Firar julen hela december: ”Vi brukar sätta igång rätt tidigt”

I den lyxigt ombonade sekelskiftesvåningen firas julen i hela december med nära och kära. Gästerna välkomnas med massor av tända ljus och ett bord dukat i vackert vintervitt.

Dan före dopparedagen sätter sig Gro Trøim Hanson och hennes man i bilen och kör mot fjällen för att tillbringa julhelgen där. Men långt innan dess har de firat in julen rejält i sin vackra sekelskifteslägenhet i stan. 

– Vi brukar sätta i gång rätt tidigt, säger Gro och skrattar. Redan första söndagen i advent. Att samlas, komma i julstämning och tända massor av ljus i den mörkaste månaden känns alltid lika skönt.

December månad är inte bara mörk, den är för många årets mest sociala, så även för Gro och hennes man. Och med åren har de alltmer börjat uppskatta att bjuda hem familj och vänner på lunch, middag eller fika under adventshelgerna. De glada måltiderna som intas runt Gros vackert dukade bord i den eleganta matsalen har blivit en kär tradition i bekantskapskretsen.


LÄS ÄVEN: 10 roliga saker du inte visste om hyacinter 


Den oskarianska ljuskronan i matsalen är arvegods. Mahognymöbel, Bevan-Funnell. Antik Ziegler-matta på golvet. Tavla ovan skänk, Tone Behncke. Duk, Himla, porslin, Gustavsberg.
Vitt möter grönt glas i Gros ­juldukning. Kristallglasen är antika. Kanna ”Paris”, Department/Royal Design.
Här bor: Gro Trøim Hanson med make. Jobbar som: Inredningsarkitekt på Slettvoll. Huset: Våning i Oslo på 145 kvadratmeter, i ett hus som är byggt 1914.
Tända ljus i alla former pryder Gros hem i adventstid. Ett modernt sideboard bryter av snyggt mot den antika spegeln från Paris.

LÄS ÄVEN: Nybyggda huset har inretts med sekelskifteskänsla: “Ska kännas som att huset alltid stått här”


Bytte karriär

Det var 2004 som paret flyttade in i det ståtliga fler­familjshuset som är byggt 1914. Våningen, som mäter 145 kvadratmeter, rymmer vardagsrum, bibliotek, matsal, hall, två sovrum, kök med matplats och två badrum. I alla rum finns tidstypiska detaljer som höga bröstpaneler, spegeldörrar och stora fönster.

Inredningen har skett med respekt för lägenhetens ursprungliga karaktär. Planlösningen är oförändrad, och interiör och möbler påminner om forna tider. Men här och där får moderna, stramare linjer möta det antika. Att kombinera gammalt och nytt är en konst, och något som Gro finslipat under de år hon bott i lägenheten.

– Harmonin har varit viktig, säger hon. De beslut jag tagit beror på en rad olika faktorer, där ingen hade varit möjlig utan de andra. 

Gro arbetar även professionellt med inredning och har länge haft intresset. Hon jobbar på möbelföretaget Slettvoll, där hennes dagar är fyllda av rådgivning och spännande hemprojekt. Men att hon skulle bli inrednings­arkitekt var långt ifrån självklart, yrkeslivet började i försäkringsbranschen på en internationell marknad. 

Vy från vardagsrummet in mot biblioteket. Gro har målat de flesta väggarna i kalkfärger i ljust grått eller svagt limegrönt.
De antika förgyllda Louis seize-stolarna från Angleterre Interiør i kombination med glasbord och modern konst gör vardagsrummet både spännande och vackert. Soffa, ”Dublin”, Slettvoll. Kristallkrona i barockstil, Nobel Antikk.
I kökets matplats får Eames-stolar möta ett rustikt antikt slagbord. Ljuskrona ”2097/30”, Gino Sarfatti för Flos. Målning, Anita Henriksen.
Köket går i lantligt stil, med svarta arbetsbänkar i Zimbabwe-granit. I ett hörn har man låtit hyllorna vara öppna.
Det vackra väggfasta skåpet i hallen är i original.

– När jag var ung tog sig min kreativitet mest uttryck i att jag hela tiden ville teckna och måla, säger hon. Men så en dag fick jag bara nog och bestämde mig för att utbilda mig till inredningsarkitekt, och jag trivs så bra med det!

Att göra fint hemma hos sig själv är minst lika kul tycker hon, men det hela har fått ta sin tid. Först nu känner hon att hon landat i ett uttryck som kommer att stå sig. De flesta av de möblerna är arvegods och när det gäller nyförvärv har Gro tänkt långsiktigt. Helst köper hon vintage och fyndar på nätauktioner. Är fynden slitna fixar hon till dem. 

– Slit och släng-mentalitet och dålig kvalitet är verkligen inte hållbart, säger hon. Man får gärna kalla mig ”old school”, men jag sparar hellre länge tills jag kan köpa det jag verkligen vill ha. Dessutom är det ett särskilt nöje att få vänta faktiskt. Lite som julafton!

Det stora vitrinskåpet är en klenod och har blivit restaurerat av en möbelsnickare. Linneduk, Himla.
I sovrummet finns det också plats för en arbetsplats. Stolar och bord i brunbetsad ek  är arvegods. Tavla, Eidi Østby.

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med din julstjärna och behåller den till nästa år – 4 viktiga skötselråd


Salar för julfest

Det första Gros adventsgäster möter när de kliver in genom dörren är en rymlig hall där elden sprakar muntert i öppna spisen. Då får man också en glimt av vardagsrummet, som omedelbart väcker nyfikenhet. Men först ska rockar och skor komma på plats i den stora platsbyggda garderoben med nya dörrar i gammaldags stil. När sedan gästerna visas in i vardagsrummet, som är inramat av de generösa jugendfönstren i burspråket, slås de verkligen av Gros förmåga att mixa och matcha från olika tidsepoker.

– Gamla möbler kommer till sin rätt och ser ännu mer antika ut när de sätts ihop med något lite oväntat stramt.

Hela väggen i biblioteket täcks av en inbyggd bokhylla. Väggfärg, ”10249 Sober”, Jotun. Soffa och matta, Slettvoll. Tavla, Tone Behncke.
I ett hörn av hallen står en trevlig fåtölj som fått sällskap av ett litet bord med stilleben i form av julrosor och ljusstakar.

Intill vardagsrummet finns biblioteket, även det en välkomnande plats. Det märks att paret älskar att koppla av med en bra bok, den inbyggda hyllan som täcker hela väggen är fylld med romaner och konstböcker.

Så blir det dags att slå sig ner till bords i den ståtliga matsalen. Ljusen är tända, det doftar gott av vinterblom. Bordet är dukat i vackert vintervitt, med styvt linne, glimmande glas och silver. Nu kan decemberfesten börja!

Ombonad känsla i sovrummet, med sänggavel från Slettvoll och sängkläder samt gardiner, Designers Guild.
Den stora hallen pryds av den öppna spisen och soffan ”Elliot” samt sisalmatta, båda Slettvoll.

LÄS ÄVEN: Dekorera med ljusslingor – 9 fina tips och idéer


Gros 5 bästa inredningstips

  • Neutrala väggfärger blir en fin bakgrund för konst. 
  • Ta tid på dig när du inreder, så att resultatet passar dig och din familj. 
  • Tänk långsiktigt och återanvänd, inredningen ska hålla länge. Var trogen din egen smak och låt inte dina val styras av förändrade trender.
  • Kombinera olika textilier i lager, och tänk på kontraster i texturer, form och färg. 
  • Blanda gärna matta ytor med blanka.
Rulla till toppen