Linnéa förändrar något nästan varje dag: ”Inredning är avkoppling för mig”

Linnéa Lokind bor tillsammans med sambon Carsten och dottern Alicia i en 30-talsvilla i Trelleborg inredd med känsla och krestivitet.

På en av Trelleborgs paradgator ligger den charmiga 30-talsvillan där Linnéa och Carsten bor med dottern Alicia och hunden Zanto. Det är ett mysigt område, med uppvuxna trädgårdar och stora vackra villor, och när man kliver över tröskeln till det stora tegelhuset fortsätter den inbjudande känslan. En harmonisk färgskala, vackra blickfång och en öppen planlösning gör att det känns varmt och välkomnande. 

– Det första vi föll för var den vackra trappan till ovanvåningen, berättar Linnéa. Och potentialen att göra något bra av det här. Huset var visserligen beboeligt när vi köpte det, men definitivt inte min stil! Så när vi ändå behövde renovera kunde vi sätta vår egen prägel på inredningen och få till en härlig känsla. 

Linnéa har en stor passion för att inreda och skapa. Nästan varje dag fixar och donar hon hemma, och när en ny sak flyttar in leder det ofta till att allt annat också stuvas om för att helheten ska bli bättre. Ibland så mycket att det blir en total överraskning för Carsten när han kommer hem. 

– Att inreda och möblera om är avkoppling för mig, säger Linnéa. Det är lite som terapi att se hur något nytt och fint växer fram oavsett om det är ett stort eller litet projekt. 

Vardagsrummet går i sobra naturfärger med inslag av trä som ger värme åt inredningen. Väggarna är målade med kulören ”Varmgrå” från Jotun. Fåtöljerna ”Ekenäset” från Ikea har Linnéa klätt om själv i ett vitt tyg. Soffa ”Åre”, Sleepo. Matta ”Ruby”, Rusta. Taklampa Gross, By Rydéns.
Här bor: Linnéa Lokind, sambon Carsten, dottern Alicia och hunden Zanto.  Jobbar som: Gränskontrollant. Hus: En 30-talsvilla på 181 + 155 kvm i centrala Trelleborg. Familjen flyttade in 2019. Instagram: @lilo.interior
Tegelhuset är byggt på 1930-talet och ligger i centrala Trelleborg.
Väggarna i vardagsrummet är målade i kulören ”Varmgrå” från Jotun. Tavlan har Linnéa gjort själv, med färg och spackel. Lampa ”Carl-Johan”, Olsson & Jensen. Vagnen är köpt på Marketplace. 

Återskapat 30-talet

Huset har renoverats varsamt sedan Linnéa och Carsten köpte det 2019. Planen har hela tiden varit att återskapa känslan från årtiondet när huset byggdes, men samtidigt addera lite modernt och personligt. 

– Viktigast har varit att få till en känsla och en själ, en röd tråd i inredningen som är vår egen stil. Och det jag är mest stolt över är att det nu känns så hemtrevligt och mysigt att komma hem varje dag, precis så som vi ville ha det.

Den kreativa delen, som att välja färger och golv, har enligt Linnéa varit den enkla delen i renoveringen. Svårare har det varit att acceptera att allt tar längre tid än man tror. 

Hunden Zanto trivs i vardagsrummet som går i sobra naturfärger med inslag av trä som ger värme åt inredningen. Fåtöljerna ”Ekenäset” från Ikea har Linnéa klätt om själv i ett vitt tyg. Soffa ”Åre”, Sleepo. Matta ”Ruby”, Rusta. Taklampa ”Gross”, By Rydéns.
De vackra vitrinskåpen har Linnéa och Carsten byggt själva av fönster från sin före detta sommarstuga. Här förvaras vackra saker som Linnéa samlat på sig genom åren.
Från soffgruppen i vardagsrummet har man överblick in till matsalen som ligger i fil. Fåtöljer ”Ekenäset” från Ikea har Linnéa klätt om själv. Kuddar, H&M Home. Väggskåp, String. Tavlan ovanför är målad av Ida Thoursie.
Vardagsrummets möblering gör det möjligt att ta vara på ljuset och utsikten i de stora fönsterpartierna. Bänk ”Stockholm”, Ikea. Golvlampa, Ateljé Lyktan.

– Jag är nog ganska otålig och vill ha förändring på en gång. När en tanke dyker upp vill jag genomföra den på studs för att se om det blir som jag tänkt. 

Bästa ställena att leta inspiration är enligt Linnéa att strosa runt på loppisar och följa kreativa konton på Instagram. Hon har många egna följare där som gillar hennes stil där hon blandar gammalt med nytt, och delar med sig av många gör det själv-projekt. 

– Jag inreder inte med något bara för att andra har det utan letar hellre gamla saker som är mer udda och unika. Lite skav och gammal färg kan dölja riktigt fina saker. Jag älskar att se potentialen i gamla möbler och att dela med mig till mina följare hur jag fixar till dem. 

