10 fina saker att göra i trädgården på vintern

Att trädgården har täckts av ett lager snö är inget hinder för mysigt trädgårdspyssel. Här tipsar vi om 10 fina idéer för vinterträdgården!

Islyktor, vinterblom och ljusslingor skapar magisk stämning utomhus. I träden hänger juläpplen och fyllda apelsiner, både dekorativt och matnyttigt för småfåglarna. Här ger vi 10 fina tips och idéer på vad du kan göra i trädgården på vintern.


LÄS ÄVEN: Skapa vinterns finaste kransar – så gör du!


10 fina saker att göra i trädgården på vintern:

1. Plantera gran i zinkhink

Plantera en liten gran i en zinkhink eller i en annan stor kruka. Vår är dekorerad med lingon på ståltråd och tranbärskransar. Ställ några tända ljuslyktor runt om, och vips har du enkelt skapat mys i mörkret. Lyktor, Broste Copenhagen.

2. Häng julkärve i träden

En julkärve i ett fint band är trevlig att se på och blir ett uppskattat matställe för fåglarna.


LÄS ÄVEN: Hjälp fåglarna i vinter – så lätt gör du finaste fågelmataren


3. Vinterbona uteplatsen

Fårskinn, filtar, lyktor och ljusslingor gör uteplatsen inbjudande även på vintern. Möblerna får gärna stå under tak.

4. Dekoration av tranbär

Tranbär och lingon blir fina dekorationer mot vintergrönska. Trä upp bären på en tunn ståltråd och gör kransar eller girlanger som du fäster på grenarna.

5. Krans med kottar

Buxbom har vackra, läderliknande blad som blir extra fina när de täcks av frost. För att förhöja julstämningen kan du knyta fast kottar på en grenkrans och hänga dem på. Köp färdiga kransar eller gör dem själv genom att vira ihop björkkvistar som du fäster med ståltråd.


LÄS ÄVEN: Vinterns vackraste växter – kika in och inspireras av Kniva trädgård


6. Fågelmat i en apelsin

Visste du att apelsinskal är bra fågelmat? Ta ut inkråmet ur en apelsin och stick två små hål i skalet. Nu kan du enkelt fästa ett snöre för upphängning. Fyll apelsinen med fågelfrön som du blandar med smält kokosfett. Apelsinen bör vara ekologisk/obesprutad.

7. Äpplen som julkulor

Använd röda vinteräpplen som dekoration både inomhus och i träden utomhus. Fin ögonfröjd för människor, och lockande mat för fåglarna.

8. Gör bjällerklockor av krukor

Finaste fågel­mataren gör du så här: Måla ett par vanliga terrakotta­krukor med två lager matt hobbyfärg. Fäst sedan en boll med fågelmat på ett brett band och dra bandet genom krukans hål. Fäst en tändsticka strax under hålet och justera så att fågelmaten precis tittar fram ur klockorna och lockar fjäderfäna.

9. Skapa vackra islyktor

Gör vackra islyktor genom att fylla en ballong med vatten och blåsa in lite luft i den, innan du knyter en knut och lägger den i frysen. När du sedan tar bort ballongen finns ett hål längst upp på isbollen. Sätt ett led-ljus eller en ljusslinga i hålet och placera till exempel på trädgårdsbordet.


LÄS ÄVEN: Dekorera med ljusslingor – 9 fina tips och idéer


10. Fågelmat i äpplen

Gör en julmiddag för småfåglarna genom att skära äpplen på mitten. Skär sedan ut en stjärna med hjälp av en kakform. Blanda fågelfrön med smält kokosfett och fyll hålrummen. När kokosfettet har stelnat kan du hänga upp äpplena i snören där det passar.

Rulla till toppen