Recept: Saffransbullar med vit choklad

Inget smakar väl juligare än bakverk med saffran? Så här bakar du ljuvliga saffransbullar med vit choklad.

Saffransbullar med vit choklad

30 stycken

Ingredienser:

50 g jäst
2 paket saffran à 1/2 g
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
125 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning

150 g vit choklad
150 g färskost
100 g smör, rumsvarmt  

Garnering

25 g smör, smält
1 dl strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med 1 msk av sockret. 
  2. Värm mjölken med saffranet till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av sockret, smöret i bitar, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme. 
  3. Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Rör ihop choklad och färskost.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje till en platta, 45 x 30 cm. Bred på smör och chokladkräm. Vik degen dubbel. Skär i remsor, 3 cm breda. Skär ett snitt i varje, likt en byxa. Tvinna, sno ihop till bullar.
  5. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i smord muffinsplåt. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.  Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.  
  6. Garnering: Pensla med smör och doppa i socker.

TIPS! 

Snåla inte med jästiden!  Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. De utbakade bullarna ska se luftiga ut, och trycker man lätt på bullarna ska degen studsa ut igen. Bullarna blir saftigast med rumsvarmt smör så ta fram det i god tid. Har du glömt? Hyvla smöret med osthyvel och lägg upp på fat. Då blir det fort mjukt.

Rulla till toppen