Årets julklapp genom tiderna – här är hela listan!

Årets julklapp 2023 är utsedd – men minns du vilka andra prylar som spåtts bli storfavoriter under granen? Här listar vi Årets julklappar genom tiderna.

Årets Julklapp lanserades av HUI (då Handelns Utredningsinstitut) som ett sätt att nå ut till fler med sin prognos inför julhandeln. Men minns du vilket år videokameran blev årets julklapp? Eller när mobiltelefonen gjorde succé under granen? Låt oss ta en tur genom minnenas julklappsallé! Här är Årets julklapp genom tiderna.

Årets julklapp – 1988–2023:

1988 – Bakmaskinen

Bakmaskinen blev första prylen att utses till Årets julklapp. Dessvärre blev det inte någon succé, den reades tvärtom ut på många ställen efter jul.

1989 – Videokameran

En självklar klapp i slutet av 80-talet när det helt plötsligt gick att spela in egna videor på VHS.

1990 – Woken

I början av 90-talet växte intresset för asiatisk mat i Sverige – och mat från Indien, Thailand och Japan blev populära inslag. Inte så konstigt kanske att det blev just woken som utsågs till Årets julklapp 1990.

1991 – CD-spelaren

CD-skivan gör entré och självklart blev CD-spelaren den självklara favoriten under granen.

1992 – TV-spelet

Julen 1992 fortsätter i teknikens fotspår. Nu har turen kommit till tv-spelet. Spelkonsoler som Nintendo och Sega ökade nämligen i popularitet det här året.

1993 – Parfym

Punktskatten på lyxiga produkter som parfym och choklad togs bort vilket gjorde att allt fler började köpa skönhetsprodukter – däribland parfym.

1994 – Mobiltelefonen

Mobiltelefonen var ännu inte särskilt vanligt i de flesta hem, men den blev tillgänglig för fler och stod på många önskelistor just 1994.

1995 – CD-skivan

Ett nytt sätt att lyssna på musik har kommit! CD-skivan blir Årets julklapp 1995.

1996 –Internetpaket

Internet blir tillgängligt för svenska hushåll och en helt ny era tar fart.

1997 – Elektroniska husdjuret

Kanske hade du också en Tamagochi som du matade och vaktade som om det vore ett riktigt litet husdjur. Elektroniska husdjur blir en fluga som dör ut lika snabbt som den kom.

1998 – Dataspelet

Tv-spelet tog ny form – in i datorn. Det gjorde att just dataspelet blev Årets julklapp 1998.

1999 – Boken

År 1999 blir det en paus från tekniska klappar under granen. Anledningen? Bokförsäljningen ökade till följd av att nyöversättningen av Bibeln ”Bibel 2000” släpptes.

2000 – DVD-spelaren

Ett nytt sätt att titta på film blir allt vanligare. Priset på DVD-spelaren sjunker och gör att fler kan köpa den.

2001 – Ett verktyg

Det här året kunde man se att hushållens inköp av byggvarurelaterade verktyg och produkter ökade signifikant. Detta till följd av att så kallade ”gör det själv”-varuhus började ploppa upp i Sverige. Mer tid och pengar satsades på boendet och favoritprogrammet var bland annat Äntligen Hemma på TV4.

2002 – Kokboken

Momsen på böcker sänks från 25 procent till 6 procent. Det gjorde att bokpriserna i butikerna föll med runt 10 procentenheter, vilket ledde till att fler började köpa böcker. Det är året utökades även sortimentet av böcker med tema mat och dryck.

2003 – Mössan

Hälsotrenden har tagit fart i Sverige och mössan blir en symbol för sport- och fritidshandeln som fick ett uppsving.

2004 – Den platta TV:n

Vi säger hejdå till tjock-tv:n och välkomnar den lite nättare platta tv:n in i våra vardagsrum. Under året köptes fler platt tv-apparater än tjocka, vilket var anledningen till att den blev Årets julklapp

2005 – Ett pokerset

Något otippat blir pokersetet Årets julklapp 2005. Anledningen var den populära upplevelsekonsumtionen.

