Inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm: ”Man måste lyssna till platsens själ”

Karl Fredrik Gustafsson började designa trädgårdar vid 16 års ålder och har gjort blomster­arrangemang åt både norska kungahuset och Petter Stordalen. För fem år sedan köpte han en gammal gård på Österlen och blev Karl Fredrik på Eklaholm med hela Sverige.

Det är en typisk skånsk höstdag. Den tidiga morgondimman har luckrats upp och ersatts av ett blekt dagsljus. På Eklaholm är det full aktivitet. Utanför butiken i den gamla stallbyggnaden trängs krukor, vattenkannor, växter, trädgårdsmöbler och statyer i en skön röra. På innergården är Karl Fredrik i farten som vanligt. 

Det har gått sex år sedan Karl Fredrik flyttade till Malmö för att läsa till landskapsarkitekt. Med sig i bagaget hade han floristutbildning i Norge. Han hade varit på de bästa blomsterbutikerna runt Örebro, arbetat med stadens trädgårdsmässa och varit butikschef inom inredning. Nu skulle han förkovra sig på Alnarp.

– Ganska snabbt träffade jag Petter och inom ett år hade vi köpt Eklaholm där det varken fanns vatten eller el. Vår tanke var att bo kvar i Malmö och ha ett helg- och sommarboende på landet.

Men för att ha råd att lägga om Eklaholms under-måliga tak var grabbarna tvungna att sälja lägenheterna i Malmö. ”Vi flyttar hit och pendlar till jobb och utbildning i Malmö och Alnarp om dagarna. Och så renoverar vi på kvällar, nätter och helger”, resonerade de glatt. En i längden ohållbar plan.   

– Det var så klart en kalkyl som inte gick ihop, säger Karl Fredrik och ler. Efter fem terminer på Alnarp fick jag lägga studierna i malpåse och fokusera på Eklaholm. Så jag fick aldrig landskapsarkitekt på mitt CV.

Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Eklaholms rödteglade boningshus är byggt 1923. På platsen har 15 generationer inom samma släkt bott och bedrivit jordbruk sedan 1600-talet.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Karl Fredriks liv har genom åren handlat om växter och inredning. Han blev ett namn för en större publik 2019, när hans monter valdes till Årets Monter på mässan Nordiska Trädgårdar. Hunden Hamlet stortrivs med livet på landet.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Från köket löper en gång ut mot hallen – här fanns tidigare ett sänkt tak och en platsbyggd garderobs­vägg. Både tak och garderober avlägsnades till förmån för ett stort vitrinskåp som ska förmedla en karaktär av serveringsgång.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Eklaholm är en plats för växter och kreativitet, något som kan anas på den stora grusplanen framför med dahlior i stora krukor.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Bottenvåningens lilla badrum har en parisisk air à la 1920-tal, med smaragdgrönt kakel, viktoriansk list, klassiskt golv, kristallkrona, takrosett och förgyllt marockanskt badkar. Spegeln har en marockansk antik stenram. Tavlorna är inramade herbarieark i antika tavelramar. Toalettstol i klassisk engelsk design med sits i ädelträ.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Ett av de ljusa rummen på övervåningen är avsett för övernattande gäster. Här sover man bekvämt i vitmålade mässingssängar från sekelskiftet från Christinehofs slott. Bredvid sängarna ett gammalt skåp från Centraleuropa. Nyproducerad vikskärm i fransk stil. Solblekt och sliten äkta matta i perfekta kulörer.
Huset i uselt skick

Det var inte en gård med enbart dåliga tak Karl Fredrik och Petter hade köpt. Det var ett kaos. Ett stort hus byggt 1923. En gång ståtligt, nu en spillra av sitt forna jag med fuktskadade tapeter och ytmögel på alla invändiga ytor. Värmeanläggningen var gammal och trött, det hade regnat in i salongen och hälften av fönstren var i uselt skick. Kök och badrum hade för länge sedan straffat ut sig själva.

– Varför? För att det fanns så många möjligheter på Eklaholm och för att vi alltid har varit intresserade av byggnadsvård, säger Karl Fredrik. Det finns en glädje i att lyfta fram det vackra och ursprungliga. Hitta trägolv under plastmattor, frilägga takbjälkar och upptäcka original-målningar under flera lager tapeter.

Det är för att man har ett mål och kan visualisera ljuset i tunneln som man kan stå ut med att bo i kaos. Att man helt enkelt gillar läget. Det är kontrasterna i livet som gör det extra intressant att leva, konstaterar Karl Fredrik med ett stort skratt.

– Petter och jag slet med själva rivningsarbetet, allt från att blåsa ut hela vinden till att ta bort plastmattor och tapeter. Rörmokare och elektriker fick göra sitt. Och så hade vi ett byggteam som hjälpte oss att bygga upp ovanvåningen, byta fönster och sätta upp köket.

Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Den grå köksinredningen i klassisk stil från Ikea, gifter sig fint med vitt kakel med fasad kant, vit porslinsvask och handtag i äldre stil. Bänkskivor i ek skapar värme.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Visionen med det nya köket var ett rymligt lantkök med en nypa fransk elegans. Vid det franska lantbordet, inhandlat på en av parets många resor, står nytillverkade Thonetstolar. Lamporna i industristil från Tjeckien är nytillverkade av gamla delar.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Under plastmattan i biblioteket fanns ett vackert trägolv från husets byggår. Väggarnas pariserblå färg ger rummet en lugn karaktär. Bokskåp från sent 1800-tal. Runt antikt franskt lantbord, svensktillverkade stilstolar från 1900-talets början. Ampel i karljohansstil med mässingsdetaljer och vitmålad metall.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Bibliotekets franska lantbord ser extra inbjudande ut med franska ljusstakar i jugendstil, ett fruktarrangemang samt munblåsta champagnekupor på en svensk bricka med eklövsmönster.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Matsalens fokus är det stora och kvadratiska matbordet som består av två italienska bord som ställts samman. Till det, en pampig kristallkrona från 1900-talets andra hälft. Det rejäla skåpet inköptes från en gård i närheten av Eklaholm. Väggarnas lite ”ruffiga” karaktär beror på att man endast tagit bort tapetlagren, inget annat. Serveringsvagnen är en gammal sjukhusvagn från Sydeuropa.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Matsalen och förmaket åtskiljs delvis av en replika av en fransk vikskärm från 1800-talets slut med motiv från antikens Grekland. Vid sidan om ett svenskt pelarbord och jordglob från 1900-talets början.
Känsla för färg och form

Numera har Eklaholm återfått sitt forna jag. Kaos och byggröra har ersatts av en charmig elegans med rustik atmosfär. Det är ett hem med pondus där kristallkronor, mattor och vackra sittmöbler klär de olika rummen perfekt. Till det gobelänger, stenbord och stora skåp. Italienskt, franskt och skånskt i en skön blandning. Dubbeldörrar och originallister på bottenplan. Det märks tydligt att här har en kreatör med känsla för färg och form hållit i taktpinnen. Fast ändå inte, menar Karl Fredrik.

– Oavsett om man skapar en trädgård eller inreder ett hus måste man fånga och lyssna till platsens själ. Egentligen är det varken Petter eller jag som har valt möbler, det är huset och dess förutsättningar. Det är ett fantastiskt hus att bo i. Vi tycker om att ha vänner, släkt och familj på besök och vi älskar att ha tillställningar och bjudningar. Det gör huset också. Undervåningen är som en representationsvåning med plats för många. Där uppe kastar vi oss i soffan och kollar tv.

Möblerna är en blandning av nytt, gammalt, utländskt och lokalt. En del arvegods, annat inhandlat på auktioner och gårdsförsäljningar. Absolut inte bara antikviteter, även om Karl Fredrik och Petter är svaga för sådana ting. Men några nördar är de inte.

– Känsla och uttryck är viktigare än ålder, fastslår Karl Fredrik. Våra italienska lerkrukor är nya, men har fått en vacker patina bara över sommaren. Helst vill jag att inredning ska vara både vacker och praktisk. Måste jag välja föredrar jag det vackra framför det praktiska.

Ett år efter att de flyttat hit öppnade Karl Fredrik sin butik i ett av gårdens stallar, ytterligare ett år senare fick paret besök av engelska Lifestyle Home & Country för ett inredningsreportage. Och nu är det lokalradio varje vecka, tv-serie om grabbarnas liv på Eklaholm, föredrag, mässor och olika uppdrag.

– Mitt mål har inte varit att få vara på tv, säger Karl Fredrik. Min ambition har hela tiden varit att bygga något genuint och bra här från grunden.

Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
När det är fest brukar fördrinken serveras i förmaket, även kallat ”prickiga rummet”, vars fantastiska blå väggar med prickar i original hittades under alla tapetlager. Den vackra kristallkronan från 1800-talets andra hälft, senare elektrifierad, har tidigare hängt i en Östermalmsvåning.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Generösa rum kräver stora möbler. Chesterfieldgruppen som Karl Fredrik hade sedan tidigare passade perfekt in, liksom den stora persiska mattan som matchar väggbården. Mot väggen står en stor vävd gobeläng med orientaliskt motiv. Gammal kristallkrona med munkhätta och blått glas samt soffbord i glas och ädelträ, 1900-talets mitt. Ljus­stakarna i svarvat trä köptes på en Norrlandsresa.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Salongen är given för social samvaro. Här brukar paret samla sina gäster efter middagen för att läppja på en konjak i svenska fasettslipade kristallglas från 1900-talets början.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Med passion för växter och inredning finns det mycket av allt på Eklaholm. Det som för stunden inte får plats i butiken förvarar grabbarna på sin egen innergård.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
I butiken säljs perenner, snittblommor, klätterväxter, blomlökar, trädgårdsstatyer och mycket, mycket mer.
Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm
Mitt i renoveringskaoset bestämde sig Karl Fredrik för att han skulle öppna butik i en av de gamla ekonomibyggnaderna. Det blev till att högtrycks­tvätta väggarna och gjuta upp ett golv för att förverkliga den drömmen.
Rulla till toppen