Familjen byggde ut värmländska 1930-talshuset: ”Vi gillar stilen som vårt hem fått”

Med varsam hand blåste Emma och Rickard liv i 1930-talshuset utanför Kristinehamn. Genom den smakfulla utbyggnaden förenas förr och nu, och så här i adventstid råder harmonisk julstämning i både nya och gamla salar.

Det är ett par dagar innan julafton och snön har bäddat in naturen i ett vitt täcke. I fönstren på Emma och Rickard Tjärnbros faluröda hus i Rudskoga söder om Kristinehamn lyser adventsljusstakarna stämningsfullt, och inomhus doftar det så gott av glögg och julbak. Hela familjen är i full gång med att baka pepparkakor och en och annan bit av degen slinker in i munnen på pojkarna Ivar och Valter. 

– Vi älskar julen, det är en så mysig tid som innefattar så mycket glädje. En tid då man verkligen riktar sitt fokus mot sin egen familj. 

Sedan Emma och Rickard fick barn har de känt att julen har fått en helt ny betydelse. Det känns så fint att återupptäcka högtiden genom barnens ögon och skapa nya traditioner i det charmiga huset som tidigare ägdes av Rickards föräldrar. Praktiskt nog bor de numera bara ett par hundra meter från sonen med familj.


LÄS ÄVEN: Lyckas med hyacinter – 5 viktiga skötseltips!


Jultrevnad i vardagsrummet. Väggar ”Pigment Creamy White 7967”, Boråstapeter. Soffbord, Mio. Soffa ”Söderhamn”, Ikea. Matta, Rusta. Skänken är ett loppisfynd.
Vacker portal mellan hall och vardagsrum, Lundbergs ”Venezia”. Tapet, ”Pimpernel Bayleaf”, Morris & Co.
Här bor: Emma och Rickard med Ivar, 5, och Valter, 2, samt katterna Nisse och Lisa. @snickarhuset2153 Jobbar som: Emma är lärare, Rickard snickare. Huset: Hus från 1930 utanför Kristinehamn på 225 kvm. Utbyggt 2019.
I vardagsrummet hänger en adventsstjärna från Watt & Veke. Väggar, ”Pigment Creamy White 7967”, Boråstapeter. Soffbord, Mio. Soffa ”Söderhamn”, Ikea. Matta, Rusta. 

– Rickards föräldrar frågade om vi ville köpa det, och eftersom vi tyckte så mycket om både det och läget slog vi till, säger Emma. Vi har skogen inpå husknuten men trots det lantliga läget har vi grannar runt oss här i byn, vilket känns väldigt bra. Vi såg också potentialen i den stora trädgården med tillhörande lada. 

När Emma och Rickard flyttade in var 1930-talshuset nyligen renoverat, men drömmen om att bygga ut växte sig allt starkare. Tanken var att de skulle fixa det mesta själva, eftersom Rickard är snickare. Bland annat ville de passa på och ändra planlösningen, och flyttade köket till det som tidigare var vardagsrummet. På så vis skulle köket få en mer central plats. Men det gamla köket fick vara kvar under arbetet för att familjelivet skulle kunna flyta på hyfsat.

– Vi hade en liten bebis då så att vi gjorde på det viset blev räddningen, säger Emma.


LÄS ÄVEN: Lekfull jul i villan från 1885: “Att få hemmet varmt och trevligt är det viktigaste”


Det trivsamma köket är från Kvänum, i kulören ”Sand”.  Golv ”Long plank Kunglig ek”, Pergo. Fläkt ”Accent”, Fjäråskupan. Ommålad pall ”Bekväm”, Ikea. Bänkskiva på köksön ”Bavarian Royal”, Spekva. Vägg målad i ”Lady Balance 1001 Eggvit” från Jotun. Ljuskrona, Ernst. 
Vedspisen ”JD Idun nr 1” är en omtyckt pjäs i huset, den fanns här sedan tidigare och är renoverad. Rejält med vedförvaring finns under.
Skafferiets dörrar får gärna stå öppna i juletid. Köket är Kvänum, i kulören ”Sand”.
Uppdukat för jullunch med glas ”Bourgogne”, Eva Solo. Silverbestick ”Prins Albert”, Studio GAB. Vas, Ernst Form. 

