Lyckas med amaryllis – här är Karl Fredriks bästa tips!

Hos Karl Fredrik på Eklaholm är orangeriet en blomsterverkstad året om. Det fylls med säsongens blommor, just nu är det amaryllis i alla former och färger. Här är Karl Fredriks bästa tips för amaryllislycka!

På Eklaholm samsas spirande amaryllislökar med jordiga rötter och överdådiga blomsterarrangemang. Rött, mörkare rött och rosa, krämfärgat eller krispigt vitt. Olika nyanser av randigt. Stora och lite mindre. På stjälk och lök.

– Jag tycker att det är fint att börja med lite lättare färger som rosa och vitt – äppelblomsfärger – för att sedan, framåt jul, gå över mot andra sorter i mörka och mustiga nyanser, som ’Mandela’ och ’Benfica’, säger Karl Fredrik.

– Min absoluta favorit är ’Alfresco’, en fylld sort i renaste vitt som blir väldigt fin ihop med vildare former som lärkträdskvistar, kottar och mossa.


LÄS ÄVEN: Blomstermagi och inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm


Karl Fredrik arbetar med ett arrangemang à la barock. Det här arrangemanget kan vidareutvecklas under säsongen. Det går fint att byta ut lökar över tid för att få olika utseende vid advent, jul och nyår.

Amaryllisens dag 19 november

Den 19 november är utsedd till amaryllisens dag. Det är just för att om man tar in sin amaryllis då så kommer den att blomma lagom till jul. För att få blomsterprakt redan till advent är det bra att puffa igång dem redan i oktober.

Amaryllis finns på snitt eller som lök, med eller utan kruka. Dessutom är det enkelt att driva upp dem själv. Här är Karl Fredriks allra bästa tips!

Arrangemang i lykta

Arrangera fuktig mossa och blomklockor i botten av en ljuslykta. Var noga med att blommorna inte hamnar i lågan så håller de bra.

lykta med blommor och ljus
Enklaste arrangemanget gör du med en lykta med sidor av glas, lite fuktig mossa, några blomklockor och ett par ljus.

LÄS ÄVEN: Lyckas med hyacinter – 5 viktiga skötseltips!


Hängande amaryllis

GÖR SÅ HÄR:

 1. Snitta stjälkarna och låt dem vattendra i en vanlig vas över natten.
 2. Skär av stjälkarna till lagom längd. Linda nedre delen av varje stjälk med ett grövre snöre eller band, gör en ögla att hänga dem i.
 3. Häng blommorna där du tycker att de passara; ett krukväxtträd, en stor gren eller helt enkelt i fönstret.
 4. Här kommer hemligheten: Fyll hela stjälken med vatten! Använd en passande vattenkanna med smal pip. Fyll på med vatten en gång i veckan så kan blommorna hålla sig fina upp till tre veckor.
hängande amaryllis
I trädet hänger några tjälkar av vit amaryllis ’Athene’. Har du också funderat över den är amaryllisen som hänger upp och ner och verkar kunna blomma hur länge som helst? Här ovan avslöjas hemligheten.

Överdådigt och långlivat arrangemang i kruka

Det här maffiga arrangemanget i barockstil kan vidareutvecklas under säsongen. Lökar kan bytas ut för att få olika utseende vid advent, jul och nyår. Eftersom all näring finns i löken behöver inte alla plantor vara i jorden. Det blir som ett snittsblomsarrangemang fast på lök och håller riktigt länge.

amaryllisar i kruka
Barockarrangemang med flera olika sorter av amaryllis. Här ser vi sorterna ’Nymph’, ’Elvas’, ’Minerva’, ’Athene’ och ’Red Lion’.

Klassisk julgrupp med amaryllis och julros

GÖR SÅ HÄR:

 1. Fyll botten av en skål med lecakulor för att få bra dränering. Fyll på med jord.
 2. Placera en amaryllis i mitten. Här använder Karl Fredrik en rödvit av sorten ’Ambience’. Plantera en julros i framkant för att visuellt ge amaryllisen något att luta sig emot.
 3. Rensa julrosen från gröna blad om de är för många. Stick ner videkvistar snett bakom. De smala grenarna blir en fin kontrast, lyfter arrangemanget och ger lite känsla av vårvinter.
 4. Avsluta med mjuk kuddmossa, lummer och dekorationer som kottar, äpplen och kulor.
julgupp med amaryllis
Vacker arrangemang med amaryllis, julros och videkvistar. Ljusa färger som ger lite känsla av vårvinter.

LÄS ÄVEN: Så får du din amaryllis att hålla längre – viktiga skötseltips! 


Så får du en vacker amaryllis:

 1. Vare sig du väljer snittblomma eller lök så gäller samma princip, nämligen att titta efter en knopp som kommit upp och helst visar färg. Då vet man att det kommer att bli en klocka som slår ut i full blom så småningom.
 2. Amaryllis vill stå så ljust som möjligt, eftersom blommorna drar sig mot ljuset blir stjälkarna onödigt långa om de står för mörkt. Placera gärna amaryllisen i ett fönster men inte ovanför ett varmt element.
 3. Köper du enbart löken så låt rötterna dra i vatten över natten innan du planterar. Placera löken så att ungefär hälften sticker upp ur jorden.
 4. Börja med att vattna ganska sparsamt, så att stjälken inte blir för lång och ranglig.
 5. När knopparna börjar bli färdiga ä det dags att vattna mer så att klockorna orkar slå ut.
 6. Fortsätt sedan vattna som en vanlig krukväxt. Vattna på jorden runt löken, inte på den.
Amaryllis av sorten 'Alfresco'
’Alfresco’, dubbel vit amaryllis är Karl Fredriks favorit. All näring finns i löken så det går fint att bara låta den stå i lite fuktig mossa.

Bordsarrangemang med blomklockor, murgröna och ormhassel

GÖR SÅ HÄR:

 1. Använd en bricka eller en skärbräda i grovt trä som fin kontrast till de vita eleganta blommorna.
 2. Full med lökar där rötterna är tydligt synliga, ju krulligare desto bättre.
 3. Stick in rankor av murgröna och grenar av ormhassel som plockar upp rötternas vågiga form.
 4. Placera några ljusstakar i mitten för höjd och ljus.
 5. Klipp till sist några klockor och placera i en liten grupp. Täck eventuellt blomklockornas stjälkar med fuktig mossa, eller smyg in ett lågt fat med vatten för att få blommorna att hålla längre.
amaryllis arrangemang
Vackert bordsarrangemang med amaryllis av sorten ’Nymph’.

Rulla till toppen