Spartips från en trebarnsmamma – 5 enkla råd

Priserna på det mesta stiger och många tvingas se över sin ekonomi. Sofia och hennes familj har hittat flera smarta sätt att dryga ut kassan. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Så sparar du pengar – 5 enkla tips:

1. Rensa ut hemma och sälj secondhand

Det finns många sajter på nätet men det finns också många fysiska butiker som tar emot kläder och prylar till försäljning. För den som har tid och lust går det naturligtvis att själv sälja på loppis.

2. Sälj när det är säsong

När du ska sälja något, tänk på att sälja efter säsong: Skidkläder säljer du på senhösten/vintern, sandalerna på våren/sommaren. När det närmar sig nyår eller studenttider lägger du ut finklänningen till försäljning.


LÄS ÄVEN: Så inreder du för att spara el hemma – 8 smarta tips


3. Det mesta går att hitta second hand

Fundera på vad du verkligen behöver köpa nytt. Det mesta finns att köpa begagnat idag, och mycket av det som säljs är nästan i nyskick. Om du handlar på nätet, lägg upp en bevakning på just det du är ute efter. Om du handlar i secondhandbutik kan du be butiksinnehavaren att hålla utkik och kontakta dig när just det du söker efter dyker upp.

Sofia sparar utan att snålheten tar överhanden. Foto Thomas Carlgren

4. Tänk på kvaliteten om du måste köpa nytt

Ska du ändå köpa nytt, för det gör vi alla ibland, tänk på att köpa föremål med god kvalitet. Det lönar sig i längden. Ta för vana att ta hand om dina saker. Vädra istället för att köra i maskinen av bara farten. Många gånger räcker det. Tvätta enligt bruksanvisning. Lämna på kemtvätt om det krävs. Laga eller lämna in på lagning. Smörj in skorna regelbundet och använd skoblock. Sy om eller låt sy om de kläder som inte längre passar.

5. Hyr ut ett tomt rum

Kan du hyra ut ett rum eller en del av ditt hem? Många väljer att hyra ut till studenter eller via sajter som Airbnb under perioder. Skattereglerna är generösa så det kan löna sig.


LÄS ÄVEN: 12 tips för att minska elanvändningen i vinter – så mycket kan du spara


Köpa och sälja på nätet:

  • Tradera är en sajt där du både kan sälja och köpa kläder, möbler och andra saker. Till skillnad från Blocket, som också är en digital marknadsplats, kan du på Tradera välja mellan att sälja och köpa till fast pris eller via budgivning. Då blir det alltså som en form av digital auktion.
  • Vill du sälja något bestämmer du först vad som är ditt lägsta bud. Formulera en kort och tydlig text som beskriver varan. Det datum som anges är slutdatum, då budgivningen är avslutad.
  • Fotografera produkten från olika håll. Tänk på att det du säljer ska synas ordentligt och var även tydlig med eventuella skavanker.
  • Följ anvisningarna på tradera.com eller blocket.se när du publicerar din annons.
  • Vill du köpa något på Blocket eller Tradera börjar du med att skriva i sökrutan vad du letar efter. Då kommer du automatiskt in på rätt sida och kan gå igenom utbudet.
  • Ett tips om du är med i en budgivning: Vänta till sista sekund med att lägga dit bud. På så sätt ökar du din chans att vinna – och är inte med och trissar upp priset i onödan.
  • Det är möjligt att kommunicera med säljaren via mejl, vilket kan vara bra om du har frågor kring varan innan du köper den.
  • Både Blocket och Tradera erbjuder säkra betalningstjänster för att varken säljare eller köpare ska bli lurade.

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen