Så vill vi ha julgranen i år – hejdå till Disney-julen

Traditionell och avskalad – så vill vi allra helst att julgranen ska se ut i år. Det visar en ny trendrapport från Plantagen.

Julen 2024 blir både mer avskalad och traditionell – i synnerhet julgranen. Det visar Plantagens rapport Växttrender 2023 – Växternas kraft i juletider.

– Under några år framöver kommer julen att bli mer avskalad. Glitter, guld och silver i julgrupperna kommer tonas ned och bytas ut mot en enkel julstjärna. Även valet av julgran har de senaste åren gått mer och mer mot att konsumenterna efterfrågar den gammeldagsa rödgranen i stället för de moderna kungsgranarna, säger Veronica Axelsson, trädgårdsmästare på Plantagen.


LÄS ÄVEN: Klä din julgran som ett proffs – 5 smarta tips


Foto Plantagen

Priset blir viktigare

Hälften av de som deltog i undersökningen anser att julgranen är den inredningsdetalj som skapar bäst julstämning. Rapporten visar även att priset är en större faktor i år, till skillnad från förra årets undersökning då utseendet var avgörande i valet av gran. I år uppger 19 procent av svenskarna att priset är den viktigaste faktorn när de väljer julgran, följt av 17 procent som tycker att granens utseende är viktigast. Var femte svensk planerar inte att köpa någon gran i år.

– Det finns många saker som kan påverka oss när vi väljer vilken julgran vi ska satsa på – utrymme, hem, trender, familjetraditioner, ekonomi och stil är alla faktorer som kan påverka vårt val. Och med den ekonomiska situation vi har befunnit oss i under det senaste året är det tydligt att priset på granen kommer att vara avgörande för ännu fler personer i år, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Foto Plantagen

Fler väljer konstgjord gran

Allt fler väljer dessutom en konstgjord gran, hela 36 procent av deltagarna uppger att de planerar att ha en konstgjord julgran i år.

– En konstgjord julgran är enkel att använda, allergivänlig och kan återanvändas. En konstgjord gran gör att du kan börja den festliga säsongen tidigare, eftersom den håller sig fin hela tiden, säger Ulrika Bjurström.

Foto Plantagen

LÄS ÄVEN: Skapa julstämning runt huset med pynt och kransar – 5 enkla tips


Yngre väljer ekologisk julgran

Ekologiska julgranar kommer på tredje plats på Plantagens lista.

12 procent uppger att de planerar att skaffa en ekologisk gran och de som toppar listan är mellan 18 och 29 år. Var femte person av 18–29-åringarna säger att de kommer att ha en ekologisk julgran, medan endast 15 procent i åldern 30–39 år och 10 procent i åldern 40–49 år säger samma sak.

– Vi ser att intresset för miljövänliga julgranar ökar, särskilt bland yngre människor. Fler personer än tidigare letar efter julgranar som har odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Den ekologiska odlingen bidrar till biologisk mångfald, hjälper insekter och skyddar grund- och ytvatten, säger Ulrika Bjurström.

Här är julgranarna som svenskarna planerar att skaffa i år:

  • Konstgjord gran (36%)
  • Äkta gran (32%)
  • Äkta ekologisk gran (12%)
Rulla till toppen