Erika Åberg har renoverat sitt drömhus: ”Här sitter kärleken i väggarna”

Renoveringsprogrammet ”Det sitter i väggarna” drar miljonpublik för nionde säsongen. Det gedigna hantverks­kunnandet värnas av byggnadsantikvarie Erika Åberg. Den egna gården utanför Gävle köpte hon och hennes man bara tre månader efter att de hade träffats: ”Det handlade om passion och en tilltro till att det skulle gå bra.”

– Det kittlar lite extra när jag kommer in i ett hus där det är slitet runt en skafferidörr och man kan känna hur folk har tagit där under decennier, när trösklarna är urgröpta av fotsteg, och när det skimrar genom ett handblåst fönsterglas som ger solkatter på brädgolven.  


LÄS ÄVEN: Familjen återställde det gamla sekelskifteshuset: “låg plastmattor över helt orörda trägolv”


Byggnadsantikvarien programleder ”Det sitter i väggarna”

Under hösten kan SVT:s tittare följa nionde säsongen av ”Det sitter i väggarna” där byggnadsantikvarien Erika Åberg, tillsammans med historikern Rickard Thunér, också känd från ”Antikrundan” hjälper familjer som köpt ett äldre hus ta reda på dess historia och att varsamt renovera det. 

Idag är den egna gården renoverad efter konstens alla regler. Foto Erika Åberg

Allt började med ett mejl från produktionsbolaget Titan som sökte efter någon som behärskade byggnadsvård i både teori och praktik. Helst en kvinnlig byggnadsantikvarie, så att det inte skulle bli ännu ett program med en man utrustad med ­kofot. Erika tänkte initialt att hon kunde hjälpa till genom att tipsa om hus och hantverkare. Att stå framför kameran – det var hon alldeles för blyg för. Trots det gick hon med på att göra en provfilmning på tre minuter. 

– Jag hade hjärtklappning och var verkligen fysiskt illamående. Det var fruktansvärt, säger hon och skrattar åt minnet. Så jag är verkligen imponerad av familjerna som vi hälsar på och filmar.

Baddammen med en liten sandstrand är en så kallad ekopool där växter renar vattnet i stället för klor. Foto Erika Åberg

Renovera hus på hållbart sätt

Erika ser det nu som sin mission att visa hur man renoverar sitt hus på ett varsamt och hållbart sätt. Och inte minst att lära ut gammalt hantverkskunnande. Hon håller fram sin knutna högerhand och visar sina fingertatueringar som bevis. 

– En liten hammare på pekfingret för min pappa som började sin karriär som plåtslagare, sen en pensel på långfingret för morfar som var målare och så en murslev på ringfingret för farfar som var murare. 

Erikas tatueringar på högerhanden är både en hyllning till hantverksyrket och till sina släktingar. Foto Erika Åberg

LÄS ÄVEN: Erika Åberg: “Byggnadsvård är inte bara en stil utan ett förhållningssätt”


Men hur är det då att vara kvinna i denna mansdominerade värld av hantverkare? 

– Jag har upplevt att hantverkare behandlat mig som luft och istället bara pratat med min man. Det är frustrerande att inte bli tagen på allvar och att man av tradition vänder sig till maken som om han hade någon slags ­medfödd insikt om hus och hantverk. 

Men efter den populära programserien på tv är det inte längre någon som pratar ­förbi Erika. 

Har renoverat sitt drömhus

För sjutton år sedan köpte Erika och hennes man Björn sitt eget drömhus, en liten bondgård några mil utanför Gävle. 

Den nya baddammen ligger spegelblank. Foto Erika Åberg

Med stora renoverings­behov, skulle det visa sig. Bland annat med skakig el och smutsigt vatten som färgade Erikas blonda hår kopparrött. Husets förändring kan man följa, steg för steg, i Erikas bok ”Byggnadsvård – hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem” liksom på Instagram. Nu står gården färdigrenoverad enligt konstens alla regler, med plusmeny i form av ett ­stort orangeri byggt av återvunnet tegel och fönster från en gammal skola. Och så eko­poolen, en baddamm där växter renar vattnet i stället för klor och som också har en liten sandstrand.

– Den var fantastisk att bada i under juni när det var så hett. 

Husets historia börjar med att det i byn fanns en stor bondgård i slutet av 1800-talet där en av döttrarna blev kär i drängen på gården. 

 – Han måste ha varit en redig karl eftersom dottern fick gifta sig med drängen och svärfar till och med styckade av en bit mark på andra sidan byvägen och byggde ett hus åt dem. Vårt hus, säger Erika. 

