6 roliga trädgårdsprojekt i höst – med fokus på återbruk

Varför kasta bort när man kan förvandla gamla ting till något nytt och praktiskt att ha nytta av i trädgården? Här är inspiration till både små och stora återbruksprojekt som är enkla, roliga och bra för miljön.

6 roliga trädgårdsprojekt i höst:

1. Verktygslåda av burkar

Skruva eller limma fast rentvättade konservburkar på en smal list med ett handtag på. Ett perfekt sätt att samla ihop alla småsaker som kan behövas – exempelvis till plantering eller annat pyssel i täppan. Enkel att hålla ordning i och lätt att flytta med sig!

3. Fint bord till kryddväxterna

Använd ett gammalt, gediget träbord eller en bänk för att samla ihop krukor med örter, kryddväxter och ätliga blommor. Placera det lättillgängligt så att det blir enkelt att gå och plocka grönt till maten. Småkrukor placeras med fördel i zinklådor eller liknande för att förenkla vattningen.

Tips! Lägg eventuellt ett lager brädor ovanpå bordsskivan för bättre skydd mot väder och vind.

3. Samla vatten i en vintunna

Har man turen att komma över en gammal vintunna kan denna bli en både vacker och praktisk vattentunna till trädgården. Det går också ofta att hitta dessa i trädgårdsfackhandeln, färdiga att använda som vattentunnor. Led gärna ner vatten från taket i tunnan via en kedja eller ett stuprör.

4. Kottebo

Detta vackra kottebo slår två flugor i en smäll: sommarens bara fötter slipper råka trampa på knöliga kottar och massvis av smådjur och insekter får chans att gömma sig och bygga bo. Du gör boet enkelt genom att sätta kastanjestaket i en cirkel och fylla på med kottar allt eftersom de faller ner från träden.

Tips! Torra kottar är också bra till att starta elden med vid grillning eller mysbrasa!

5. Naturkonst på väggen

Gamla brädor och pinnar med fin patina kan sågas och spikas ihop till vackra och roliga skapelser. Varför inte pryda en tom och tråkig yttervägg med ett hemsnickrat konstverk? Ett pyssel som uppskattas av både barn och vuxna med skaparglädje.

6. Mobilt insektshotell

En gammal vin- eller matlåda i trä kan fyllas med kottar, grenar, bark och annat från trädgården för att skapa ett attraktivt insektshotell, som dessutom kan flyttas runt efter behov. Sätt in ett par terrakottakrukor för att skapa fler separata rum i hotellet.

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen