Världens 10 läskigaste hotell – som du faktiskt kan bo på

Prioriterar du en god nattsömn på semestern? Då bör du kanske välja andra hotell än de här. Här är världens 10 läskigaste hotell – som du också kan bo på.

Spökhistorier och ockulta fenomen har trollbundit människor i evinnerliga tider. Och oavsett om man personligen har en misstrogen Christer Sturmark-inställning till övernaturligheter eller om man ägnar fritiden till att extraknäcka som spökjägare kan de flesta av oss skriva under på att det finns något kittlande med skräckbetonade upplevelser. Och att övernatta på ett hemsökt hotell kan med säkerhet vara en minnesvärd erfarenhet. Vi djupdyker i spökenas, vålnadernas och de osaliga andarnas rysliga värld och väljer de 10 läskigaste hotellen du kan boka en natt på med en gång.

Världens 10 läskigaste hotell:

Stanley Hotel | Colorado, USA

1974 tillbringade författaren Stephen King en natt i ett av The Stanley Hotels 142 rum och använde den upplevelsen som inspiration till skräckklassikern The Shining.

Hotellet byggdes i början av 1900-talet och användes till en början som hälsohem för tuberkulos-sjuka. Med årens gång har hotellets kusliga rykte cementerats och det är idag vida känt för sin ockulta beskaffenhet. Varje månad ges guidade turer genom hotellets mest hemsökta skrymslen och vrår och hotellets egen “paranormal investigator” Lisa Nyhart kallar The Stanley Hotel för ett “…Disneyland for ghosts“

Langham Hotel | London, England

Langham Hotel slog upp dörrarna 1865 och flera litterära giganter har bott på hotellet, däribland Oscar Wilde, Mark Twain och Sir Arthur Conan Doyle. Det lyxiga hotellet tycks dock även frekventeras av ett antal spöken. Vill man undvika spöken, vålnader och osaliga andar ska man inte bo i rum 333, vilket är särskilt utsatt för ockulta element. Ett av dessa är en läkare som mördade sin fru på deras smekmånad och sen tog livet av sig. En tysk prins som hoppade ut genom ett fönstret på fjärde våningen brukar också dyka upp i rum 333. Även självaste Napoleon, som bodde på Langham under sin sista tid i exil brukar – enligt uppgift – spöka på hotellet.

The Shelbourne Hotel | Dublin, Irland

The Shelbourne Hotel öppnade 1824 och med dess 224 rum utgör det ett pråligt landmärke i centrala Dublin. Men hotellet har sedan länge associerats med paranormala aktiviteter, varav den vanligaste är spöket av en ung flicka som observerats av både gäster och personal. Hollywoodskådisen Lily Collins sade sig även hon ha sett flickan när hon bodde på hotellet, vilket hon berättade om när hon besökte Late Night with Jimmy Fallon för några år sedan.

The Taj Mahal Palace | Mumbai, Indien

Det här lyxhotellet har hela 560 rum och dess gäster inkluderar preminenser som The Beatles, Barack Obama och Oprah Winfrey som uppenbarligen inte har låtit sig avskräckas av hotellets kusliga rykte. The Taj Mahal Palace sägs exempelvis hemsökas av dess arkitekt W.A Chambers som begick självmord genom att hoppa från hotellets femte våning. Chambers spöke brukar vanligtvis strosa omkring i hotellets gamla flygel.

Dragsholm Slot | Hørve, Danmark

Det är inte bara hotell belägna i kosmopolitiska platser som London och Mumbai som är hemsökta. I vårt fryntliga grannland Danmark går det också att umgås med gastar, gengångare och poltergeistar under en hotellvistelse. Dragsholms slott på Själland, byggdes redan 1215 (!) och är hemvist för åtminstone tre spöken: en ”grå dam”, en ”vit dam” och en skotsk adelsman som kuskar runt ägorna i häst och vagn.

Chateau Marmont | Los Angeles, USA

Det minst sagt mytomspunna Chateau Marmont tronar med sin slottsliknande utformning mitt på Sunset Boulevard och förknippas snarare med dekadenta celebriteter än med spöken. Men här återfinns ockulta inslag i Chateau Marmont-version. Komikern och skådespelaren John Belushi dog av en överdos i en av hotellets bungalows 1982. Belushi var så förtjust i att festa på hotellet att han sedan dess besökt detsamma som spöke. Den rysligaste historien om detta inbegriper en pojke som bodde i sagda bungalow 1999. Pojkens föräldrar hörde honom skratta högt för sig själv i rummet intill och på frågan vad han skrattade åt svarade pojken ”The Funny Man”. När pojkens mamma senare bläddrade igenom en bok med bilder på hotellets kända gäster pekade pojken på en bild på John Belushi och utbrast: ”The Funny Man!”

Toftaholm Herrgård | Vittaryd, Sverige

Man behöver inte nödvändigtvis resa särskilt långt för att tillbringa en natt eller två på ett hemsökt hotell. Toftaholm Herrgård i småländska Vittaryd är nämligen hemvist för spöket Matts, en bondpojke som en gång förälskade sig i dottern till baronen som ägde herrgården. När hon giftes bort med en annan man blev han så förtvivlad att han hängde sig, detta i det som numera är rum 324 där han sägs vara kvar än idag.

Hotel Burchianti | Florens, Italien

Benito Mussolini hängde gärna på Hotel Burchianti, vilket är läskigt nog i sig. Lägg där till att hotellet sägs vara formligen fullproppat med spöken. Till de vanligare observationerna hör, enligt resesajten Momondo, en ”…kvinnlig vålnad som sitter och stickar i lobbyn samt en spöklik städerska tidigt på morgonen”. Allra mest hårresande ska en natt i det ståtliga Fresco-rummet vara. Gäster som övernattat där vittnar om att ”…de känt sig iakttagna av något okänt och att något med en iskall andedräkt kysst deras ansikte”.

Parador de Cardona | Cardona, Spanien

Det brukar talas om historiens vingslag och dessa torde rimligtvis fläkta ens panna när man vistas i slottet Parador de Cardona, med anor ända tillbaka till 800-talet. Från det mäktiga slottet kan man blicka ut över det omgivande katalanska landskapet och givetvis finns det rapporter om spöken på en så anrik plats. Rum 712 ska vara särskilt hemsökt där möblerna under flera års tid påstås ha flyttats in till rummets mitt nattetid.

First World Hotel | Genting Highlands, Malaysia

First World Hotel stoltserar med epitetet världens största hotell och här återfinns hisnande 7 351 rum. Hotellet är beläget på berget Titiwangsa, mer eller mindre mitt i en tropisk regnskog. Flera av hotellets, logiskt sett många, gäster har störts på natten av högljudda spöken som sägs vara osaliga andar som gjort stora förluster på hotellets dygnet runt-öppna casino.

Artikeln publicerades först hos Café.

Rulla till toppen