Hanna Östberg bjuder på två ljuvliga pepparkaksrecept

Julen är full av traditioner. Vi lyssnar på samma julmusik, dukar med den fina julservisen och bakar pepparkakor med recept som kanske gått i arv i generationer. Men ibland kan det vara värt att uppdatera traditionerna, om så bara med någon ingrediens.

Hanna Östberg, känd via bloggen och Instagramkontot ”Hannas änglar”, bakar pepparkakor varje jul utifrån sin mormors fantastiska recept. I år har hon testat att byta ut animaliskt smör mot växtbaserat margarin från Carlshamn, framför allt för miljöns skull men också för plånboken, hälsan och inte minst smaken.

– Jag är inte vegan men byter gärna till växtbaserade produkter som jag anser är lika bra eller kanske till och med bättre än de animaliska. Jag bytte bland annat till havredryck i kaffet för något år sedan, då jag tycker det är godare. Men jag vet också att det gör mer gott än så, berättar Hanna.

Till julens pepparkaksbak använde Hanna istället för smör margarin från Carlshamn, bland annat deras nya produkt Carlshamn Tre oljor – ett bredbart margarin som det går lika bra att baka som att laga mat med. En av dess fördelar är att det är mjukt redan när du tar ut det ur kylen då det innehåller rapsolja.

– Produkten var helt fantastisk att baka med, och det menar jag verkligen. Vår pepparkaksdeg har aldrig varit så lättjobbad som i år. Den var supersmidig att både kavla ut och lyfta från bakbordet, säger Hanna och tillägger:

– Degen smakade dessutom fantastiskt, så det var svårt att hålla de små borta från den…

Här bjuder Hanna på två av sin mormors allra godaste pepparkaksrecept – en klassisk pepparkaksdeg och en fantastiskt saftig och ljuvlig mjuk pepparkaka!

Mormors mjuka pepparkaka

2 kkp socker
2 kkp vetemjöl (knappt)
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
2 tsk mald kardemumma
1 liten tsk bikarbonat
¾ kkp filmjölk
¼ kkp mjölk
2 ägg
75 g smält margarin
(1 kkp (kaffekopp) motsvarar ca 1,5 dl)

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa ägg och socker poröst.
  3. Blanda mjöl och kryddor.
  4. Ta lite av mjölblandningen åt sidan och blanda med bikarbonat.
  5. Häll i mjölblandningen, filmjölk och mjölk och vispa tills smeten är slät.
  6. Tillsätt tills sist bikarbonaten och det smälta margarinet.
  7. Häll upp i en bröad avlång form och grädda i ugnen i ca 40 min., men känn med en sticka efter ca 30 min.

Mormors goda pepparkaksdeg

Cirka 150 kakor

1 ½ dl sirap
3 dl socker
200 g Carlshamn Tre oljor
1 ½ dl vispgrädde
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
2 msk malda nejlikor
Ca 13 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Lägg sirap, socker och Carlshamn Tre oljor i en kastrull och värm tills allt är smält.
  3. Tillsätt grädde samt kryddorna och rör om.
  4. Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner i smeten.
  5. Tillsätt 11-12 dl av mjölet och arbeta ihop till en deg.
  6. Låt degen vila i kylskåp över natten och använd resterande del av mjölet vid bakningen.
  7. Grädda i 7-8 minuter.

Om Carlshamn

Grunden för Carlshamn sattes i Karlshamn redan på 1920-talet. Sedan dess har de förutom margarin även tillverkat glass samt växtbaserade drycker och färskostpålägg. De har också stuckit ut i mängden med sin reklam. Vem minns till exempel inte reklamklassikern ”Gott-gottigott-gott”? Idag fokuserar de på det de gör allra bäst – växtbaserade margarinprodukter som passar alla. Ingen ska behöva kompromissa på smaken!
Läs mer på www.carlshamnsvaxtrike.se

Rulla till toppen