Utbyggnad blev renovering

Rickard tillbringade många timmar med bygget, både efter jobbet och på helgerna. Det första som gjordes var dränering runt huset, med en hopsnickrad brygga framför entrédörren som tillfällig lösning. 

–  Vi försökte hålla isär utbyggnaden från det ursprungliga huset så länge det gick på insidan, men till slut fick vi såga upp väggarna, säger Emma. Men avspärrningar av plywoodskivor gjorde att Rickard kunde arbeta ostört. 

När Rickard ändå hade ångan uppe passade han på att lägga nytt golv i hela huset, måla och tapetsera alla ytskikt. Endast VVS och vissa delar av elinstallationen har han tagit hjälp med, bland annat av sin pappa som även han är snickare.

Genom pardörrar kommer man in i matsalen. Väggar i ”Pigment Creamy White 7967” från Boråstapeter, snickerier i ”Lady 1001 Eggvit” från Jotun. Stolar, Ellos Home.
Vy från matsalen in mot hallen, där en av granarna finns. Familjen börjar julpynta redan första advent.
De vackra spröjsade fönstren i glasverandan ger rummet en fint gammaldags känsla. Ljuskrona, Ernst Form.
En av de minsta granarna står på verandan. Fönster, Kronfönster. Golv, Ceppo di Gré, ”Grey”. Fåtöljer, Ikea.

LÄS ÄVEN: Gör eget julpynt – 7 fina och enkla idéer med sådant du redan har hemma


Huset är numera på 225 kvadratmeter och ståtar med sju rum och kök, två badrum, tvättstuga och groventré. Mitt på huset finns den vackra glasverandan som Rickard har byggt i en stil som flörtar med forna tider. Till vänster om den finns vardagsrummet, matsalen och mittemot hallen det stora, lantliga köket. På andra våningen finns en möblerad hall, badrum och tre sovrum.

– Vi är så nöjda med vårt hem, säger Emma. Målsättningen var att få ihop det gamla med det nya och det tycker jag att vi har lyckats med, genom att binda ihop de två huskropparna på ett sätt som gör att det ser ut som huset alltid har sett ut så här. 

Paret har flera granar inne till jul och den i glasverandan tas in redan i början av december. Den röda ljusstaken är tillverkad av Rickards far.
Familjen Tjärnbros vackra hus uppfördes ursprungligen 1930 men byggdes ut 2018 och smyckades med en glas­veranda. Husets högra del är påbyggd.

Modern och lantlig stil

Hon är även glad över att den gamla själen finns kvar trots utbyggnad och renovering. Den genuina känslan går som en röd tråd genom hela huset, tycker hon. 

– Vi gillar stilen som vårt hem fått, det är en mix av modern, klassisk och lantlig stil med lite extra finish på detaljerna. Utan att vi gett avkall på det praktiska.

Hallen på andra våningen är tapetserad med tapeten ”Co Pimpernel Bayleaf/Manilla” av William Morris.  Fåtölj, loppisfynd. Räcket är svarvat av Rickard.
På den egentill­verkade knopplisten hänger Emmas torkade brudbukett och en adventsstjärna.
Emmas och Rickards rymliga sovrum ligger på övre plan. Taklampa och sänglampor, ”Jamie”, Mio.  Väggfärg, ”Sand”, Rusta. 
Rickard har designat badrumskommoden med skiva i finbetong som sedan Märsta Snickeri tillverkat. Tvättställ, Miller 173. Blandare, Oxford. Färg ”Pigeon”, Farrow and Ball.

LÄS ÄVEN: Expertens bästa tips för en smidigare badrumsrenovering


Favoritplatsen nummer ett är glasverandan, året om. På våren trängs pelargonerna i fönstren och på sommaren öppnas dubbeldörrarna. På hösten tänder Emma ljus­kronorna och har man gäster kan kalasmiddagarna intas med utsikt över trädgården.

– Och nu till jul blir det massor av ljus och så de egenhuggna julgranarna. De pryder verandan, trädgården, vardagsrummet och barnens rum. En annan fin tradition vi har är julkrubban på byrån i vardagsrummet, den påminner oss om det julen egentligen handlar om. 

Rulla till toppen