Lyxig och enkel pasta med kantareller och gremolata

Pastan blandas med en krämig kantarellsås och toppas med gremolata för extra smak. Gremolata är en italiensk röra gjord på bland annat persilja, vitlök och citron.

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 400 g kantareller färska eller frysta
  • smör till stekning
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och svartpeppar
  • 400 g pasta t.ex. tagliatelle

Gremolata

1 dl färsk persilja1 st vitlöksklyfta30 g parmesanost3 msk olivolja rivet skal från 1 citron0.5 msk citronsaft

Servering

riven parmesan svamp persilja

Gör så här

1. Gremolata: Ansa persiljan och dela bladen i mindre bitar. Skala och dela vitlöken. Riv osten. Mixa alla ingredienser till en slät sås med stavmixer.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa kantarellerna och dela dem ev i mindre bitar.

3. Fräs lök, vitlök och kantareller i smör tills all vätska kokat bort. Ta undan några svampar till garnering. Tillsätt grädde och låt såsen koka på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda pastan med kantarellsåsen.

5. Servering: Bjud gärna i djupa tallrikar. Toppa med gremolata, riven parmesan, svamp och persilja.

Receptet publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen