Så sköter du 9 vanliga julblommor – viktiga tips för att lyckas

Blomriket har mycket att erbjuda i jultid och det finns många vackra och väldoftande blommor att välja mellan. Så här sköter du 9 vanliga julblommor.

9 vanliga julblommor – viktiga skötseltips:

1. Azalea

Azalean är en lyxig blomma med sina vackra blanka blad och rikliga blomning. Inför jul säljs de hållbara Vogelsorterna, som även kallas höstazaleor. De kan blomma under fyra till åtta veckor under vintern.

Så sköter du azalea:

 • Azaleorna lagrar energi i sina knoppar under sommarhalvåret och kan tack vare det bjuda på sanslös blomning även under advent när ljuset är svagt. Till skillnad från många andra växter blommar azalean ypperligt även om den placeras en bit in i rummet. En knoppig växt kräver däremot ljusare placering för att knopparna ska slå ut.
 • Det allra viktigaste för att azalean ska trivas är att den vattnas regelbundet. Det enklaste är att hälla ca 1 dl vatten i ytterkrukan varannan eller varje dag, beroende på hur varmt du har hemma och hur stor växten är. Kontrollera så att det inte står vatten i botten på krukan innan du vattnar.
azalea på dukat bord
Azalean är en av julens riktigt eleganta växter och den passar fint i en gyllene ytterkruka. Foto: Anna Ramstedt

2. Begonia

En av våra allra käraste julblommor är julbegonian, Begonia x cheimantha. Att julbegonian dessutom är en av våra allra äldsta krukväxter som fortfarande finns i handeln är det inte många som vet. Redan 1891 introducerade trädgårdsmästare Victor Lemoine julbegonian.

Så sköter du begonia:

 • Placera gärna julbegonian i ett fönster utan element och håll jorden lätt och jämnt fuktig. Hellre lite för torrt än för blött! Julbegonia trivs bäst i fuktig luft så har du torr luft hemma är ett tips att ställa växten i en vid ytterkruka, i vilken du lägger ett upp- och nervänt fat samt några korkar eller stenar.
 • Häll så mycket vatten i ytterkrukan, att plantkrukan står torr. Nu kan vattnet avdunsta vilket gör att luftfuktigheten höjs. Ett annat alternativ är att spraya lite vatten på växten då och då.
 • Nya förädlingar av begonia har tagit över större delen av julhandeln och inför jul säljs framför allt höstbegonia, Begonia x hiemalis. Höstbegonian blommar rikligt och finns främst i olika röda och vita nyanser inför jul. Växtsättet är robustare än julbegonian och bladen mer glansiga. Skötseln är den samma som för julbegonian.
vit julbegonia
Julbegonian finns i vitt, rosa och rosa-rött. Julbegonian användes som julblomma redan på 1800-talet. Foto: Lina Arvidsson

3. Julros

Tidigare har julrosor främst varit en importvara, men numera finns det svenskodlade julrosor av hög kvalitet. Titta efter ”Från Sverige”-märket!

Så sköter du julros:

 • Julrosor trivs allra bäst ute. Växten klarar utmärkt någon minusgrad på natten. I uterummet, på den inglasade balkongen och i orangeriet stormtrivs den. Ett kallt och dragigt fönster är också en bra plats.
 • Du kan också ta in julrosen och njuta av julrosen inomhus i värmen. Men efter några dagar inne i värmen behöver den få komma ut i kylan igen, annars blir bladen gula. Håll plantan jämnt fuktig.
julros i kruka
Äntligen finns det julrosor som är odlade i Sverige. Titta efter Från Sverige märket. Foto: Emilia Ahlgren

4. Amaryllis

Den praktfulla amaryllisen kallas även Julens drottning. Att följa knoppens utveckling är spännande och påminner om nedräkningen inför jul. Ska amaryllisen slå ut i tid till jul eller inte?

Så sköter du amaryllis:

 • Att få amaryllisens knoppar i blom är dock enkelt, det enda man behöver göra är att placera växten i ett varmt rum, gärna i fönstret och vattna sparsamt. Undvik att vattna direkt på knölen.
 • Det är viktigt att amaryllisen får ordentligt med solljus. Den ståtliga växten böjer sig mot ljuset så vrid gärna krukan med jämna mellanrum.
 • Vattna sparsamt, någon matsked åt gången räcker och låt jorden torka ut innan du vattnar igen. Ge lite mer vatten när blomman är på väg att slå ut.
 • Amaryllisen kan behöva stöd. Det finns speciella amaryllisstöd, men en gren från trädgården eller skogen fungerar också fint. Ett annat alternativ är att skära av blomstängeln och använda den som snittblomma. Amaryllisen är mäktig i buketter och hållbarheten är god.
Amaryllis av sorten 'Alfresco'
Amaryllis finns i olika nyanser av rött, rosa, vitt, vinrött och aprikos. ’Alfresco’ heter den här dubbla vita amaryllisen. Foto: Ida Magntorn

5. Julstjärna

Det finns en stjärna för alla! Det finns en enorm mångfald av julstjärnor så oavsett vilken stil du har hemma kan du hitta något sort som passar. Julstjärnor finns främst i olika nyanser av rött och vitt, men du hittar även ett enormt utbud av flerfärgade sorter, samt sorter i nyanser av rosa, aprikos och gult. Även storleksmässigt finns ett brett utbud – tycker du om att pyssla finns det stjärnor i små storlekar och behöver du fylla ut ett fönster finns det uppstammade meterhöga exemplar.

Så sköter du julstjärna:

Julstjärnor anses svåra att lyckas med, men följer du bara dessa råd bör det inte vara några problem

 • Undvik att utsätta julstjärnorna för kyla och drag, även under kortare perioder.
 • Vattna sparsamt men regelbundet.
 • Placera dem ljust, i ett fönster eller under en växtlampa.

Det går också utmärkt att använda julstjärnor som snittblommor.

Det finns julstjärnor i oändligt många färgnyanser. Foto Blomsterfrämjandet

6. Hyacint

Hyacinter är precis som amaryllis spännande att följa när knopparna utvecklar sig till fullt utslagna blommor. Tack vare att de är både billiga och relativt små är de mycket lämpliga till olika former av adventspyssel och i julgrupper. Det finns hyacintsorter som doftar starkt och de som doftar nästan ingenting alls. Merparten av de svenska odlarna märker hyacinterna med doftkoder, så det är bara att välja det som passar bäst.

Så sköter du hyacint:

Hyacinter vattnas sparsamt, stöttas vid behov och ju svalare de står, desto längre håller de. Om vädret är milt fungerar de även fint utomhus, till exempel i entrékrukan. De går också utmärkt att använda som snittblomma.

hyacinter i glas
Hyacintens lök är fin att visa, här i en glasvas. Se till att vattnet inte når upp till löken bara, då kan den ruttna. Foto: Blomsterfrämjandet

7. Höstglöd

Höstglöd är en växt som alla garanterat lyckas med! Till julen finns höstglöd i vackra nyanser av rött och vitt och de är räddningen för alla som bara vill ägna minimal tid åt sina växter.

Så sköter du höstglöd:

 • Höstglöd behöver i princip ingenting, utom en skvätt vatten då och då.
 • Det är tack vare de tjocka bladen som växten klarar perioder av torka otroligt väl. En nyårsresa på två veckor, inga problem! Ett roligt tips är att sätta en stickling av höstglöd i en vas på bordet. Sticklingen kommer att utveckla långa vita rötter som är dekorativa i sig.
Höstglöd är den perfekta växten om du ska ge dig ut på långresa över nyår. Den klarar sig fint att bli övergiven och inte få något vatten ett par veckor. Foto Blomsterfrämjandet

8. Tazett

Tazett är en gammal växt med vita, sirliga julblommor som har följt oss genom åren. För att ha tazetter inomhus måste du tycka om doft, för de doftar mycket och intensivt. Ett alternativ är att placera dem i uterummet, på den inglasade balkongen eller glasverandan; det vill säga en sval plats där du ser dem men som begränsar doften.

Så sköter du tazett:

Välj en ljus och sval plats till dina tazetter, så håller de bäst. Du kan ha dem i kruka eller använda dem i en julgrupp med andra julblommor. Vattna på jorden runt lökarna när jorden har torkat lätt. Ett alternativ är att använda dem till pyssel, till exempel i krans.

tazetter i krans
En krans på ytterdörren är välkomnande i advent. Foto: Blomsterfrämjandet

3. Tulpan

Älskade tulpan! Svenskarnas favorit bland snittblommorna är tulpanen. Inför jul kan du köpa både röda och vita tulpaner som är odlade i Sverige. De lyser upp på julbordet och bidrar med tulpanens fräschör och glädje. En bukett tulpaner är dessutom en alltid lika uppskattad som nyttig gå-bort-present som alternativ till vinflaskan och chokladkartongen.

Så sköter du tulpaner:

 • Snitta om tulpanerna när du kommer hem. Använd en vass kniv och skär en ny snittyta innan du ställer dem i en vas med kallt vatten.
 • Låt buketten stå kvar i förpackningen i någon timme för att dra vatten.
 • Ställ gärna blommorna i ett svalare utrymme under natten, till exempel på balkongen så länge det åtminstone är några plusgrader utomhus.
 • Tulpaner är törstiga så fyll på med kallt vatten efterhand så att de aldrig står torrt.
tulpaner i bukett
En tulpanbukett är en uppskattad present. Foto: Blomsterfrämjandet
Rulla till toppen