Säg hejdå till novembermörkret – så firar du novent!

Älskar du julen eller har du bara tröttnat på höstmörkret? Då kanske det är din tur att omfamna den omåttligt populära trenden – novent.

Gillar du julen lite extra? Då är kanske novent något för dig! Trenden verkar bara bli större för varje år och vintern 2023 är inget undantag. Enkelt sagt handlar det om att smygstarta julen med levande ljus, belysning och för den som vill – en och annan julig detalj.


LÄS ÄVEN: 8 sätt att dekorera med ljusslingor – inne och ute


Foto Broste Copenhagen

Vad är novent?

Novent innebär att man slår ihop november och advent för att göra den långa (och mörka) månaden fram till december lite ljusare och mer uthärdlig. Det kan du göra med hjälp av belysning, levande ljus och julpynt men även med hjälp av julmusik, julblommor eller tidigt julpyssel för att komma i stämning.

Hur firas novent?

Hur man väljer att fira novent skiljer sig åt, eftersom det egentligen inte är en egen högtid. För många handlar det helt enkelt om att plocka fram en del av julpyntet och julbelysningen redan i november medan andra tänder ett ljus varje helg fram till första advent. Men novent kan också bara innebära att du sätter upp mysiga och stämningsfulla ljusslingor i hemmets olika rum och utomhus.


LÄS ÄVEN: Julen 2023 på Granit – se den stilrena kollektionen här!


5 saker att göra i novent: 

  • Lyssna på stämningsfull julmusik. 
  • Tända massor av levande ljus. Nu är det dags att plocka fram ljuslyktorna från förråden! 
  • Sätta upp mysig belysning, som till exempel julslingor. 
  • Titta på mysiga julfilmer under en varm filt. Gärna i flanellpyjamas.
  • Njuta av mat som sätter guldkant på vardagen, som kanderade äpplen, mjuk pepparkaka, inkokta päron eller varför inte en saffranspannkaka. 
Scroll to Top