld av glänsande kulor i olika höjder, för vem har sagt att dekorationen bara kan stå på bordet.  

Foto Lexington

2. Pampigt och mönstrat

Är du den som gillar att ta ut svängarna? Då är detta dukningsstilen för dig. Mönstrade tallrikar, mässings­bestick och bordsdekorationer som är både stora och pampiga. Här är grunden symmetri i dukning och dekoration, och sedan får ett hav av levande ljus i olika höjder ta plats på bordet. Att låta en färg vara den dominerande passar lika bra som att låta många färger ta plats vid detta middagsbord.

Foto H&M Home

3. Lekfulla detaljer

Ett blickfång, en kul detalj, något som får oss att skratta. Oavsett vilken dukningsstil du har är en pryl som sticker ut den perfekta samtalsöppnaren på en middag. Svenskt Tenns lekfulla kapsylöppnare är ett fint exempel på detta. Tillverkad för hand i nysilver och pärlemor, pris 1 100 kr.


LÄS ÄVEN: 14 fina dukningstips för julens fester och middagar


4. Traditionell känsla

För den som vill uppdatera sin traditionella dukning är inslag av mässing ett fint knep att ta till, det höjer dukningen från vardag till fest på en gång. Rött hör julen till och spelar en huvudroll i denna stil, så även inslag från naturen. Tall och granris blir fina detaljer som både är fina och doftar gott. 

Foto Fyrklövern

5. Enkelt och avskalat

Enkla, rena linjer med små detaljer att vila ögonen på – denna dukningsstil är både harmonisk och elegant. För att få en sammanhängande känsla kan man låta hela dukningen gå i samma
färgskala eller använda sig av endast 2–3 utvalda färger. Att addera en metall på flera ställen på bordet är det som ger dukningen den eleganta känslan. 


LÄS ÄVEN: Så skapar du en mysig matplats – stylistens bästa tips


Foto Svenskt Tenn
Rulla till toppen