Så får du din amaryllis att hålla längre – viktiga skötseltips! 

Det är alltid lika härligt när amaryllisen skjuter knopp. Den ståtliga vinterblomman finns i många färger och former, och med lite planering har du blomprakt över både jul och nyår. Här är viktiga skötseltips för amaryllis.

I väntans tider inför jul är det rogivande att se hur amaryllisens knoppar och stjälkar växer sig starkare och större dag för dag, som ett löfte om det som komma skall. Det finns många sätt att pynta med den pampiga blomman, en enkel lök i kruka blir lika vackert som många lökar samlade i en korg. Och knopparna är så vackra i sig själva att det är lätt att göra det fint i fönsterkarmen eller på bordet. De gröna tonerna passar med andra kalla färger, som blåaktig petroleum och grågrönt. Vitlav, mossa, blåbärsris och eukalyptus passar perfekt in i den färgpaletten. När amaryllisen så småningom slår ut i blom gör de varma kulörerna entré, och fönsterkarmen fylls av rosa, rött, aprikos och vitt. Julens drottning har gjort entré!


LÄS ÄVEN: Så driver du upp din egen amaryllis – 8 viktiga tips


Den hallonröda ’Tosca’ tittar fram framför den svagt rosa och dubbla ’Nymph’.

Blomma med anor

Ända sedan 1960-talet har amaryllisen prytt vårt julfirande. Och redan i slutet av 1700-talet korsades de första amaryllislökarna och en vacker blomma i rött med ett vitt streck i mitten slog ut. Denna ­hybrid intresserade allt fler, men det var först på 1900-talet som förädlingen tog fart. När resultatet blev stora, pampiga klockor blev blomman en jul­favorit. Men i dag kommer de mindre och graciösa blomställningarna tillbaka igen allt mer.

Dekorera en kruka med en färdig krans klädd i vitlav – snabbt, enkelt och fint. Bara trä över knoppen och lägg på krukkanten. Här ståtar knopparna på en vit ’Denver’ och en rosa ’Pretty Nymph’.

LÄS ÄVEN: Lyckas med amaryllis i kruka – 5 smarta tips


Sköt amaryllisen rätt – 3 bra tips

  • Amaryllisen trivs i ljust och varmt läge. Men ju svalare den får stå, desto längre tid tar knoppen på sig att växa upp och slå ut.
  • Vattna löken sparsamt, dels för att inte göra löken för blöt, dels för att stänglar och blad inte ska bli för långa och rangliga.
  • Gör gärna ett blomsterstöd som hjälper stjälken att inte falla när blomklockorna blir stora.
En korg fylld med 5–6 amaryllislökar blir pampig så fort knoppar och blad börjar skjuta i höjden. Plantera lökarna så att de står stabilt och dekorera med vitlav, mossa, blåbärsris och små taklökar.

Gör ett amaryllisstöd

Du behöver:

  • Tre raka pinnar, ca 50 cm (här har vi använt årsskott från  forsythia)
  • Lite tjockare ståltråd 2 x 50 cm
  • Garn eller band i önskad färg
  • Lite tunn ståltråd att fästa med

Gör så här:

1. Kapa pinnarna så att de blir lika långa. Stick ner så långt det går i krukan, närmast kanten och jämnt för­delat runt löken.

2.Forma de två tjockare ståltrådarna till två ringar. De ska vara lika stora som övre kanten på din kruka.

3. Vira önskat garn eller band runt ringarna. Gör en liten rosett som får hänga ner eller klipp av ändarna.

4. Trä ringarna över de tre pinnarna och fäst med lite tunn ståltråd vid varje pinne. Nedersta ringen placeras där knoppen sticker upp från löken och den övre cirka 20 cm högre upp.


LÄS ÄVEN: Mormorsväxter: 11 älskade krukväxter – och tips på hur du tar hand om dem


Gör ett enkelt amaryllisstöd (se ovan) och skapa dig ett litet stilleben på en bricka. Kruka och ljusstake från VK Vividi, vas från Nordiq.
Rulla till toppen