Prova det här goda receptet på julfoccacia med rosmarin och tomat. Perfekt till glöggminglet!
Julfocaccia med rosmarin och tomat
1 bröd
Ingredienser:
25 g jäst
4 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung
2 tsk salt
9 dl vetemjöl special
Pensling och topping
olivolja
20–22 cocktailtomater
1/2 dl rosmarinkvistar
sesamfrön
Gör så här:
- Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till ca 37 grader och häll det över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
- Tillsätt olja, honung, salt och lite mjöl i taget. Arbeta till en deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 22 jämnstora delar. Rulla varje till en boll. Börja uppifrån och bygg granen på plåten. Jäs i ytterligare ca 20 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
- Pensling och topping: Pensla brödet med olja och sätt tomater och rosmarinkvistar där det passar. Strö över sesamfrön. Grädda strax under ugnens mitt i ca 25 minuter eller tills brödet fått fin färg.