Kika in i Carolines mysiga 1920-talsvilla: “Det blev korv med bröd och pizza i granen”

Det gamla huset på höjden i Holmsund har utsikt över både hav och landskap. Sedan Caroline och Gunnar flyttade in har de förvandlat huset till ett hem att trivas i. Första julen i huset blev en vit drömjul.

Efter ett tips från en arbetskompis fick Caroline Klinker upp ögonen för det gamla huset i Holmsund som var till salu. Lite väderbitet var det och nött av människor som kommit och gått, men Caroline och hennes sambo Gunnar Lundmark såg potential i vad som skulle bli familjens nya hem.

För länge sedan bestod huset av tre lägenheter, en på varje våning, och innan de nya ägarna flyttade in bodde här en kvinna med två barn.

Huset står högt och från tredje våningen har man utsikt över havet. Tomten, som är långsmal, rymmer även ett gårdshus och ett garage.


LÄS ÄVEN: Linnéa förändrar något nästan varje dag: “Inredning är avkoppling för mig”


Huset i Holmsund har verkligen blivit ett hem sedan familjen Klinker-Lundmark flyttade in. Fasad och fönster är bytta. Fasaden är målad med Jotun Demidekk Ultimate och har nyans ”Bleksand” och fönster-fodren nyansen ”Pärlvit”.
Köpmansdisken i köket kommer från Gunnars farmors lanthandel.
Här bor: Caroline Klinker och Gunnar Lundmark med barnen Alice, 8 år, Ebbe, 5 1/2 år. Katten Signe. Jobbar med: Caroline driver butiken Ett hus blir ett hem. Gunnar är kvalitets- och utvecklingschef på Martinsons byggsystem. Huset: En villa på 180 kvm byggd 1929 som ligger i den gamla delen av Holmsund, utanför Umeå. Instagram och webbshop: @etthusbliretthem, etthusbliretthem.se
De stora urnorna, som liknar de klassiska små röda julljus­stakarna, är från Carolines butik och rymmer både gran och mossa.

I augusti 2020 flyttade familjen in, och huset har fått kärlek i form av nytt kök, nya fönster, målat tak och ny fasad. Ytskikten inne har också fixats till.

– Jag gillar att det har en gammal stil och så tycker jag jättemycket om det brutna taket, säger Caroline.

Huset har fått följa med på hennes egen personliga resa. Tidigare jobbade hon som sjuksköterska på en vård­avdelning, men hon är numera tjänstledig för att utveckla sitt stora intresse för inredning i sin butik. Under flera år har Caroline drivit en webbshop där hon säljer utvalda möbler och inredningsdetaljer. I och med flytten öppnade hon även en fysisk butik, som ligger ett stenkast bort i en stor gammal tegelbyggnad. Där säljer hon vackra skåp som hon köper in på loppisar, antikaffärer och även importerar från Europa, samt lampor och kuriosa.

Vardagsrummet är en samlingsplats för familjen, framför allt i juletid. Här ryms både julgran och kakelugn där det eldas under kalla dagar. Soffan är från Sweef och fatet på bordet från Paradisverkstaden. Mattan, bordet, vägglampan och ljuskronan kommer från Carolines butik. På väggen sitter en bonad i makramé som är gjord av en kvinna i Finland.
I köket står en gammal köpmansdisk som kommer från Gunnars farmors lanthandel, som låg i en by i Västerbotten. Den har kvar sin originalfärg och passar bra in tillsammans med övriga färgval. På den och på hyllor ovanför ryms fullt av gamla saker köpta på loppis och auktion. Keramiken som står där är från Paradisverkstaden. Köksstolar och bord är köpta på en antikaffär. 
Köket har gjorts om och det nya är från Snêk. Caroline får ofta frågor om kulören, som är NCS S3005-G80Y. Pärlsponten är målad i samma nyans. Tapeten heter ”Linnea Garden Green” och kommer från Sandberg. Blandaren är från Tapwell och bänkskivorna i Caesarstone är från Bothnia Granit i Piteå. Golvet på nedervåningen är vitbetsad furu.
På bordet är det dukat med porslin från Vinga. Servettringarna är köpta på loppis. Servetter, duk, vas och skärbräda är från Carolines butik.
På köksön står en vas från Ernst med amaryllis. Ljusstakarna är loppisfynd och skärbrädan från Carolines butik.

Julpyntar tidigt

Eftersom det blir rätt stressigt i december brukar Caroline börja julpynta hemma lite redan månaden innan. Adventsstjärnor hängs i fönstren, små granar och ris tas in och ljusslingor sätts upp.

