Inrett 1920-talshuset med pastellfärger: ”Möter man kärleken är det bara att flytta”

Hemma i Rikkes och Magnus nyrenoverade 1920-talshus är stämningen och myset de viktigaste ingredienserna till jul. Plus lite pynt, ljus och gärna ett lager snö, så klart.

Rikke Bye-Andersen julpyntar i 1920-talshuset tillsammans med sin sambo Magnus och hans barn.

– Jag börjar tidigt och myser hela adventstiden och det har smittat av sig på min sambo. Vi har till och med börjat samla lite julpynt tillsammans, säger Rikke.

Rikke har många bollar i luften som inredningsstylist och innehavare av det egna textilvarumärket Gudrun, men hon har ändå hunnit renovera huset tillsammans med Magnus. Huset är parets första gemensamma hem och inredningen är präglad av Rikkes förkärlek för mjuka nyanser, tidlös design och en feminin känsla. 

Huset har vitmålad träfasad och rött tegeltak och har nära till både naturen och stadens centrum. Rikke flyttade hit när hon träffade Magnus och det kändes naturligt för henne att flytta eftersom han hade barn.

– Möter man kärleken är det bara att flytta – det var inget svårt val för mig. Han har två barn från ett tidigare förhållande och det var naturligt för mig att flytta så att det skulle fungera bra för dem.


LÄS ÄVEN: Familjen byggde ut värmländska 1930-talshuset: “Vi gillar stilen som vårt hem fått”


I ett hörn av matrummet står två korgstolar från Ikea. Kuddar från Chhatwal & Jonsson och Moniker.
Bricka från H&M Home. Skål ”Slåpeblom”, Wik & Walsøe.
Här bor: Rikke Bye-Andersen och Magnus Kvalsvik, med hans barn från ett tidigare förhållande. Jobbar som: Rikke är brand manager och stylist på Wik & Walsøe. Huset: Villa på 180 kvm byggd på 1920-talet. Instagram: @rikkesroom
På dörren hänger en julkrans köpt på H&M Home för några år sedan. Kruka och matta från Home & Cottage.

Behagliga pasteller

Magnus var redan i gång med renoveringen när han och Rikke träffades, men eftersom han inte hade kommit så långt kunde Rikke vara med och påverka en hel del.

– Det är mycket som har ändrats – bland annat har vi ett nytt badrum, dörren från korridoren till köket har stängts för att ge plats åt en garderob och vi har öppnat mellan köket och matrummet. Vi har också lagt nytt golv på bottenvåningen, målat om i hela huset, lagt in heltäckningsmatta i sovrummet och tapetserat hela källaren …

I år har Rikke dukat på sin mammas gamla julduk. Det fantastiska blomsterarrangemanget är gjort av en lokal florist. Julservis från Wik & Walsøe. Stolarna av Hans J Wegner kommer från Carl Hansen & Søn.
Genom att man tagit bort väggen mellan köket och matrummet uppfattas rummen som ett sammanhängande rum, något som också är praktiskt i vardagen.
I julgranen hänger blandat pynt köpt på resor tillsammans med kulor från H&M Home.
Bröstpanelen är original och målad i ”Mild” från Jotun medan väggen ovanför och taket är målade i ”Laurbær”, Jotun. Matbord och gardiner från Ikea. Taklampa från Høvik Lys. De ikoniska Y-stolarna är sköna att sitta på, Carl Hansen & Søn. Porslin och klara glas, Wik & Walsøe. De små gröna glasen kommer från Rikkes mormor.

LÄS ÄVEN: Nybyggda huset har inretts med sekelskifteskänsla: “Ska kännas som att huset alltid stått här”


Uppräkningen är lång, men Rikke fortsätter:

– Dessutom har vi tapetserat delar av köket, sovrummet och vår walk-in-closet. Magnus är snickare med eget företag och precis som jag älskar han att renovera. Vi är ett bra team!

När det gäller inredningen har Rikke haft nytta av sitt arbete som inredningsstylist och designer. Hon har utgått från färger som hon ofta använder, behagliga pastell­nyanser av grönt, rosa och gult.

– Men vardagsrummet är ”greige”, men det kan ju snabbt ändras, säger hon med ett leende.

Köksinredningen är gammal, men har målats om i blått och har fått nya knoppar. Tapet ”Folklore”, Borås­tapeter. Rullgardin, Jysk. Hängare, Ferm Living, och handdukar, H&M Home.
Både väggar och tak är målade i den varma beige kulören ”Sand” från Jotun. Soffa, fåtölj och puff ”Kendall”, från Mogihome. Kuddar från Chhatwal & Jonsson. Bordslampa, Dis Design. Taklampa, Oi Soi Oi.
Rottingskåpet ur Ikeas ”Stockholms”-kollektion är tyvärr inte längre i produktion. Ljusstakarna är gamla och lampan kommer från Hay.

Köper gärna second hand

Inredningen har växt fram successivt, utan någon egentlig plan. I stället har magkänsla och instinkt fått styra i utformningen av hemmet. Det var till exempel kärlek vid första ögonkastet när paret hittade den ljusbeige soffan.

–  Den är vi jätteglada över. Annars är det en del möbler som jag hade med mig i flytten, så det är inte så mycket nytt. Dessutom köper vi gärna second hand. Jag älskar antik- och secondhandbutiker och går alltid in och tittar om jag går förbi någon. Det senaste fyndet är det lilla bordet mellan korgstolarna. 

Rikke är mer intresserad av vilken atmosfär inredningen ger än att skapa en speciell stil.

 I sovrummet är både väggar och tak målade i ”Dusty Rose” från Jotun. Längst ner tapeten ”Blomster­hav”, Boråstapeter. Säng från Jensen. Mörk­läggande gardiner från Gotain. Rosa påslakan från Høie. Rottinglampan är en gammal modell från Ikea.
Rikke har själv ritat sin klädkammare och Magnus har snickrat allt. De utgick från skåp och luckor från Ikea, som sedan har byggt in, målats och tapetserats. Tapet ”Ros och lilja” av Gocken Jobs, Boråstapeter. Den gula färgen är ”Fresh Paste” och den grönblå heter ”Sjøgrönn”, båda Jotun. Handtag, Lovehandles. Matta från Layered.
Badrummet är helt nyrenoverat. Kommod, Megaflis. Taket med ribbor av ekträ och belysning längs kanterna har Magnus satt upp. Handdukar från Missoni och Ferm Living.

LÄS ÄVEN: Lekfull jul i villan från 1885: “Att få hemmet varmt och trevligt är det viktigaste”


– Det är viktigt att det är hemtrevligt och att vi känner oss hemma och avslappnade. Här ska det vara god energi!

Samma fokus gäller självklart när julen ska firas med dem hon tycker om.

– Det viktigaste är att familjen är tillsammans och att det är god mat och bra stämning – och några julklappar, säger Rikke.

Men när hon pyntar till jul blir det inte mycket rött, utan i stället satsar hon på ljus, blommor och lite julpynt som hon och Magnus har köpt tillsammans. Julstämningen börjar sprida sig i huset redan i november. Då tar Rikke fram spellistan med julmusik sam­tidigt som hon ser till att få tid att gå på julmarknader och annat som ger stämning i advent. Allra viktigast är att finna ro hemma.

– Julen för mig handlar om att mysa hemma, ta det lugnt och slippa stressa – och kanske få lite snö …

Rulla till toppen