Nybyggda huset har inretts med sekelskifteskänsla: ”Ska kännas som att huset alltid stått här”

I det öppna landskapet i Trässberg, bland åkrar och kohagar, har familjen Edman skapat sin plats på jorden. Det nybyggda huset har familjen inrett med gamla, ärvda ting och när julen närmar sig – då förvandlas hemmet sakta men säkert till en mysig oas som lyser upp i vintermörkret.

Julaftons morgon hemma hos familjen Edman börjar alltid på samma stämningsfulla vis. När barnen har tassat nedför den turkosfärgade trappan, fortfarande i pyjamas, är det dags för paketöppning. Allra helst på det mjuka fårskinnet framför den sprakande brasan.

– Barnen får alltid öppna en varsin liten julklapp på morgonen, innan själva julfirandet sätter i gång på riktigt. Sedan är det dags för julbrunch med risgrynsgröt och skinksmörgås och så klart brödkakor efter farmors recept, säger Lisa Edman.  

Att familjen Edman älskar julen är tydligt, på flera ställen i huset hänger egenpysslade dekorationer, som vikta pappersstjärnor och girlanger av torkade apelsinskivor. Överallt står dessutom flera av julens favoritblommor och växter. 


LÄS ÄVEN: Säg hejdå till novembermörkret – så firar du novent!


Granen, som familjen tagit ner i skogen, har barnen varit med och pyntat. Mattan kommer från Ellos Home, soffa och pall från Mio. Soffbordet är ett gammalt från Ikea och på det står det klassiska porslinet ”Grön Anna” från Rörstrand, som familjen fått av Rickards mormor. Väggfärg 2502-Y.
Här bor: Lisa Edman, 35 år, och Rickard Edman, 31 år, med barnen Sally, 5 år, och Mimmi som blir 3 år i februari. Jobbar som: Lisa är familje­behandlare och Rickard arbets­ledare på Skanska. Huset: Nybyggt hus på 198 kvadratmeter fördelat på två plan.
Julaftons morgon börjat med paket­öppning framför brasan. Julfilt från Rusta.
Vackra pardörrar leder vidare in i vardagsrummet. Julgrisarna vid granen är second hand och tak-lamporna ärvda.

– Jag älskar julen och speciellt förberedelserna inför. Det är en mysig tid som lyser upp i mörkret. Hyacinter, julrosor och amaryllis gör det mysigt och julpyntet får gärna gå i rött och beige. Men i slutändan är det viktigaste att få vara tillsammans med familj och vänner.

Precis som de flesta familjer har även familjen Edman sina traditioner när det gäller allt från jul­förberedelser till pynt. 

– Det är mysigt att ta fram adventsljusstakarna, hänga upp gamla julbonader, plocka fram julduken och ställa fram julblommorna. Sedan tycker barnen att det är roligt med tomtar så de får pynta hej vilt i sina rum. 

I köket står ett gammalt köksbord med ärvda stolar från Lisas farmor och farfar. Bordet går att dra ut så att det rymmer
10 personer. I det second hand-fyndade skåpet har Lisa satt in spetsgardiner.Julbonaden är second hand, pallen ärvd och julstjärnorna på skåpet har Lisa gjort själv. Väggen är målad med färgkoden S1502-Y50R och golvet är ett hårdvaxat furugolv från Baseco.
Uppdukat för julmys. Duk från Ikea, mattallrikar ”Swedish Grace” från Rörstrand i nyansen ”Isblå”. Djupa tallrikar ”Grön Anna” från Rörstrand. Vinglas och vattenglas ingår i serien ”Lovisa” från Duka. Tygservetter från Åhléns, adventsljusstake, begagnad, och taklampa från Mio. 
Skåpet har stått i Lisas föräldrars tidigare hem men har nu fått flytta in hos familjen. Ovanpå skåpet står arvegods. Girlangen med apelsiner är egengjord.
I köket finnns ett platsbyggt skafferi med plats för det mesta. Pepparkaks­kransen och jul­stjärnorna är eget pyssel.
På julafton äter famljen brunch tillsammans. Barstolar från Ellos Home och hög vas från Ikea. 
På den mysiga sittbänken brukar barnen sitta och spana ut genom fönstret. Det varmgrå köket kommer från Vedum, med bänkskivan ”Noble grey”. Knoppar från Sekelskifte.se. Skomakarlampan är begagnad.

LÄS ÄVEN: Lyckas med hyacinter – 5 viktiga skötseltips!


