Forskningen visar – därför blir du lyckligare av att börja julpynta tidigt

Irriterar du dig på "novent" och på grannarna som tar in och klär granen redan i början av december? Det kanske är dags att tänka om!

Vissa av oss älskar julpynt och vill helst sätta upp adventssjärnan redan i oktober. Andra tycker tvärtom och blir nästan irriterade när det börjar dekoreras för tidigt. 

Frågan om vilka som egentligen har rätt är omtvistad, men enligt studie av brittiska tidningen Unilad som genomfördes för ett antal år sedan, så blir många av oss lyckligare av att börja pynta tidigt.

– I en värld full av stress och oro tycker människor om att associera till saker som gör dem lyckliga och julpynt väcker starka sådana känslor från barndomen. Julpyntet är helt enkelt ett ankare eller en stig till barndomens magiska känsla av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt är helt enkelt att förlänga spänningen, säger psykoanalytikern Steve McKeown till Unilad.

Psykoterapeuten Amy Morin delar hans uppfattning om att julpyntet är ett sätt för många att återuppleva en bit av sin barndom och påminna dem om lyckliga tider, kanske tillsammans med en älskad närstående som inte längre finns i livet.

En annan fördel med att börja dekorera ”för tidigt” är att grannarna upplever dig som trevligare. En studie från Journal of Environmental Psychology visar att julpynt signalerar sällskaplighet. Testpersonerna fick se hus med massor av dekorationer, och hus helt utan pynt. Resultatet blev att de pyntade husen upplevdes som mer ”vänliga och sammanhållna”.

Så där har vi det – börja julpynta redan nu så blir du både gladare och trevligare!

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.


LÄS ÄVEN: Gör eget julpynt – 7 fina och enkla idéer med sådant du redan har hemma


Rulla till toppen