Bordet från Sven Larsson Möbelshop har Linnéa slipat och betsat om själv, för att ge det exakt den touch hon ville ha. Stolarna är udda fynd från loppis, Marketplace och Blocket. Taklampa ”Electra”, Jotex.
Köket går i dova grågröna nyanser med en lantlig touch. Skåpen är byggda av stommar från Ikea och luckor från Järfälla Kök, allt har sedan målats in i kulören NCS S5005-G20Y. Bänkskivan är köpt i en bygghandel och sedan har Linnéa behandlat den själv. Diskho ”Havsen”, Ikea. Blandare ”Tradition”, Damixa. Kakel, Golvpoolen.
Hyllan är ett Blocketfynd som målats i samma kulör som köket, NCS S5005 G20Y. Den ger köket en lantlig karaktär som förstärks av gamla burkar, tråg och nätkorgar till matvarorna.
Öppen planlösning mellan matsalen och köket gör det möjligt att umgås med familj och vänner samtidigt som maten tillagas och dukas upp.
Knoppbrädan har Linnéa gjort själv och målat i en mjuk beige kulör. En lösning som frigör bänkyta och ändå inte tar stor plats. Köket är kaklat med ett klassiskt vitt kakel, satt i halvförband, från Golvpoolen.

Kreativa lösningar

I så gott som varje rum hittar man resultatet av Linnéas och Carstens olika projekt i form av egendesignade väggpaneler, omgjorda möbler och charmiga loppisfynd. Allt mixat på ett sätt som tar fram husets själ och samtidigt tillför en edge i inredningen. I allrummet på ovan­våningen ser vi ytterligare ett bevis på deras kreativitet där de har satt en vägg av plywood ovanför bokhyllorna och dolt tv:n bakom en tavla av samma material. Ett exempel på att man kan skapa en högst personlig inredning utan att det kostar skjortan. 

– Att vara kreativ är viktigt för mig och om jag fick drömma fritt om något så skulle det vara att ha en obegränsad budget till inredningen! Då skulle jag kunna gå all in på materialval och vackra detaljer. 

Matsalen är stor och rymlig och har precis som vardagsrummet stora fönsterpartier i hörnet som gör att ljuset flödar in i rummet. Det stora vitrinskåpet är ett Blocketfynd som målats om. Taklampa ”Electra”, Jotex. Bord, Sven Larsson Möbelshop. Stolarna är alla secondhandfynd.
Från vardagsrummet leder den pampiga trappan upp till över­våningen. Den antika spegeln är köpt på Blocket.
Väggpanelen i matsalen har Linnéa och Carsten designat själva och låtit ett snickeri tillverka av mdf. Panelen är sedan målad med kulören ”Varmgrå” och väggarna med ”Washed Linen”, båda från Jotun. I soffan ligger kuddar från Byon och Ceannis. ”Monkey Lamp”, Seletti.
Allrummet på övre plan har en inbyggd bokhylla under snedtaket, fylld med gamla böcker som är köpta på loppis och Marketplace. Fåtöljen är en gammal Ikeamodell, också köpt på Marketplace. Högtalaren från Ikea har Linnéa gjort om med lite tyg. Kudde, Byon. Lampa, H&M Home.

Kanske kan drömmarna slå in nu när familjen är på väg till nästa projekt när huset i Trelleborg ska säljas. Linnéa och Carsten har bestämt sig för att det är dags för ett nytt projekt.  

– Trots att jag älskar det här huset är det dags för nästa steg i livet och vem vet vad som väntar där!

En lyxig walk-in-closet rymmer massor. Garderobs­inredning, Ikea. Fåtöljen ”Lamino” är en klassiker designad av Yngve Ekström. Tapet ”Carribean”, ICH.
I sovrummet står två vackra och pampiga rokokosängar från 1800-talet som Linnéa köpt på Blocket och målat om. Blåmönstrad tapet ”Nocturne”, Boråstapeter. Taklampa, Blocket.
I allrummet sitter en ljusgrå tapet med glitter som reflekterar ljuset fint. Tapet och pläd, Rusta. Bord ”Gladom” och soffa ”Söderhamn”, Ikea. Bordslampa, Kartell. Matta, Ilva. Kuddar H&M Home och egensytt.

Linnéas bästa renoveringstips

  •  Våga prova! Det kan inte annat än bli fel, och då gör man bara om det. 
  •  Spara ner inspirationsbilder och gör din egen mix av det.
  • Våga mönster! Man kan faktiskt ha tapet i alla rum om man så vill, så länge alla harmonierar i stil eller färgskalor. 
  • Försök göra mycket själv, såsom tavlor eller liknande. Det är det du kommer att tycka om mest. 
Rulla till toppen