Mycket prylar? Så rensar du bland sakerna i 5 enkla steg!

KonMari är en städmetod framtagen av den japanska städexperten Marie Kondo. Har prylarna tagit över ditt hem? Här får du lära dig att rensa bland dina saker i fem enkla steg.

Här är Marie Kondo-metoden som hjälper dig rensa hemma. Du utgår från olika kategorier när du städar och frågar dig själv om varje pryl skänker dig glädje.

Städexperten Marie Kondo tycker att hela processen att rensa bland alla prylar ska ta max sex månader.


LÄS ÄVEN: Skapa ett lättstädat hem – 9 inredningstips


Rensa bland prylarna – 5 enkla steg:

1. Rensa en kategori i taget och börja med kläder

Detta anses nämligen vara den kategori som är minst sentimental och man vill få upp ett visst flyt när man rensar för att ha nytta av farten inför de svårare kategorierna. Samla alltså ALLA dina plagg i en stor hög, och håll upp dem ett och ett och känn efter hur plagget känns för dig. Känns tröjan viktig för dig? Blir du glad? Om inte, lägg åt sidan.

2. För varje kategori, fokusera på vad du vill behålla

Det handlar alltså inte om att slänga, skänka bort eller sälja. Det blir förstås en naturlig konsekvens, men det är inte målet. Målet är att du i din röra ska hitta och bättre bevara föremålen som är viktiga i ditt liv och som ger dig glädje.

Efter kläder fortsätter du med kategorier i följande ordning:

  • Böcker
  • Papper
  • Diverse prylar
  • Sentimentalt (brev och foton)

Det här är alltså inget som man gör på en helg. Marie Kondo rekommenderar dock att man försöker klara av hela processen med alla kategorier på sex månader.

3. Vänta med förvaringen

Det kan kännas frestande att börja med att skaffa fler förvaringsprylar men det är något som ordningskonsulten Caroline Eriksson verkligen vill varna för.

– För mig är det mer en snabb lösning. Det kan kännas bra i stunden men löser inte problemet långsiktigt. Vänta därför med förvaringen till du är klar med rensandet. I många fall får du så mycket frigjord yta att du inte ens ­behöver mer förvaring.


LÄS ÄVEN: 3 miljövänliga städhacks – som faktiskt fungerar


4. När du har rensat, bestäm var sakerna du har kvar ska få bo

En vanlig orsak till röra är att ens saker inte har något hem. Då är det heller inte lika lätt att plocka undan dem. För att motverka röra i framtiden är det därför en stor hjälp att ­bestämma – var bor den här saken?

5. Ha en målbild

Det kan vara en tidskrävande och emotionellt jobbig process att rensa ut sitt pryl-överskott. Därför kan en målbild också vara till stor hjälp. Måla upp en tydlig bild av det liv du ser framför dig när du är klar med rensandet.

– Att man hittar sitt ”varför” är nästan det viktigaste. För en klient var hennes målbild att bo i ett eget litet hus på landet. Men för att nå dit var hon tvungen att renovera och sälja det boende hon hade idag. Och för att kunna lyckas göra detta så var det nödvändigt att rensa ut, förklarar ­Caroline.

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal

Rulla till toppen