Orangeriet är byggt av återbruk, liksom även en stor del av inredningen. Foto Erika Åberg

Köpte hus efter tre månader ihop

Man skulle kunna säga att kärleken sitter i väggarna, för bara tre månader efter att Erika träffade Björn slog de till och köpte just detta hus.

– Det är inte likt mig, eller honom, vi är båda väldigt eftertänksamma egentligen. Men det handlade om passion och en tilltro till att det skulle gå bra. Som att ”den här människan litar jag på”. 


LÄS ÄVEN: Vårda och laga dina loppisfynd – så tar du hand om 10 vanliga prylar


Erika Åberg blev byggnadsantikvarie

Trots sitt engagemang för gamla byggnader har Erika själv inte växt upp i drömtorpet.  

– Mina föräldrar skilde sig när jag var sex år och jag ­bodde sedan med mamma och bonuspappa i ett kedjehus i ett 70-talsområde i Gävle. Med bruna plastlister, strukturtapeter och en liten trädgård med några skrämda Ölandstokar.  

I Erikas bok får man följa renoveringsprocessen – från kaos till idyll. Foto Erika Åberg

Kanske är hennes väg till byggnadsantikvarie en stillsam protest, spekulerar hon. Och hon kan känna med sina egna barn att allt går i vågor.  

– De tycker ju istället om det mest moderna. De vill helst bo i en enplansvilla i svart och vitt med kaklad swimmingpool och ”golv som man kan glida på”.

”Det sitter i väggarna” var på väg att pausas – orsakade tittarstorm

Varje avsnitt av ”Det sitter i väggarna” lockar runt en miljon tittare. Men trots det höll det för några år sedan på att ta slut abrupt. 

– Det var mitt under inspelningen av säsong sex som vi fick meddelandet om att programmet skulle sättas på paus. Vi blev helt förkrossade, både jag och Rickard satte på oss solglasögon och försökte låta bli att gråta så inte tv-sminket skulle rinna av. Sen var det bara att borsta av sig för nästa tagning. 

På bondgården utan Gävle bor Erika med maken Björn och barnen Milton och Eleonora. Foto Erika Åberg

Men beslutet resulterade i en tittarstorm av sällan skådat slag. 

– Jaaa, säger hon med eftertryck. Det var helt overkligt, att folk tog sig tid att mejla, skriva insändare, göra upprop på sociala medier och namnlistor. Vi är så tacksamma för så fina tittare och fans. 

Men det kunde också ha tagit slut mitt under säsongen 2017 när Erika plötsligt blev sjuk och svimmade mitt under inspelningen. Det blev ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala, där hon hamnade på intensiven med öroninflammation, bihåleinflammation, inflammation i övre luftvägarna och hjärnhinneinflammation.

– Jag kände att om jag ­somnar så dör jag, säger Erika och fortsättter:

 – Och lång tid efteråt orkade jag knappt trycka ner kopplingen på bilen. Det tog ett halvår innan jag blev helt frisk. 

Orangeriet är byggt av återvunnet tegel och fönster från en gammal skola. Foto Erika Åberg

LÄS ÄVEN: Spara eller sälja? Läs antikexpertens värdefulla råd


Framtiden för programmet verkar för tillfället vara tryggad – det är populärt, fansen är många och stridslystna. Men helt säker kan man inte vara.

– Vi har alltid fått veta ett år i taget. Så varenda gång vi spelar in så tänker man att det kan vara den sista säsongen. Men vi är många som håller tummarna för en ny säsong. 

Nionde säsongen av ”Det sitter i väggarna” finns på SVT play. I programmet hjälper byggnadsantikvarie Erika Åberg, tillsammans med historiker Rickard Thunér, familjer som köpt ett äldre hus att ta reda på dess historia – och ger renoveringstips. Foto Maria Rosenlöf/SVT

LÄS ÄVEN: Markus från Husdrömmar bodde ensam i tält i fyra år – nu har han byggt stuga till hela familjen


3 snabba frågor

Bra egenskaper: Tålamod. Passion men lugn i sinnet.
Mindre bra egenskaper: Har privat pinsamt svårt att passa tider.
Oanad talang: Riktigt bra på att göra köttbullar. Har gjort det som ett projekt, annars inte så bra på matlagning. 

Erika Åberg

Ålder: 46 år.
Familj: Maken Björn och barnen Milton och Eleonora. 
Bor: På en bondgård i Lågbo utanför Gävle.
Gör: Byggnadsantikvarie, programledare, föreläsare och författare.
Böcker: ”Byggnadsvård: Hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem” och ”Det sitter i väggarna” (Norstedts).
Instagram: @erikashus
Aktuell: Med en ny säsong av ”Det sitter i väggarna” på SVT Play. Skriver även på en ny bok som än så länge är hemlig. Föredrag och onlinekurser. 

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.

Rulla till toppen