2006 – Ljudboken

Ljudboken blir allt mer populärt vilket gör den till en självklar klapp under granen 2006.

2007 –GPS-mottagaren

Från början användes GPS-mottagaren mest av yrkeschaufförer, men nu blev det en storsäljare i elektronikhandeln tack vare sin förenklade teknik.

2008 – Upplevelsen

Det här var första gången som en produkt inte utsågs till Årets julklapp. Istället var det upplevelsen som allt ljus riktades mot. Tjänstenäringen spåddes att bli ett allt vanligare inslag i detaljhandeln.

2009 – Spikmattan

Spikmattan gör entré i hemmen och blir en avkopplande stund för många. Försäljningen ökade kraftigt vilket gjorde Årets julklapp till ett enkelt val.

2010 – Surfplattan

Att kommunicera digitalt blir allt vanligare och en stor del av människors vardag. Som en symbol för det utses surplattan till Årets julklapp 2010.

2011 – Den färdigpackade matkassen

E-handeln utvecklas i snabb takt och färdigpackade matkassar får sitt genombrott.

2012 – Hörlurarna

Hörlurar är knappast en ny företeelse 2012. Anledningen till att teknikprylen ändå blir Årets julklapp är för att man anser att ett par hörlurar krävs för att kunna ta till sig information i den mobila vardagen – i form av film- och musiktjänster, träningsappar eller ljudböcker.

2013 – Råsaftcentrifugen

Hälsotrenden blir allt större och vi dricker nyttiga juicer som aldrig förr. Nu blir råsanftcentrifugen Årets julklapp.

2014 – Aktivitetsarmbandet

Aktivitetsarmbandet är ytterligare en pusselbit i den hälsomedvetnas vardag. Det blir allt mer efterfrågat och gör att man kan dela med sig av sina hälsoframgångar till andra.

2015 – Robotdammsugaren

Luta dig tillbaka och låt robotdammsugaren sköta städningen! Intresset för den tidssparande städpryl ökade 2015.

2016 – VR-glasögonen

VR-glasögonen blev en symbol för den digitala tidsåldern med ny teknik ständigt på frammarsch.

2017 – Elcykeln

Vi börjar bry oss mer om klimatet och vill ta oss till ställen som innebär mindre utsläpp. Vi vill dock fortfarande göra det på ett bekvämt sätt. Därför utses elcykeln till Årets julklapp 2027. Samma år infördes en elfordonspremie som fick fart på försäljningen.

2018 – Det återvunna plagget

Intresset för nya hållbara alternativ ökade i samband med oron för klimatet och miljön. Plagg i återvunnet material eller som köpts second hand fångar den här tidsandan.

2019 – Mobillådan

Sedan mobiltelefonen lanserades har vårt beteende förändrats och allt fler fastnar med telefonen. Något vars effekter på sömn, relationer och psykiska hälsa uppmärksammades 2019. Att lägga undan mobilen i en låda sades kunna vara en lösning.

2020 – Stormköket

Oroliga tider speglar av sig i valet av julklapp och året då Corona bryter ut blir det besöksrekord på vandringsleder och fjälltoppar. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. År 2020 återupptäcker svenskarna den svenska naturen.

2021 – Evenemangsbiljetten

Efter ett och ett halvt år i mer eller mindre karantän med videosamtal och hemarbete längtar vi efter samvaro med andra. Årets julklapp 2021 är evenemangsbiljetten.

2022 – Det hemsickade plagget

En orolig tid, med kriget i Ukraina, har orsakat ekonomisk oro med stigande inflation och ökade elpriser. Vid sidan av det finns ett nytt intresse för hantverk. Därför utses det hemskickade plagget till Årets julklapp 2022.

Årets julklapp 2023 hittar du här! (länk)

Källa HUI Research

Rulla till toppen