– November är ändå en sådan mörk månad, så det känns bra att börja lite tidigare.

Första julen firades här 2021 och då kom Carolines familj hit från Halland.

– Vi var elva personer och det var jättemysigt. I Halland är vi inte vana vid vita jular, så det var upp-skattat, säger hon.

Den gamla kakelugnen, som alltid funnits i huset, sprider värme och härlig stämning på nedervåningen. Julgranen tar plats i vardagsrummet, där familjen tillbringar mycket tid.

– Förr brukade jag ha olika teman när jag dekorerade julgranen, men sedan barnen kom får de klä den som de vill, med vad de vill. I år blev det korv med bröd och pizza. Ebbe ville ha ett mattema, men där finns också lite gammalt pynt, säger Caroline.


LÄS ÄVEN: 14 fina dukningstips för julens fester och middagar


Caroline har torkat äppelskivor och limmat fast på en metallring vilken hon hängt som en dekoration på ett gammalt skåp hon köpt av en kompis. Spegeln och de dekorativa kaninerna är från Carolines butik. Det lilla sidobordet är köpt på loppis.
Julstjärnan i fönstret på andra våningen är från Clas Ohlson. Ljusstakarna i fönstret från Klong. Pallen och glasflaskorna är köpta på loppis. Urnan på golvet är från Carolines butik.
I kontoret på andra våningen står ett skrivbord från Carolines butik. Stol, resväskor och lampa är köpta på loppis. Skåpet är arvegods och mattan från Rusta. Fåtöljen är köpt på en nätsida. Tapeten är från Mrs Mighetto.
Islyktorna har Caroline gjort med ballonger fyllda med vatten som fått stå ute och frysa i några timmar. Därefter har hon tömt ut vattnet som var kvar och i det utrymmet satt ett batteriljus. Bordet de står på är från hennes butik.

Rymligt kök

Köket intill går i en grön nyans och vid det rymliga köksbordet finns plats för goda middagar och pysselprojekt.

I och med köksrenoveringen togs några överskåp bort och så flyttades köksfläkten upp i taket, vilket har gjort stor skillnad.

– Den hängde ner och kändes väldigt skrymmande. Vi är otroligt nöjda med hur det blev. Det är en mycket luftigare känsla här nu. Väldigt ljust och praktiskt.

På mellanvåningen ryms ett stort gästrum som också används som kontor. Tanken är att det så småningom ska bli ett sovrum så att barnen får varsitt. Här finns också tvättstuga och badrum. På översta våningen ligger familjens två nuvarande sovrum.

Kakelugnen är original sedan huset byggdes och eldas i när det är kallt ute, eller bara för mysfaktor.
På den gamla köpmansdisken i köket står hyacinter i en låda som kommer från Carolines hemgård.

Vid jul, när marken utanför är täckt av snö, känns vår och sommar avlägsna, men när vädret tillåter är Caroline och Gunnar sugna på att bygga ett växthus på baksidan. De odlar mer och mer och intresset för både blommor och ätbart ökar.

– Det brukar kunna uppstå diskussioner om hur vi ska gå till väga när vi sätter i gång projekt. Gunnar är bra på att bygga och jag ser mer färger och inredning framför mig. Men när vi väl är klara brukar vi vara väldigt nöjda båda två.

Caroline och Gunnar har själva målat trappen i en grön kulör, NCS S5010-G30Y. På ledstången sitter tallris och ljusslingor. Pärlsponten har kulören NCS S1505-Y30R.
På tredje våningen finns föräldrarnas sovrum, vilket har utsikt över havet. Mattan är från Ikea och sängborden från en antikaffär i Köpenhamn. Sänglamporna är från Mio. Sängkappan, överkastet och fårskinnet är från Carolines butik. Överdraget på sänggaveln är från Homeroom.
I barnens rum på tredje våningen står ett skåp som kommer från Carolines butik. Spegeln har hon köpt av en kompis. Lampan, hattasken och resväskan är fyndade på loppis. Tapeten heter ”Oak Tree Tales” och är från Ulricehamns Tapetfabrik.
Även utanför huset är det julpyntat.

LÄS ÄVEN: Så får du din amaryllis att hålla längre – viktiga skötseltips! 


Carolines tre måsten till jul

1. Dagen innan julafton provsmakar vi julskinkan. Det brukar gå åt en hel, så vi får göra två.

2. Grönkål är en viktig del av julbordet. Min mamma brukar steka den och sedan blanda med honung, salt och peppar. Den äts till skinkan.

3. På julafton brukar vi åka skridskor. Det är en tradition.

Scroll to Top