Julen 2023 på Svenskt Tenn – se bilderna här!

Julen 2023 på Svenskt Tenn är signerad illustratören Maja Sten. Kollektionen bjuder bland annat på dekorativa julkulor, hängen i mässing och bordstextilier. Se bilderna här!

Julen 2023 på Svenskt Tenn är här – denna gång i ett nytt samarbete med formgivaren Maja Sten. För Svenskt Tenn har hon tagit fram en serie juldekorationer och textilier för det dukade bordet.


LÄS ÄVEN: Julen 2023 på Ikea – spana in nyheterna här!


Julen 2023 på Svenskt Tenn – hämtad från sagorna

Med julens kollektion bjuder Svenskt Tenn på en resa till sagornas värld och en påminnelse om barndomens julstök.

– Jul är ett ord som för mig har fått nya betydelser under livets gång. Som barn var ordet fyllt av förväntan, som vuxen uppskattar jag framför allt ledigheten och dofterna. Jag har dock alltid varit fascinerad av julsaker, speciellt hängen till granen, och jag minns fortfarande lukten av kistan med julsaker som vi släpade ner från vinden dagen före julafton. Kanske är det känslan av den skattkistan som jag försökt återskapa med årets kollektion, berättar Maja Sten, årets formgivare för julen på Svenskt Tenn.


LÄS ÄVEN: Adventsljusstakar genom tiderna – minns du designfavoriterna?


Julgranskulor och mässingshängen

För julkollektionen 2023 har Maja Sten bland annat skapat julgranskulorna Goda Ting och mässingshängena Kristyr. Julgranskulorna är handmålade och påminner om julbordets sötsaker, med mönster inspirerade av spritsad kristyr på pepparkakor och pepparkakshus. Hon står även bakom mönstret Fålar Fem som kommer som bordsduk och servett, som tryckts med blocktryck. Kollektionen bjuder även på årets toppstjärna – en fågel i mässing som inspirerats av svensk folkkonst.

Tidigare samarbetat med Svenskt Tenn

Det är inte första gången som illustratören Maja Sten samarbetar med Svenskt Tenn. Första gången var redan 2005, då hon tillsammans med Eva Schildt skapade Svenskt Tenns ekollonformade dörrstopp.


LÄS ÄVEN: Vackert pynt med citrusfrukter – så gör du!


Mönster från arkiven

Julkollektionen bjuder även på mönster hämtade ur Svenskt Tenns gedigna designarkiv. Josef Franks mönster Catleya, som han skapade på 30-talet, kommer i en brun färgställning. Mönstret består av blomstermedaljonger inramade av blommor som liljor, nejlika och pensé, och är döpt efter den orkidé som växer i Sydamerikas regnskogar. Det klassiska elefantmönstret kommer även i en brun nyans.

Rulla till toppen