Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?

Barngråt i natten, iskalla vindar och dödsvarsel. Sverige är fullt av vackra gamla slott och gårdar som man definitivt inte skulle vilja tillbringa en natt i. Här är några av Sveriges mest hemsökta hus!

Vi listar Sveriges mest hemsökta hus:

Borgvattnets prästgård

Prästgården i Borgvattnet i Jämtland är känd som Sveriges mest hemsökta hus och har förekommit i många reportage där modiga utsända tillbringat en natt bland spöken och andra hotfulla väsen.

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
Mysig prästgård.

Enligt sägnen är det (bland andra) prästfrun Märta Hedlund som hemsöker gården efter att hon dött i barnsäng i början av 1900-talet. Hennes ande kan man träffa på i det så kallade ”Gula Rummet”, där hon dog. Särskilt gäster som skräpar ner kan få sig en avhyvling av den forna prästfrun. 

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
I Gula Rummet kan de som vill få träffa den döda prästfruns vålnad.

Ryktet säger också att ett mördat spädbarn ligger begravt intill huset. När man vid ett tillfälle försökte gräva efter vatten vid just denna plats ska hela huset ha börjat skaka, tills arbetet avbröts. Gäster vittnar om att de hört spädbarnsgråt och sett gestalten av ett barn, främst kring ”Rosa rummet” på nedervåningen.

Häringe slott

Vackra Häringe slott i Västerhaninge har en lång historia bakom sig, och med en lång historia kommer ju som regel ett och annat spöke. 

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
Det kanske inte ser ut som ett hemsökt slott, men skenet bedrar!

På Häringe är det bland annat den tidigare slottsfrun Marguerite Wenner-Gren som fortfarande tar hand om sitt älskade slott. Hennes ande pysslar enligt rapporter med småsaker som att vattna blommor och rätta till dukar. Hon tycker inte om när gästerna är allt för stökiga, då sveper hon genom slottet som en iskall vind.

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
I den här matsalen kunde det tidigare bli riktigt stökigt att äta middag, eftersom två bråkiga gastar gärna knuffade på matgästerna.

Häringe slott kan också skryta med en 400 år gammal skotsk munk som sitter i det som kallas det Övre Gotiska rummet, och dessutom två bråkiga spöken i Gyllene Matsalen. Efter råd från medium satte man upp en spegel, ljusa gardiner och en kristallkrona, vilket ska ha lugnat spökena som innan dess brukade knuffa på gästerna i matsalen.

Von Echstedtska gården

Von Echstedtska gården i Västra Smedbyn i Säffle kommun har anor från 1700-talet, och kan bland annat stoltsera med landets vackraste utedass. Men den värmländska gården har också sina osaliga andar.

Här sägs spöket av en olycklig piga gå igen. Enligt legenden råkade pigan döda sin stora kärlek, en dräng som också arbetade på gården. Drängen hade klätt ut sig till ett spöke för att skoja med den mörkrädda pigan, men det bar sig inte bättre än att hon, för att försvara sig mot vad hon trodde var en anfallande ande, slog ihjäl sin älskade med uthusnyckeln.

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
Även en hemsökt gård kan se fridfull ut på ytan. Foto: Lars Sjöqvist

Efter denna händelse fick hon inte frid vare sig i livet eller i döden, och hemsöker sedan dess Von Echstedtska gården. Här har hon också sällskap av en annan mördad dräng och en spökande vit häst.

Gripsholms värdshus

Mysiga Gripsholm i Mariefred är Sveriges äldsta värdshus och har självklart, precis som slottet intill, sina alldeles egna spöken. Värdshuset vilar på en klostergrund från 1400-talet och man tror att det är några av munkarna som går igen.

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
Denna vinteridyll hemsöks av snälla munkar.

Men till skillnad från en del andra ställen är spökena på Gripsholm vänligt sinnade. Både personal och gäster känner tydligt av en närvaro på värdshuset, men man är noga med att berätta att ingen någonsin har fått dåliga vibbar. Tvärtom verkar andarna omtänksamma. Gäster har rapporterat att de vaknat mitt i natten av att de blivit omstoppade av osynliga händer, eller att någon har försökt väcka dem för att se så att allt är som det ska.

