Lekfull jul i villan från 1885: “Att få hemmet varmt och trevligt är det viktigaste”

Linda Kristin Teigen älskar julen och i villan från 1885 börjar förberedelserna redan i början av november för att alla riktigt ska kunna njuta av värmen och stämningen kring julens traditioner.

Villan som Linda Kristin och Magne Teigen flyttade in i för fyra år sedan byggdes 1885 av en skeppsredare och har många originaldetaljer kvar. Huset är så stort att det numera används för generationsboende: Lindas föräldrar bor på bottenvåningen och Linda och hennes familj har andra och tredje våningen.

– Det är en lösning som är trevlig för alla, säger Linda Kristin.

Blockljus och pappersgran från Kid.
Den vackra tapeten av William Morris är en fin inramning till den gröna öppna spisen i marmor och den antika så kallade Knole-soffan. Över den öppna spisen hänger en målnig av Elsa Lystad. Julpyntet i granen är samlat under många år.
Här bor: Linda Kristin Gaasholt Teigen, designer på Hemtex, tillsammans med maken Magne och dottern Ella Regine. De två äldre döttrarna Camilla och Une Kristin har flyttat hemifrån. Huset: Villa byggd år 1885.
Den vackra tapeten heter ”The Brook” och kommer från William Morris & Co.

Sedan de flyttade in har Linda Kristin och Magne försökt att sätta sin egen prägel på det historiska huset genom att tapetsera och måla, men de har samtidigt känt en stor respekt för huset och tagit hänsyn till originaldetaljer. Det är ju de detaljerna som gör att de är så förtjusta i sitt hus – Linda pekar bland annat ut takrosetter och stuckaturlister, dekormålade tak och den generösa takhöjden.

– Min stil är ganska maximalistisk, varierande och lekfull. Jag tycker om olika stilar och jag skulle gärna inreda en fjällstuga, ett New York-loft och ett funkishus. De skulle alla bli olika, men ha samma varma och hemtrevliga känsla.

Vardagsrummet är målat med färgen ”Cashmere” från Jotun. Soffa från Eilersen, bord ”Noguchi Table” från Vitra. Puff från Kid och taklampa från Jotex. Bilden på väggen har Linda målat själv.
Det är viktigt för Linda att huset har en varm och trevlig stämning med gammalt och nytt blandat med resefynd. Hon flyttar ofta runt på sina saker för att förnya. De öppna hyllorna är som gjorda för att göra små ändringar efter humör eller säsong. Småbord från Kid.
Huvudet med pärlor är köpt i Marrakech. Ljusstakar från Kid.

Att få hemmet varmt och trevligt är det allra viktigaste för Linda Kristin. Hon blandar gärna gammalt och nytt och kryddar med skatter inköpta på någon av familjens resor. De flesta av möblerna i huset har följt familjen i många år. 

– Jag leker hellre med väggfärger, konst, blommor och textilier som kuddar, mattor och plädar. Och jag möblerar ofta om för att förnya uttrycket, säger hon. 

Som designer på Hemtex och Kid vet hon definitivt vad hon pratar om.

Kransen ovanför spisen har Linda gjort själv av enris från tomten.
Köksinredningen i färgen ”Kalkgrå” kommer från Huseby. Spis och köksfläkt från Falcon.
Den stora köksön är praktisk när man lagar mat till många. 
Det flätade fatet är köpt på en resa i Sydafrika.

Viktiga traditioner

Den traditionella villan är som gjord för umgänge, och här bor också en julälskande familj, som gärna börjar planera och pynta redan i början av november. Första punkten på programmet är ljussättningen i trädgården och inslagningen av de sammanlagt 72 små presenterna till döttrarna. Dessa hängs upp som pynt i slutet av november. I början av december kommer den 4,5 meter (!) höga julgranen på plats i hallen och det pyntas i de flesta rummen.

Några traditioner är obligatoriska, som att baka rån efter mormors recept och den närmast ceremoniella klädningen av julgranen. Några dagar före julafton ordnas en julklappslek med hela storfamiljen, och så kommer den stora dagen:

Stolarna kring matbordet kommer från Englesson.
Servisen kommer från Mateus. Dessertskålarna och likörglasen är vintage. Vattenglas och servetter från Kid.

– På julafton samlas vi klockan tre för att titta på Kalle Anka – det är heligt – och därefter dricker vi ett glas champagne. Detta är en viktig tradition och vi brukar tänka på den allra ”juligaste” person vi vet, tant Anne-Marit. Vi utbringar en extra skål för henne när tjuren Ferdinand visas på tv.

Men ett par dagar före nyårsafton anser de att julen är över och allt packas ner.

– På så sätt kan vi börja på ruta ett när det nya året börjar!

Även badrummet är julpyntat med pappersstjärnor, från Kid.
Enfärgade sängkläder från Mille Notti. Rottingbänk från Ikea. Skorna och väskan är köpta i Indien.
Skulpturerna på nattygsbordet är namjidockor, köpta i Essaouira i Marocko. Sängkläder från Kid.
Sovrummet är målat med färgen ”Nordic Breeze” från Jotun. Målningen på hyllan är gjord av Lindas dotter.

Julen hos Linda

  • Julen för mig är familj och traditioner, god mat och dryck – och mys framför öppna spisen.
  • Det blir inte jul utan Mahalia Jacksons version av ”Silent night, holy night”.
  • Det viktigaste för mig är att ha ett levande hem, som är i ständig utveckling och förändring.

Lindas bästa inredningstips

  •  Följ ditt hjärta och inred personligt.
  •  Leta efter skatter när du är på resa.
  • Omge dig med färger som känns behagliga.
  • Blommor och levande ljus ger värme och liv till rummen.
  • Om du har plats är det ett smart ­inredningstips att flytta ut soffan lite
    från ­väggen.
Scroll to Top