Cecilia gör smycken av älskade porslinsklassiker: ”I början experimenterade jag mig fram”

En krossad kaffekopp blir ett vackert halsband och det tillhörande fatet blir örhängen att bära till. Cecilia ­Claesson skapar sina smycken av vår älskade svenska porslinsskatt.

Det började när Cecilia Claessons yngste son hittade en porslinsskärva i trädgården. Som luttrad fembarnsmamma brukade hon inte spara alla teckningar och pyssel-
saker som kom hem från skola och förskola, men skärvan sparade hon.

– Den låg i köket ett tag och efter en stund tittade jag på den, det var en vit skärva med en blå prick. Jag tänkte: ”Kanske skulle jag göra en brosch av den här?” 

Cecilia höll upp porslinsbiten mot tröjan och så kläcktes idén som så småningom blev Kila Design. Smycken av gammalt porslin. Tänk om andra också skulle vara intresserade av det?

– Jag har alltid tyckt om second hand och loppis. Och 50-tal. Så det låg väldigt nära för mig att ta till mig de mönstren … 


LÄS ÄVEN: Camilla väckte nytt liv i den gamla stolfabriken – kika in i vintagebutiken


Retrodesign - Cecilia gör smycken av älskade porslinsklassiker
I början provade hon sig fram för att få till det snyggt, men numera har Cecilia blivit expert på materialet.

Glad för halva koppar

Berså. Zebra. Amanita. Mon Amie. De gamla porslinsserierna från Gustavsberg och Gefle, och några från finska Arabia, finns representerade i Cecilia Claessons höga skåp bredvid matsalsbordet i det stora huset i Horred. Här samlar hon hela, fint bevarade koppar och fat, som besökare får välja bland när det är dags för fika. De trasiga hon hittar förvandlas snart till broscher och ringar, halsband och örhängen.

– Ju mer trasigt desto bättre! Jag tar gärna halva koppar och halva tallrikar, men de måste vara fina i glasyren. Porslinet får inte vara sönderdiskat eller matt, för då blir det inga fina smycken.

I Cecilias ateljé en ­våning upp finns massor av lådor med redan uppsågade porslinsbitar, uppdelade efter färgskala. Utanför det öppna fönstret breder trädgården och ängarna ut sig. Bakom huset rinner Hornån och där ligger ett gammalt vattenkraftverk som Cecilia och maken Ove äger.

Retrodesign - Cecilia gör smycken av älskade porslinsklassiker
I den välordnade ateljén på andra våningen i hemmet tillverkar Cecilia de unika smyckena.

LÄS ÄVEN: Vårda och laga dina loppisfynd – så tar du hand om 10 vanliga prylar


Sågar och slipar

– I början experimenterade jag mig fram. Det fanns ju inget att googla på för att se hur jag skulle göra. Det blev många misstag i början, men till slut kom jag på hur jag skulle få ihop det bra. 

När samtalet leds in på exakt hur hon går till väga är Cecilia lite hemlighetsfull, men hon sågar ut bitarna själv, slipar kanterna och limmar ihop dem med hängen 

eller nålar beroende på vad det ska bli. 

– Det är mönstren som triggar mig. Berså har varit storsäljare hela tiden, genom alla år. Det ligger alltid på topp av vad folk väljer. 

Inte så blommig

Jag tittar ner på min valda kaffekopp ur samlingsskåpet och skrattar åt det förutsägbara, grönbladiga valet.

– Ja, det är alltid Berså! säger Cecilia glatt och fortsätter:

– Men det är roligt när jag hittar något mönster som jag inte haft innan. Först tänkte jag att jag bara skulle ­använda svenskt porslin, men finska Arabia och även norskt porslin har många fina mönster.

Retrodesign - Cecilia gör smycken av älskade porslinsklassiker
Kanske ett armband av muminfigurer?

LÄS ÄVEN: 7 ombonade och personliga sovrum att inspireras av


Själv gillar hon bäst enkla, stiliserade, grafiska mönster.

– Jag är inte så blommig av mig. Söta rosor är inte riktigt min grej. Jag fastnar mycket mer för de här raka formerna, säger hon och lyfter fram ett par randiga, svartvita örhängen i mönstret Zebra. 

Cecilia Claesson, eller Kila som hon kallades av ett barn i bekantskapskretsen, har alltid varit intresserad av konst och design. Men innan barnen föddes jobbade hon som sjuksköterska. Sedan valde hon att vara hemma med dem och efter ett tag valde den där skärvan i trädgården en ny riktning åt henne. 

– Jag gick en estetlinje på den lokala folkhögskolan här, och där fick jag lära mig allt möjligt, vi hade både bild, textil och keramik. Keramiken tyckte jag var väldigt rolig och det har jag fortsatt med, jag säljer katter och hundar i min webbshop också.

Under många år åkte hon på olika mässor runt om i landet och hon minns känslan första gången, när hon skulle visa sina smycken i Hjo. 

– Jag tänkte: ”Hur ska jag kunna med att stå här? Folk kommer att skratta åt mig!” Men sedan tänkte jag att nej, jag måste tro på detta. Det är en bra idé.

Säljer i egen shop

Det tyckte kunderna också. Under några år såldes smyckena på Designtorget och i några olika butiker, men nu säljs de nästan uteslutande i den egna webbshoppen, kilashop.com, och på Instagram. Hur många smycken hon producerar beror oftast på kundernas efterfrågan och hon har ett stort porslinslager att välja bland. Inspirationen är som starkast när hon springer på ett oväntat fynd.

– Hittar jag någon tallrik på en loppis, som jag inte har sett innan, då kan jag knappt behärska mig. Jag vill bara åka hem och såga och göra smycken av den. Hur ska jag få ut det här snyggast? Var ska jag skära? Det är ju väldigt roligt. Sen får jag ändå mest stå och såga i Berså, haha!


LÄS ÄVEN: 9 roliga och oväntade saker du inte visste om pelargoner


Cecilia Claesson

Ålder 62 år.
Familj Maken Ove, fem barn och snart nio barnbarn.
Bor I Horred i Västergötland.
Gör Smycken av porslin, för egna varumärket Kila Design.
Mer info Kilashop.com @kiladesign på Instagram.

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.

Rulla till toppen