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
Väljer du att övernatta i detta mysiga rum kanske du får träffa ett spöke eller två.

Värdshuset kan garantera spökfria rum, men om du vill uppleva något övernaturligt är det störst chans i någon av de kungliga sviterna.

Glimmingehus

Skånska Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Här anordnas mängder med olika aktiviteter, och självklart också spökvandringar. På sistone har dock skådespelarna börjat störas av riktiga andar under föreställningarna, rapporterar Ystads Allehanda. De har hört fotsteg från tomma våningar och sett spöklika gestalter uppenbara sig.

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
Man hade ju blivit förvånad om det INTE spökade här.

Glimmingehus har alltid varit känt för sina spöken. Det är den unga jungfrun som tros ha blivit inmurad i slottsmuren, Vita frun som stiger upp med dimmorna ur vallgraven, spökdroskan dragen av svarta hästar som kan ses på borggården, och den lilla flickan i blå klänning som flera gäster frågar om, bara för att få svaret att hon inte finns.

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
Spökvandringarna är populära, men nu har borgens andar fått nog.

Tidigare säsonger har man upplevt konstiga saker då och då under föreställningarna, men i år har det tilltagit. Kanske har andarna helt enkelt bestämt sig för att det får vara slut på spökvandringar nu…

Torpa stenhus

Torpa stenhus i Tranemo kommun i Västergötland är, liksom Glimmingehus, en välbevarad medeltida borg. Och liksom Glimmingehus har de en inmurad flicka som hemsöker ägorna. I det här fallet hade flickan varit på besök i Danmark, där pesten brutit ut. När hon kom hem murade hennes far, borgens herre, in henne levande i ett av rummen på Torpa, för att inte pesten skulle sprida sig.

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
I ett av rummen murades den stackars flickan in levande.

Här finns också ett spökekipage som sägs visa sig för Torpas ägare när dennes bortgång är nära, som ett dödsvarsel. Grå frun är en annan av borgens vålnader. Hon var också dotter till en av borgens gamla herrar, och dem slutade det tydligen sällan bra för. Den här flickan föll för en fånge som fadern tagit med från Danmark. Förhållandet gick dock inte hem hos pappan, så han dödade fången. Dottern blev enligt legenden sjuk av sorg och dog strax därpå.

Ericsbergs slott

Ericsbergs slott i Södermanland är ett vackert gammalt barockslott med anor från 1600-talet. De kan också skryta med en riktig kändis bland svenska spöken, nämligen Pintorpafrun.

Det råder delade meningar om vem slottsfrun var när hon levde – och om spöket är snällt eller elakt. Vissa säger att hon hette Anna Karlsdotter och andra menar att hennes namn var Beata von Yxkull. Oavsett vem hon var så är det många som är eniga om att hon i själva verket var en mycket god kvinna.

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
Pintorpafrun ångrar sina grymheter som osalig ande på Ericsbergs slott.

Men det finns också de historier som berättar om en elak kvinna som straffades av djävulen för allt hon gjort. Legenden säger att hon hämtades i en svart vagn och fördes till helvetet och hemsöker därför nu Ericsbergs slott som en klagande vålnad.

Drottningholms slott

Drottningholms slott må vara officiell bostad åt vårt kungapar, men tydligen slipper inte ens kungligheter spökerierna. Åtminstone inte om man bor i ett slott från 1600-talet. I en uppmärksammad dokumentär om slottet från 2017 berättar drottning Silvia själv att hon känner av en övernaturlig närvaro på Drottningholm.

– Det finns … spöken, det finns många … Kom och känn själv, gå omkring här när det är mörkt och så… säger drottningen i inslaget, enligt Hemmets Journal.

Här är Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka något av dem?
Drottning Silvia själv säger att det spökar på Drottningholm. Foto: Gomer Swahn/ Kungl. Hovstaterna

Även drottningens svägerska prinsessan Christina vittnar om spökerier på slottet. I sin bok Dagar på Drottningholm berättar hon om en mystisk gestalt som hennes far, arvprins Gustav Adolf, såg luta sig över honom från balustraden i den stora trappan. Det här inträffade bara en månad innan prinsen omkom i en flygolycka…

Rulla till toppen