Familjerna byggde hus på samma tomt: ”Jag tycker inte att vi hade kunnat göra något annorlunda”

När Ida och Lars planerade sitt nya hus var det allra viktigaste att skapa rymliga ytor för umgänge. Med tre döttrar och en stor släkt blir tillfällena till umgänge många.

Huset som Ida Dragland och Lars Torstveit bor i stod klart 2021 och är ritat av Idas pappa som är arkitekt. Det ligger på samma tomt som ett parhus som Ida och hennes familj delade med hennes svåger och hans familj i 17 år. Nu är det huset sålt och de båda familjerna har byggt var sitt hus på samma tomt – här kan man tala om starka familjeband.

– Jag är väldigt släktkär och trivs med mitt gäng. Vi har en stor släkt och ofta någon som sover över, berättar Ida.

Att bygga nytt ger många möjligheter och under byggtiden måste många olika beslut fattas.

– Det var en lång och slitsam process att bygga hus, så jag är glad att resultatet blev så bra. Jag tycker inte att vi hade kunnat göra någonting annorlunda. Vi har fokuserat på att ha stora sällskapsrum, så att hela familjen kan vara tillsammans.

I tavelväggen finns bland annat verk av Idas svåger Peter Booth, verk av Lars Elling och Maria Øverbye och bilder från Fotografiska och Artilleriet. Vintagestolen från Ikea har en skinnfäll från Lars föräldrars får. Vitt bord från Bolia. Golvlampan ”Bumling” och den rosa pallen är båda köpta secondhand.
Bokhyllan är platsbyggd av ett lokalt snickeri. Golv ”Mafi Cot Ash Extra White”, Mafi. Väggarna är målade i ”Space” från Jotun. Både mattan från Menu och soffan från Fogia är köpta seconhand. Bord från Bolia och orange pall från Kartell. Över bordet hänger lampan ”Bumling”, Ateljé Lyktan. Randig vas och blommig kudde från Studio Parallell.
Här bor: Ida Dragland och Lars Torstveit med barnen Hanna, Signe och Klara och hunden Biffen.  Jobbar som: Ida är lärare för barn med autism och Lars är civilingenjör. Huset: Villa med fyra våningar. Instagram: @ida_dragland
Fönster i olika storlekar och på olika höjd ger ett fint och varierat ljusinsläpp. Under fönstret sitter ett väggskåp från Montana, köpt secondhand.

Det har gjort att döttrarna sällan är på sina rum, utan hellre är i vardagsrummet. Och även om de ofta sitter med lurar på och är djupt inne i något annat i datorn eller telefonen så ser de i alla fall varandra, menar Ida.

Själv kryper Ida gärna upp i den lilla sitthörnan vid den öppna spisen mellan köket och matrummet. Här kan hon vara lite för sig själv samtidigt som hon har de andra nära.

– På helgerna dricker jag alltid mitt morgonkaffe där. Det är också härligt att bara sitta där och titta ut i trädgården, på vårt gamla träd.

Platsbyggd bokhylla

Det är knappast överraskande att en annan favorit i hemmet är den platsbyggda bokhyllan. Ida tycker mycket om böcker och vill gärna omge sig med dem.

– Jag tycker att en bokhylla tillför mycket till inredningen. Den ger rummet färg, liv och personlighet. Jag tycker om att bläddra i gamla böcker eller att rekommendera något till mina döttrar.

”Vi ville ha ett kök som hade kontakt med resten av allrummet, men samtidigt var lite avskärmat”, säger Ida. Köksinredning från Rotpunkt och knoppar från Beslag Online. Målning av Randi Hvatum. Bordslampa från Pip Interior, lampskärm från Clas Ohlson. Glasvas från Studio Parallell.
Familjen samlas alltid till mål­tiderna och lagar gärna middag tillsammans. Vitvaror från Siemens.
 När en granne hade flyttloppis hittade Ida den lilla skulpturen som nu står i fönstret.
Bokhyllan täcker större delen av väggen och avslutas med ett fönster på ena sidan. Här står bland annat en liten skulptur från Kähler.

Ida går på magkänsla och instinkt när hon inreder och låter inredningen växa fram naturligt.

– Eftersom huset är nybyggt har vi självklart haft en överordnad plan och vi har haft en klar tanke om hur vi ville att huset skulle upplevas. Jag har valt färger och material som jag tycker om och har sökt efter inspiration på Instagram, Pinterest och i mängder av inrednings­tidningar, berättar hon.

Även om hennes stil har förändrats genom åren är det vissa saker som återkommit i hem efter hem.

Mellan matrummet och vardagsrummet står en öppen spis som syns från båda rummen. Ida kom på tanken att bygga en nisch intill spisen och väggen där målades med kulören ”Caramel” från Pure & Original. Taklampor ”Semi” från Gubi. Lyktor från Nordic Nest och Ellos. Duk från Ellos. Tillbringare från Artilleriet.
Högst upp i huset ligger fyra sovrum och två badrum som är förbundna med en korridor. Väggarna är målade med ”Soothing Beige” från Jotun. Spotlighter från Flos. Bilden av Martin Scorsese har fått hedersplatsen.
Med fem personer i familjen är det mycket spring i trapporna. Lampan är köpt secondhand.
Sovrummets väggar är målade i kulören ”Vintage Brown” från Jotun. Mattan är en gammal fransk matta som är köpt begagnad. Sängkläder från Høie. Stora kuddar från H&M Home, paljettkudde från Day Home. Mörkgrått överkast från Hay och mönstrat överkast från Society Limonta.
I sovrummet hänger en mix av loppisfynd, ärvda konstverk och nyare verk av Kjell Westermark Mørck och Hans Wahl. Planschen med en fjäril kommer från Hagedornhagen. Rislampa från Hay, stol och klädhängare är vintage.

– Jag har alltid tyckt om tavelväggar, bokhyllor och gröna växter. Vi handlar också mycket secondhand och varje möbel är handplockad.

I alla stora rum är väggarna målade med ljusa, mjuka nyanser, medan sovrummen är mer färgrika.

– Färgerna vi har valt gör mig glad varenda dag! Den kraftfulla färgen i nischen vid matplatsen är vald av stylisten Krista Elvheim. Jag köpte färgen utan att prova den och jag älskar den. Mitt tips är att lyssna på duktiga färgmänniskor!

Rulla till toppen