Så får du bort fläckar från tapeten – 7 smarta husmorsknep

Har din tapet fått tråkiga fläckar från matos, tuschpennor eller smutsiga barnhänder? Här är 7 husmorsknep att prova!

Fläckiga tapeter är aldrig kul. Samtidigt är det lätt hänt – särskilt om du har barn eller kanske har tapet i köket. Men du behöver faktiskt inte alltid tapetsera om för att bli av med fläckarna utan det finns husmorsknep att prova. Här tipsar vi om 7 smarta knep.


LÄS ÄVEN: Rengör tvättmaskinen med enkla husmorsknepen – och så ofta bör du rengöra den


TÄNK PÅ!

Det finns vissa saker att tänka på när det kommer till att rengöra tapeten. Några grundläggande regler är att en papperstapet som är oplastad inte tål vatten och att du inte bör gnugga eller använda lösningsmedel på en textiltapet. Inte heller vinyltapet ska rengöras med någon form av lösningsmedel. Är du osäker på vad du har för tapet så ta reda på det innan du sätter igång.

Få bort fläckar från tapeten – smarta husmorsknep:

HUSMORSKNEP 1: Ta bort tusch, färg och bläck med t-sprit eller potatismjöl

För att få bort färg, tusch eller bläck från tapeten kan du tvätta med t-sprit, gärna så snabbt som möjligt efter att du upptäcker fläcken. Detta knep gäller dock endast om du har en plastad tapet. Om du har en textiltapet eller en annan mer känslig variant kan du prova att pudra på potatismjöl. Låt torka och borsta sedan bort det. Detta fungerar bäst när fläcken är helt ny.

HUSMORSKNEP 2: Mirakelsvamp mot äldre fläckar

Hittar du gamla fläckar med färg, tusch eller bläck så kan du prova en mirakelsvamp. Fukta svampen och krama ur vattnet ordentligt. Gnugga sedan försiktigt på fläcken.

HUSMORSKNEP 3: Få bort fettfläckar med potatismjöl

Har din tapet fått en fettfläck? Då kan du prova att pudra på potatismjöl (även barnpuder fungerar). Låt mjölet verka en stund och borsta eller dammsug sedan bort det. Har fläcken inte försvunnit kan du tvätta försiktigt med lite målartvätt.

HUSMORSKNEP 4: Få bort fettfläckar med strykjärn och smörpapper

Är fettfläcken svår att få bort kan du även testa att använda ett strykjärn och smörpapper. Placera papperet på fläcken och värm upp ytan med låg värme med hjälp av strykjärnet. Detta knep ska du dock inte använda på en plastad tapet.

HUSMORSKNEP 5: Suddgummi mot svarta fläckar

Har din tapet fått svarta, missfärgade fläckar från metall? Då kan du använda ett suddgummi för att få bort dem.

HUSMORSKNEP 6: Vitt bröd

Om du har fått fläckar på en ljus oplastad tapet kan du testa att gnugga fläcken med en bit vitt bröd.


LÄS ÄVEN: Få bort stearinfläckar från ljusstaken, bordet eller duken – 5 husmorsknep!


HUSMORSKNEP 7: Galltvål

Galltvål fungerar mot mycket – även tapetfläckar. Använd en fuktig trasa som du gnuggar mot galltvålen. Gnugga sedan försiktigt på fläcken. Om fläcken inte försvinner kan du behöva upprepa proceduren, vänta i så fall tills det torkat innan du försöker på nytt.

Scroll to Top