Gammaldags känsla 

Trots att familjens hus stod klart så sent som 2021 finns det en ändå en gammaldags känsla i såväl materialval som inredning. I köket finns en platsbyggd sittbänk som för tankarna till tidigt 1900-tal och pardörrarna som leder vägen in till vardagsrummet är över hundra år gamla, en gåva som familjen fått från grannen.

– Vi tittade på några hus men hittade inte det vi sökte. Vi ville bo på landet men ändå ha relativt nära till stan. 

Lösningen blev att bygga nytt, helt efter familjens egna önskemål, lite utanför Lidköping. 

 De gamla pardörrarna har familjen fått av en granne. Dörrarna, som är över 100 år gamla, har renoverats och målats i färgen ”Tallgrön”. Vinglas ”Optica” från Kosta Boda.
Det nybyggda huset är ett klassiskt tvåplanshus på 198 kvadratmeter.
Gröna växter, julbelysning och snittblommor sätter julstämningen. Möbler och matta är ärvda från olika håll. Skåpet fick Lisas mormor och morfar i bröllopspresent. Taklampa från Åhléns. Korg och filt från Rusta. 
Den färgglada trappan är målad i kulören S4010-B90G. Stolen är second hand och väggen är målad med 2502-Y. Räcket är målat i samma färg som köket, S1502-Y50R.

LÄS ÄVEN: Forskningen visar – därför blir du lyckligare av att börja julpynta tidigt


– Det var viktigt för oss att bygga ett lantligt hus med sekelskiftskänsla, som skulle passa in i miljön. Vi ville att det skulle kännas som att huset alltid stått där. Inspirationen kommer mycket från sociala medier, vilket har haft sina för- och nackdelar. Det finns ju så mycket att inspireras av, vilket ibland har gjort det svårt att bestämma sig. Men vi visste att vi ville att det skulle kännas hemtrevligt och trivsamt. Ett hus där familj och vänner kan umgås. 

Det mjukgrå köket med den gedigna köksön blev snabbt en favoritplats och en naturlig samlingspunkt för hela familjen. 

– Vi är nog överens om att köket är ett favoritrum. Och köksön! Så bra som avställningsyta eller att baka på. Vi dukar nästan alltid upp maten där när vi har gäster. I köket görs det så mycket mer än lagas mat. Det pysslas och leks. Det är ett sällskapsrum där vi umgås. När barnen har gått och lagt sig hamnar vi ofta i köket för meningsfulla samtal.

I sovrummet står en fåtölj och stol som Lisa ärvt från sin farmor och farfar. Skrivbordet är köpt begagnat och överkastet kommer från Rusta.
Inredningen i badrummet på övervåningen kommer från Vedum. Knoppar och kakellist från Sekelskifte.se samt lampor från Trendhuset. Väggarna är målade med ”Kalk” från Jotun.

Fri från trender 

Lisa inreder gärna med vintage, loppisfynd och ärvda möbler och inredningsdetaljer från vänner och familj. De enda möblerna som familjen har köpt helt nya är sängen och barpallarna i köket. 

– Jag gillar kontrasten mellan det nybyggda huset och den gamla inredningen. Och så älskar jag att sakerna har en historia och blir personliga, det blir fina minnen av nära och kära. Det känns onödigt att köpa allt nytt när det finns så mycket fint och välbyggt redan. Att tänka på miljön känns också viktigt. Sedan tycker jag det är roligt att renovera och måla om gamla möbler.

Mimmis rum är inrett med en barnfåtölj från Ikea, överkast från Jysk och rund matta  från H&M Home. Pinnstolen har barnens gammelmorfars far gjort och övriga möbler är begagnade, men har fått nya färger. Väggarna är målade med Jotuns ”Blushing Peach”.
 Lisa tycker att det är viktigt med återbruk och fyndar gärna second hand och inreder med arvegods. 

Hon förklarar att hemmet gärna får kännas tidlöst, långt borta från de senaste trenderna. Hon är dessutom noga med att påpeka att det allra viktigaste är att hemmet ska kännas hemtrevligt – både för familjen och besökare. 

– Vi vill att det ska kännas hemtrevligt när man kommer till oss. Stilen är enkel och lantlig, där vi tar till vara det gamla. Det känns verkligen som hemma.


LÄS ÄVEN: Så gör du ditt hus redo för vintern – 11 viktiga tips


Lisas tips för mer julmagi

  • Baka lussebullar och pepparkakor, doften är ju ljuvlig!
  • Klä julgranen tillsammans – barnen får ett nytt julgranshänge varje år. 
  • Glöggmys med vänner och familj – umgås! 
  • Mys på fårpälsen framför brasan i pyjamas. 
  • Skapa fina juldukningar med mycket levande ljus. Jag älskar gammalt fint porslin.
Rulla till toppen