Plockmat till glöggminglet: Julfocaccia med rosmarin och tomat

Prova det här goda receptet på julfoccacia med rosmarin och tomat. Perfekt till glöggminglet!

Julfocaccia med rosmarin och tomat

1 bröd

Ett riktigt skådebröd blir den örtiga focaccian som bakas som en julgran.

Ingredienser:

25 g jäst 
4 dl kallt vatten 
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung 
2 tsk salt 
9 dl vetemjöl special 

Pensling och topping

olivolja
20–22 cocktailtomater 
1/2 dl rosmarinkvistar 
sesamfrön

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till ca 37 grader och häll det över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt olja, honung, salt och lite mjöl i taget. Arbeta till en deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. 
  3. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 22 jämnstora delar. Rulla varje till en boll. Börja uppifrån och bygg granen på plåten. Jäs i ytterligare ca 20 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
  4. Pensling och topping: Pensla brödet med olja och sätt tomater och rosmarinkvistar där det passar. Strö över sesamfrön. Grädda strax under ugnens mitt i ca 25  minuter eller tills brödet fått fin färg. 
Rulla till toppen