Så gör du ditt hus redo för vintern – 11 viktiga tips

Vintern närmar sig med stormsteg och för den som bor i hus kan det vara en god idé att börja förbereda sitt hus för snö och minusgrader. Här är 11 viktiga tips!

Så gör du ditt hus redo för vintern:

1. Se över trädgården

Innan tomten hinner täckas av snö är det bra att kontrollera gräsmattan. Ordet finns gropar kan dessa vara bra att fylla igen och om du har marksten eller gångplattor i trädgården kan det vara bra att se till att de ligger ordentligt på plats.

2. Kontrollera taket

Gör en ordentlig undersökning av taket. Om det visar sig att det är sprickor i underlagspappen kan dessa förvärras under vintern. I värsta fall kan det börja läcka in vatten när snön på taket smälter. Om du hittar en spricka kan du täcka den med en särskild täckmassa temporärt. Men om taket ska hålla länge krävs det att mest troligt att pappen byts ut efter vintern.

3. Se över skorsten och eldstad

Se till att skorstenen och eldstaden är hela och att fungerar som de ska. Framåt hösten kan skräp och även smådjur fastna i skorstenen så det är viktigt att denna kontrolleras. Bäst är att anlita en fackman som kan kontrollera och rengöra om det behövs.


LÄS ÄVEN: Rengör tvättmaskinen med enkla husmorsknepen – och så ofta bör du rengöra den


Foto Victoria Kemi

4. Kolla fasad och fönster

Om färgen på fasaden och husets fönster har börjat flagna finns det risk för att fukt kan komma in. En tillfällig lösning är därför att skrapa bort den flagnade färgen och måla över. Då minskar risken för att fukt tar sig in.

5. Se till att värmen fungerar som den ska

När temperaturen sjunker vill vi att värmen inomhus fungerar som den ska. Innan det blir minusgrader utomhus kan det därför vara bra att se till att husets uppvärmning/värmesystem fungerar optimalt.


LÄS ÄVEN: Expertens bästa tips för en smidigare badrumsrenovering


6. Ta in maskiner från kalla förråd

Har du maskiner eller verktyg som drivs med batteri? Då är det viktigt att ta in dem i värmen före vintern. Batterierna tål nämligen inte kylan. Ofta gäller heller inga garantier om maskinerna förvarats i ett kallt förråd. Något annat som bör hållas borta från minusgrader är högtryckstvätten.

7. Kranar som läcker?

Att fixa läckande kranar är betydligt enklare med en varmare temperatur utomhus. Se därför till att kontrollera alla kranar så slipper du tråkiga överraskningar.

8. Glöm inte utemöblerna

För att dina utemöbler ska hålla sig fina länge krävs det att man ger dem lite kärlek. Innan det blir minusgrader utomhus kan du tvätta av dem med vatten och ett milt rengöringsmedel. Se även till att få bort ev mögelpåväxt. Om du har trämöbler kan du olja in dem innan vintern, då behöver du inte göra något när det är dags att plocka fram dem igen till våren. Under vintern bör alla utemöbler täckas eller ställas under tak.

Foto Jenny Unnegård

LÄS ÄVEN: Rengör din brända stekpanna och kastrull – 4 husmorsknep!


9. Rensa hängrännorna och stuprören

Löv, pinnar, kottar och annat skräp kan täppa till hängrännorna på huset. När det regnar kan vatten bli kvar i stuprören, något som man inte vill ha där när vintern kommer. Om vattnet fryser kan stuprören förstöras.

1o. Se över husgrunden

Har du kollat både tak och fasad? Då kan det vara en god idé att även kontrollera husgrunden. Om du hittar sprickor eller andra skador bör de lagas.

11. Kontrollera uteförråd och andra byggnader på tomten

Om du har en friggebod, förråd eller annan byggnad på tomten är det bra att se till att även dessa är redo för kallare väder. Kommer de hålla tätt eller finns det risk för att fukt och onödig kyla kommer in?

Rulla till toppen